Bárki viheti a Dunaferrt

Mennyit érhet a magyar futball élvonala? Ennek a nehezen megválaszolható kérdésnek próbált utánajárni a Mai Nap, több-kevesebb sikerrel. Számítások és becslések szerint az összes NB I-es csapat, tokkal-vonóval, kb. 15 milliárd forintot ér.

A két legdrágább magyar labdarúgócsapat, a zöld mezes Ferencváros és a fehér mezes MTK. Mindkét együttesnek Várszegi Gábor a tulajdonosa... Nb1.hu-felvételA fociban is a pénz játssza a legnagyobb szerepet, az anyagiaktól függ, hogy a kft.-knek milyen együttest sikerül kialakítaniuk. Erre talán az egyik legjobb példa az Újpest: a nyáron több szponzorát veszítette el, de közben nagy neveket igazolt, és mostanra 200 milliós hiányt halmozott fel. A lilák ügyvezető igazgatója, Gyulay Zsolt nem akarta megbecsülni, hogy mennyit ér az Újpest FC, csak annyit közölt: ő úgy gondolja, a magyar elsőosztályú egyesületek értéke 1 és 3 milliárd forint között lehet. A Győri ETO ügyvezető igazgatója, Szemán György minimum kétmilliárdra saccolta a klubot, szerinte ennyi az értéke. Ez a focisták játékjogából, a stadionból és a hozzátartozó ingatlanokból tevődik össze. A Békéscsaba ügyvezető igazgatója, Kerekes Györgyné nem akarta kifejezni az Előre FC értékét. A Zalaegerszeg ügyvezetője, Lang József már beszédesebb volt, szerint a ZTE 1,5-2 milliárd forintot ér – a jó játékoskeret mellett növeli az értéket, hogy bajnokcsapatról van szó. Lang hozzátette, amikor egy éve szóba került, hogy az MFB 20 százaléknyi részt vásárol az első osztályú csapatokból, akkor a ZTE-t is átvilágították, s a bank szakemberei is kétmilliárdra értékelték a klubot, bár ekkor még nem volt bajnok.

Annak idején Várszegi Gábor 2,8 milliárdért vette meg a Ferencváros 80 százalékát, ám Szeiler József ügyvezető igazgató szerint ma már ettől jóval többet ér a Fradi. Szeiler úgy gondolja, az érték maga a Fradi név, akárcsak a Herendi porcelán, vagy a Pick szalámi. Szintén Várszegié az MTK, amelynek klubigazgatója, Fülöp Ferenc szerint a kék-fehérek annyit érnek, amennyiért megveszik őket – már ha a tulaj eladja. A vezető azt nyilatkozta, összegszerűsítve 2 400 000 001 forintot kóstál a csapat. A Siófok menedzsere, Sallói István pontos összeget nem is akart mondani, csak azt, ha valaki az elsőosztályú siófoki csapatot akarja üzemeltetni, ez 300 millió forintjába kerülne évente. A Debrecen igazgatója, Szilágyi Sándor úgy véli, külön kell nézni az eszmei és a játékosok értékét is, forintosítani nem akart. A Kispest egyik tulajdonosa, Kiss Zsolt azt nyilatkozta, hogy a KHFC felbecsülhetetlen, mert van jövője, a múlt viszont forintban semmit sem ér. Hozzátette: a télen megerősítik a csapatot, így várhatóan a nyári értéke több lesz, mint a mostani. A Dunaferr jelenleg olcsón kapható, aki felvállalja kétszázmilliós adósságát, viheti.

Egy csapat értékét játékosállománya és a tabellán elfoglalt helye mellett az is befolyásolhatja, hol játszik: nem mindegy, hogy az ország keleti (pl. Békéscsaba) vagy nyugati felén (Sopron, Videoton). A megadott értékek több esetben csak tájékoztató jellegűek, hiszen egy klub valóban annyit ér, amennyit adnak érte, és nem amennyiért árulják.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?