Az ötödik ikszen túl

Tegnap ünnepelte ötvenedik születésnapját Martina Navrátilová, a női tenisz egyik legsikeresebb játékosa, egykori világelső, ötvenkilencszeres Grand Slam-győztes.

Agresszív stílusával, gyorsaságával és rendkívül jó fizikai állapotával hamar kiemelkedett a mezőnybőlReuters-felvételA teniszlegenda Martina Subertová néven 1956-ban született Prágában. Szülei kiskorában elváltak, édesanyja nem sokkal később újra férjhez ment, az új férj, Miroslav Navrátil lett Martina első teniszmestere, akinek nevét is felvette. Tizenöt esztendős korában már nem talált legyőzőre a csehszlovák nemzeti bajnokságon, egy év múlva a profik között is bemutatkozott, első külföldi tornagyőzelmét a floridai Orlandóban szerezte. Hamar rájött, céljait hazája színeiben nem lesz könnyű elérnie, ezért az Egyesült Államokban maradt, ahol 1981-ben az állampolgárságot is megkapta. Agresszív stílusával, gyorsaságával és rendkívül jó fizikai állapotával hamar kiemelkedett a mezőnyből. Első nagy tornagyőzelmét 1978-ban, Wimbledonban aratta. Balkezes szerva-röpte játéka ellen nehezen találták a megfelelő taktikát az ellenfelek. 1983-as mérlege a mai napig hihetetlen: 86 mérkőzést nyert meg és mindössze egyet veszített el. 1984-ben, és 1985-ben majdnem sikerült megvalósítania minden teniszező álmát, egy évben megnyerni mind a négy Grand Slam-tornát; ám előbb a Roland Garroson, majd az Australian Openen nem jött össze a győzelem. Párosban is halmozta a sikereket, Pam Shiverrel oldalán sorozatban nyerték a tornákat, 1983 és 1985 között 109 mérkőzésen maradtak veretlenek. 1987-ben mutatkoztak az első jelei annak, hogy egyeduralma nem tarthat örökké, a színen ugyanis feltűnt egy ifjú német tehetség, Steffi Graf. Utolsó Grand Slam-győzelmét egyesben 1990-ben aratta. Harmincnyolc évesen még döntős volt Wimbledonban, nem sokkal később bejelentette visszavonulását, 2000-ben pedig a Tenisz Hírességeinek Csarnokába választották. Nyugdíjas éveiben magánéletére helyezte a hangsúlyt, a nem titkoltan biszexuális sportolónő életrajzi könyvet jelentetett meg, festőként is ismertté vált. Négy éve újból teniszütőt ragadott. Az ötvenhez közelítve még mindig nagy sikereket ért el párosban és vegyes párosban. Az ötvenet betöltve azonban, az idei US Opent követően végleg visszavonult. (mti)

Ötvenkilenc Grand Slam-siker

Navrátilová 59 GS-diadalából 18-at egyesben (Australian Open: 1981, 1983, 1985; Roland Garros: 1982, 1984; Wimbledon: 1978, 1979, 1982, 1983, 1984, 1985, 1986, 1987, 1990 – rekord; US Open: 1983, 1984, 1986, 1987), 31-et párosban, 10-et pedig vegyes párosban aratott. Karrierje során egyesben összesen 167, párosban pedig 177 tornagyőzelmet gyűjtött. A világranglistát 331 hétig vezette. (ú)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?