Barcelona, Manchester United: agyő!

<p>Két sztárklub is búcsúzott a labdarúgó Bajnokok Ligájától szerdán. Ráadásul a Barca és a Manchester United is megérdemelte a sorsát.</p>

KISS TIBOR NOÉ

„Ez minden, csak nem jó eredmény” – így öszszegezte az egy héttel ezelőtti BL-negyeddöntő első mérkőzése (Barcelona–Atlético Madrid 1:1) után a katalánok helyzetét Xavi. A Barca középpályása talán a jövőbe látott: a hazai döntetlen kevésnek bizonyult, mivel a visszavágón az Atlético Madrid 1:0-ra győzött Koke góljával, és ezzel bejutott a legjobb négy közé.

Az eredmény csalóka. Bár a találkozó túlnyomó részében a Barcelona dominált, könynyen szenvedhetett volna nagyobb különbségű vereséget. Az Atlético kezdésével kapcsolatban nehéz megtalálni a legjobb szimbólumot (tornádó? TGV?), az utóbbi évek legelsöprőbb húsz percét láttuk a hazai csapattól. A csíkos mezesek a 13. percben 6 kapura lövésnél jártak, a 20. percben pedig már túl voltak a harmadik kapufájukon is… Gólt is szereztek, Koke talált be Pinto kapujába. Később a Barcelona összekapta magát ugyan, de az eredmény igazságos, az Atlético megérdemelten verte ki a sztárcsapatot. A Barcelona – amelynek védelméből sérülés miatt hiányzott Piqué – hátsó alakzata az egész mérkőzés során kaotikusan működött, Iniesta igazán most sem tudott hozzáadni pluszt a játékhoz, Messi pedig életlennek tűnt, nem csoda, hogy kihagyta a helyzeteit (hat meccs óta nem rúgott gólt az Atlético ellen).

A Barcelona magához képest már tavaly is leszerepelt a Bajnokok Ligájában, a Bayern 7:0-s összesítéssel búcsúztatta a csapatot az elődöntőben. De az legalább az elődöntő volt. A csapat idén már el sem jutott a legjobb négy közé – hét év után először. Lejtmenetben nehéz megállni. Az Atléticónál viszont van mit ünnepelni, a madridiak negyven év után jutottak be ismét a legjobb négy közé a sorozatban. A klubnál hónapok óta arról álmodoznak, hogy visszavághatnak az akkori sérelmekért a Bayernnek: az 1974-es döntő megismételt mérkőzésén a Beckenbauer, Gerd Müller (és még sokan mások) által fémjelzett bajor gárda 4:0-ra legyőzte az Atléticót.

A két spanyol csapat egyébként ötödször találkozott egymással ebben a szezonban, s a korábbi négy döntetlen után most dőlt el először a mérkőzés. S hogy a Barcelona idén miért képtelen legyőzni az Atléticót? Erre talán válasz Diego Simeone nyilatkozata, aki a következőképpen foglalta össze a találkozót: „Nem mindig a legjobbak nyernek, hanem azok, akik harcolnak.” A pályán ezt láttuk, harcosságban az Atléticóval egyetlen csapatnak sem lesz könnyű felvennie a versenyt.

A másik ágon nem történt meglepetés, de két percig legalább izgulhattunk. A nyomasztó fölényben játszó Bayernt hidegzuhanyként érte Evra bombagólja az 57. percben, de Mandzukic két perc múlva már egyenlített is (Evra mellől). Ezután helyreállt a világ rendje, a Bayern München lassan bedarálta a Manchester Unitedet (3:1), amelytől jelenlegi állapotában már ez az eredmény is tisztes helytállásnak tekinthető.

Egy napon esett tehát ki a Barcelona és a Manchester United, így 2005 tavasza óta először fordult elő, hogy a két csapat egyike sem érte el az elődöntőt. Ráadásul az MU egy másik hagyományt is megszakíthat: a Vörös Ördögök hátránya öt fordulóval az angol bajnokság zárása előtt 7 pont a negyedik helyen álló Arsenallal szemben, márpedig a manchesteriek 1996 ősze óta minden idényt a Bajnokok Ligájában kezdtek. Ezzel együtt a három topbajnokság BL-dominanciája folytatódik, az elődöntőben két spanyol, egy német és egy angol gárdát láthatunk majd. Az utolsó négy BL-idényben más ország csapatai nem képviseltették magukat ezen a szinten, utoljára 2010 tavaszán szerepeltek nem top 3-as együttesek a legjobb négy között (a Lyon ott kiesett, az Inter viszont végül megnyerte a trófeát).

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?