Bajnokok Ligája: mindenki Angliában akar nyerni

A címvédő Liverpool nápolyi vereséggel rajtolt a Bajnokok Ligájában, a Salzburg ellen javíthat

Kedden és szerdán folytatódik a labdarúgó Bajnokok Ligája, a csoportkör második fordulójában az első meccseken brillírozó Dinamo Zagreb és Salzburg Angliában lép pályára.

Noha nem mondhatni, hogy bármelyik is topfavorit lenne a Manchester City és a Liverpool ellen, a nyilatkozatok szerint nekimennek a riválisoknak. Madridban Eden Hazard, Londonban a Tottenham feltámadását várják, a PSG pedig abban bízik, megússza botrány nélkül a törökországi túrát.

Az A csoportban a Real Madrid egy sima párizsi vereséggel nyitott két hete, és a népharag azonnal Zinedine Zidane ellen fordult.

Hazard-ra várva

A 3–0-s kudarcot követően a spanyol sportnapilapok tudni vélték, hogy Florentino Pérez klubelnök már tárgyal az utóddal. A Marca Massimiliano Allegri, José Mourinho vagy Raúl érkezéséről írt, a Mundo Deportivo szerint viszont Pérez a barátainak elárulta, nagy hibát követett el, amikor a nyáron a Real Madrid Castillától elengedte Xabi Alonsót a Real Sociedadhoz.

A pletykák azonban nem bizonyultak igaznak, Zidane maradt, azóta három mérkőzésen is veretlen a csapata, a Sevilla (1–0) és az Osasuna legyőzése (1–0) mellett a szombati, Atlético Madrid elleni idegenbeli 0–0-s döntetlen is biztató volt, a csapat hét forduló után vezeti is a La Ligát.

A nagy kérdés azonban még mindig az, vajon Eden Hazard mikor nyeri vissza csúcsformáját, vagy legalább mutat valamit, amiért a klub a nyáron százmillió euróért szerződtette. A Chelsea-től szerződtetett belga sérülés miatt csak szeptember közepén mutatkozhatott be, azóta három bajnokin játszott, kétszer le-, egyszer becserélték, és a BL-ben is csak 70 percet kapott. Az Atlético ellen is látszott, nincs rendben – ha labdát kapott, nem tudott úgy felgyorsulni, lendületből cselezni, amivel a Chelsea-ben rendre megőrjítette az ellenfél védőit. Lassan itt az idő, hogy ha el akarja kerülni a saját szurkolói füttyét, mutatnia kell valamit – talán éppen kedden a Bruges ellen.
 

Allegri beugrásra kész?

A forduló egyik rangadóját Londonban vívják, ahol a Tottenham a Bayern Münchent fogadja. A tavaly Bajnokok Ligája-döntős eléggé szétesett csapat benyomását keltette az elmúlt hetekben, a statisztika szerint azóta mindössze három mérkőzést nyert meg, idegenben pedig teljesen veszélytelen. A sajtó már kikezdte Mauricio Pochettinót is, de a menedzser még kitart, szerinte csak arra van szükség, hogy ismét összeálljon a csapat. De mikor, ha a már a Ligakupából is sikerült kiesni a negyedosztályú Colchester United ellen?

De addig nem kell félni, amíg a The Sunban van szufla, a bulvárlap azt írta, amennyiben Pochettino úgy dönt, hogy elhagyja az észak-londoni csapatot, úgy a Juventus volt edzője, Massimiliano Allegri már várja, hogy beugorhasson…

A Bayern sem lehet maradéktalanul elégedett, a hétvégén eléggé megszenvedett a Bundesliga utolsó helyén álló, nyeretlen Paderborn otthonában. A 3–2-es győzelem során ráadásul megsérült Lucas Hernandez, de a franciák világbajnok védője a hírek szerint ott lesz az angliai mérkőzésen, csakúgy, mint a bajnokit influenzaszerű fertőzéssel kihagyó Ivan Perisic.

Érdekes

Emlékezz Párizsra!

Érdekes mérkőzés vár a PSG-re is, amely Isztambulban a Galatasaray ellen lép pályára. Thomas Tuchel csapatának legutóbbi három bajnoki győzelme 1–0-s sikert hozott, és a gólt minden alkalommal Neymar szerezte a mérkőzés hajrájában. A brazil csatár azonban a BL-ben az eltiltását tölti, míg Thilo Kehrer, Julian Draxler és Edinson Cavani sérült, de kérdéses Eric Maxim Choupo-Moting játéka is.

A PSG története során kétszer játszott a Galata vendégeként, és mindkétszer kikapott: 1996. október 17-én a KEK 2. fordulójában 4–2-re, 2000. december 6-án a BL-ben 1–0-ra.

A PSG és a Galatasaray legutóbb 2001. március 13-án csapott össze egymással, akkor a párizsiak 2–0-ra nyertek a brazil válogatott csatár, Christian duplájával. Az eredmény nem osztott, nem szorzott, a törökök biztos továbbjutók, a franciák tuti kiesők voltak a csoportban.

A mérkőzés azonban nem ettől vált hírhedté: a PSG és a Galata hívei egymásnak estek a lelátón, két vendégszurkoló a játéktérre menekült az erőszak elől, így Meló Pereira játékvezető az 58. percben félbeszakította a mérkőzést (amelyet csak húsz perccel később lehetett folytatni). A rendőrségi jelentések szerint összesen 56-an sérültek meg, közülük 17-et kellett kórházba szállítani.

A Le Parisien hétfőn külön cikket szentelt a 18 évvel ezelőtti botránynak, és azt írta, ez volt az a mérkőzés, amely behozta a PSG történelmébe a huliganizmust. „Sohasem láttam korábban ilyet. Bármerre néztél, azt láttad, hogy családapák harcosokká vedlettek. Csoda, hogy nem történt haláleset. Láttuk, hogy hárman-négyen vernek egyet, szorítják egymást a korláthoz” – mondta a lapnak egy visszaemlékező.

Manchesterben fúj a Dinamo fekete macskája

A Manchester City az első fordulóban gálázó Dinamo Zagrebet fogadja a C csoportban, amíg az angolok a Sahtar vendégeként győztek 3–0-ra, addig a horvátok otthon 4–0-ra verték az Atalantát.

„Ez nem Pep Guardiola és az én harcom lesz, hanem a Manchester City és a Dinamo Zagreb csatája. A Manchester City egy-két szinttel nagyobb erőt képvisel, mint az Atalanta, tehát igazán nagy teljesítményre van szükségünk, hogy jó eredményt érjünk el. Mi vagyunk az egyetlenek, aki hisznek önmagukban és a pozitív eredményben. Nem tudom, miért ne lehetnénk versenyképesek Manchesterben? Nyerni akarunk!” – nyilatkozta Nenad Bjelica, aki szerint edzői pályafutása legnagyobb mérkőzésére készül.

A babonás horvátok egy dologtól félnek, a játékvezetőtől, a Tportal.hr egyenesen úgy fogalmazott, hogy Serdar Gözübüyük a Dinamo fekete macskája. A 34 éves török bíró eddig kétszer fújt a horvátoknak, mindkétszer vereség lett a vége: 2014. október 23-án az Európa-liga csoportkörében Salzburgban 4–2-re, majd tavaly szintén az EL-ben a legjobb 32 között Plzeňben 2–1-re kapott ki a csapat.

A City az első hét PL-fordulóban 27 gólt szerzett, ez az Everton 1984-es startja óta a legtermékenyebb szezonkezdett az öt nagy európai liga mezőnyében.

Haaland versenyt fut az idővel

Két hete a Dinamo mellett a Salzburg volt a másik meglepetéscsapat, amely 6–2-re kiütötte a Genket. Akkor Jesse Marsch edző ugyanolyan magabiztosan nyilatkozott, mint a zágrábi Bjelica: az osztrákok Liverpoolban is győzelemre törnek.

Más kérdés, hogy akkor volt még egy egészséges Erling Braut Haaland, a szupertehetségnek kikiáltott norvég azonban lehet, hogy nem léphet pályára az Anfield Roadon. Haaland a Genknek vágott triplája óta nem szerzett gólt, a LASK elleni 2–2-es rangadón csak csereként állt be, a Rapid Wien elleni kupameccset, illetve a hétvégi, Austria Wien elleni 4–1-es győzelmet pedig teljesen kihagyta.

A csatár nem sérült, hanem betegséggel küzd, amelyről közelebbit nem árult el a Salzburg, csak annyit, hogy elővigyázatosságból nem játszott az utóbbi meccseken, de az orvos mindennap megvizsgálja. Haaland versenyt fut az idővel, és ha nem játszhat, minden bizonnyal óriási csalódásként éli meg, hiszen korábban úgy nyilatkozott, sohasem járt még az Anfielden, de úgy véli, ott van a legjobb futball-légkör a világon.

Intenzív futballal lepné meg az Inter a Barcát

Az F csoportban óriási csatát ígér a Barcelona–Inter összecsapás, elsősorban azért, mert évek óta nem volt ilyen jó formában a milánói együttes. A Barcának otthon csak a győzelem lehet elfogadható, legutóbb a Bayern München volt olyan szerencsés, hogy BL-meccset nyert a Camp Nouban – még 2013. május elsején.
„Ahhoz, hogy megnehezítsük ellenfelünk dolgát, minden energiánkra szükségünk lesz. Intenzív futball kell, ugyanakkor nem szabad hagyni, hogy a Barcelona a saját játékát játssza” – mondta Antonio Conte, akinek vezetésével az Inter hat bajnoki után is hibátlanul áll a Serie A élén.

A hazaiaknál Lionel Messi, Ansu Fati, Ousmane Dembele, Jordi Alba és Samuel Umtiti sem teljesen egészséges, sokat számíthat, ha közülük egyik-másik képes lesz vállalni a játékot szerdán.

Hál’ Istennek szerdán meccs!

A G csoportban az RB Leipzig a saját dolgát nehezítette meg azzal, hogy szombaton hazai pályán 3–1-re kikapott a Schalkétól, és ezzel elveszítette veretlenségét a Bundesligában. „Hála Istennek szerdán ismét meccsünk van, és máris javíthatunk. Gyorsan előre kell néznünk, és a legjobb teljesítményünket kell nyújtanunk” – nyilatkozta Yussuf Poulsen. Ezt a véleményét osztotta a csapat magyar válogatott védője, Willi Orbán is. „Az benne a szépség, hogy szerdán máris itt a következő esélyünk. Szombaton a Schalke játékosai nagy nyomást gyakoroltak ránk a középpályán, sok labdát szereztek. Ebben javulnunk kell, mert a Lyonnak minőségi, tapasztalt labdarúgói vannak ebben a csapatrészben. A lehető legmagasabb szinten kell futballoznunk!”

Az Olympique Lyon egyébként nem a legfélelmetesebb arcát mutatja az elmúlt hetekben: legutóbb másfél hónapja, augusztus 16-án győzött, azóta hét tétmérkőzésen három döntetlen és négy vereség a mérlege.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?