Az oroszok a Jaroszlavlnak ajánlották az érmet

Helsinki |

<p>Az orosz jégkorong-válogatott a Lokomotiv Jaroszlavlnak ajánlotta a frissen megszerzett világbajnoki címét. A szbornaja a hoki-vb vasárnapi döntőjében 6:2-re nyert Szlovákia ellen, ezzel története 26. világbajnoki címét szerezte.</p>

Ezzel az orosz (illetve a szovjet) válogatott a legsikeresebb együttes a vb-k történetében.

Az oroszok pontvesztés nélkül, zsinórban tíz meccset megnyerve diadalmaskodtak a tornán. Legutóbb ilyenre 1989-ben, Stockholmban volt példa, akkor a szovjet válogatott szintén tíz találkozó megnyerésével ért fel a csúcsra.

„A döntőre nagyon komolyan készültünk. Tudtuk, hogy a szlovákok nem lesznek könnyű ellenfél, hiszen legyőzték Kanadát és Csehországot. A fiúk azonban remekül megoldották a feladatukat. Az egész vb-n nagyon jól játszottunk, a legnehezebb a norvégok elleni negyeddöntő volt számunkra. Mindannyian tudatosítottuk annak a találkozónak a fontosságát – nyilatkozta Zinetula Biljaletgyinov, az oroszok szövetségi kapitánya. – Ezt a diadalt a Lokomotiv Jaroszlavlnak ajánljuk. Nagyon nagy csapat volt, amelyben kiváló játékosok szerepeltek, s ezalatt nem csak az oroszokra gondolok.”

A döntő egyik kulcsfigurája Alekszandr Szjomin volt, aki két góllal és egy gólpasszal járult hozzá a szbornaja sikeréhez. „A célunk egyértelmű volt, nyerni akartunk, és keményen harcoltunk is ezért. Boldog vagyok, hogy győzelemmel zártuk a szezont. Hihetetlenül fel vagyok dobva, képes lennék végigjátszani még egy tornát” – mondta Szjomin.

Az oroszok legutóbb 2009-ben, Bernben lettek világbajnokok, egy évvel később Kölnben kikaptak a csehektől a döntőben, míg tavaly Pozsonyban a negyedik helyen végeztek, miután a finnek elleni elődöntőben, és a csehek elleni bronzmeccsen is alulmaradtak. A kudarcot követően az orosz kispadon Vjacseszlav Bikovot Biljaletgyinov váltotta. Alekszandr Ovecskin szerint ez is fontos tényező volt. „Biljaletgyinov nagyon fontos számunkra, nemcsak a játékrendszerünket, hanem a csapatban uralkodó hangulatot is meghatározza. Jelenleg ő a legjobb orosz edző. Büszke vagyok rá, hogy az irányítása alatt hokizhatok” – jelentette ki Ovecskin.


Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?