Az olimpia lehet a tét a kezdődő világbajnokságon

Bánhidi.

Szerda este a Franciaország–Lengyelország meccsel kezdetét vette a lengyel–svéd közös rendezésű olimpiai kvalifikációs kézilabda-világbajnokság. A magyar válogatott a D csoportban csütörtök 18 órától Dél-Korea ellen kezdi meg szereplését Kristianstadban.

A 28. férfi világbajnokságon 32 csapat összesen 112 mérkőzést játszik majd. A torna győztese kijut a párizsi olimpiára, a 2–7. helyen végzők pedig ott lehetnek az olimpiai kvalifikációs tornán. Amennyiben a papírforma érvényesül, akár a 8. és a 9. hely is részvételt érhet. Ehhez az kell, hogy a hét között ott legyen az olimpiai címvédő és az ötkarikás játékok házigazdája, a francia válogatott, vagy más olyan csapat, amely később kivívja a továbbjutást, például a jövő évi Európa-bajnokság megnyerésével. A végső győzelemre a dánokat tartják a leginkább esélyesnek, majd a szakértők erősorrendjében Franciaország, Svédország és Spanyolország következik, de Izland is ott lehet a legjobbak között, a Handball World szakportál például egyértelműen az éremesélyesek közt tartja számon a szigetországiakat is

Érdekes

A vb csoportbeosztása

A csoport (Krakkó): Spanyolország, Montenegró, Irán, Chile
B csoport (Katowice): Franciaország, Lengyelország, Szlovénia, Szaúd-Arábia
C csoport (Göteborg): Svédország, Brazília, Uruguay, Zöld-foki Köztársaság
D csoport (Kristianstad): Magyarország, Izland, Portugália, Dél-Korea
E csoport (Katowice): Németország, Szerbia, Algéria, Katar
F csoport (Krakkó): Norvégia, Hollandia, Argentína, Észak-Macedónia
G csoport (Jönköping): Horvátország, Egyiptom, Egyesült Államok, Marokkó
H csoport (Malmö): Dánia, Belgium, Bahrein, Tunézia

Déjá vu

Magyarország ellenfele a D csoportban Dél-Korea, Izland és Portugália. Utóbbi két válogatott ismerős lehet a magyarok számára, hiszen egy évvel ezelőtt a részben hazai rendezésű Európa-bajnokság B csoportjában is megmérkőztek egymással. Az MVM Dome-ban a hollandok elleni meglepő háromgólos vereség után a portugálokat 31:30-ra legyőzték Mikler Rolandék, az izlandiaktól pedig ugyanilyen arányú vereséget szenvedtek és nem jutottak tovább a csoportjukból. A háromtagú szakmai stábból (Gulyás István, Chema Rodríguez, Nagy László) végül csak a taktikai felkészítés jelentős részéért felelős Chema maradt meg és immár szövetségi kapitányként készítette fel a válogatottat. A múlt héten két felkészülési meccset játszottak Szlovénia ellen. Idegenben 28:27-re nyertek Lékai Mátéék, hazai pályán pedig 32:29-es vereséggel zártak. A felemás eredmények ellenére a játékosok és a szakemberek is hasznosnak ítélték a mérkőzéseket, amelyeken számos lehetőség adódott az egyes játékelemek gyakorlására. A szombati második találkozó után Chema Rodríguez azt mondta, a csapat elfáradt a felkészülés során, így kaptak egy nap pihenőt, ami után úgy érzi, készen állnak majd a világbajnokságra

Érdekes

A magyarok menetrendje

Január 12., csütörtök, 18.00: Magyarország–Dél-Korea

Január 14., szombat, 20.30: Izland–Magyarország

Január 16., hétfő, 20.30: Portugália–Magyarország

Különös sérülés

A magyar keret összeállításánál ezúttal is nagy szerepe volt a sérüléseknek. A legérzékenyebb veszteségre volt ideje felkészülni a szakmai stábnak, hiszen a jobbátlövő Máthé Dominik súlyos térdsérülés miatt február közepe óta nem játszhat. Ennél sokkal frissebb Juhász Ádám esete, aki múlt hét szerdán egy edzésen szenvedett súlyosnak tűnő szemsérülést. „A válogatott irányítója a nemzeti csapat edzésén az egyéni bemelegítés során egy szerencsétlen mozdulatot követően szenvedett szemsérülést” – tette közzé weboldalán a Magyar Kézilabda-szövetség. A közlemény szerint a Benfica játékosának jobb szemén felületes, a bal szemén súlyosabb bevérzés keletkezett, így kórházi megfigyelésre volt szüksége, az utolsó hírek szerint pedig további kezelések várnak rá. Az irányító pozícióban így a Lékai Máté–Hanusz Egon kettős maradt csak bevethető. Utóbbi játékos ráadásul betegséggel küzdött a felkészülés alatt, az első, szlovénok elleni meccsen nem is játszott. Lékai pedig bár még mindig képes világklasszis szinten teljesíteni a meccsek egyes szakaszaiban, egy teljes találkozón, és még inkább egy teljes világbajnokságon aligha építhet csak az ő játékára a válogatott. Nem lenne meglepő, ha a háromátlövős játék is belekerülne a magyar repertoárba.

Szintén számba kellett venni a szabályt, hogy honosított játékosok közül csak kettő volt nevezhető a keretbe, így Topic Petar maradt ki és bekerült a jobbszélső Pedro, valamint az az Ilics Zoran, akinek akadtak problémái a térdével. Hármas védőként így elsősorban Ligetvári Patrik, Sipos Adrián és Bánhidi Bence lesz bevethető. Utóbbi ugyan világklasszis szinten képes játszani, de az utóbbi időben rendre gyötörték sérülések és minden edzés, illetve mérkőzés előtt egy speciális bemelegítésre van szüksége, hogy tökéletes állapotba kerüljön. A beálló szerint azonban teljesen felkészülten várja a vb-t.

Kapusposzton Mikler Roland hosszú kihagyás után tért vissza, Székely Mártonra pedig az elmúlt időszakban rendre csak az ő helyetteseként számítottak a válogatottban. Szélen létszámra megvan a válogatott és a minőség is meglehetne a játékosokban, de a csapat játékában roppant kevés akció végződik a szélsőknél, így aligha ők váltják majd meg a világot. Az egyik titkos fegyvert jobbátlövőben a fiatalkori berobbanása után mondhatni másodvirágzását élő Ancsin Gábor jelentheti, de a 28 évesen első nagy tornájára készülő Leimeter Csaba is megvillantotta remek képességeit az elmúlt hetekben

Pedro.kézi

Bizakodó nyilatkozatok

„Nagyon várjuk a világbajnokságot, tudjuk, hogy fontos, de azt is, hogy nehéz lesz. A csapat motivált, nagyon jól dolgoztak eddig a fiúk. Mindenki szurkoljon, hajrá, magyarok!” – kezdte magyarul a hétfői sajtótájékoztatót az utazás előtt Chema Rodríguez, aki szerint fizikálisan jó állapotban vannak és elégedett volt a játékosok hozzáállásával, akik maximális összpontosítással végezték el a munkát.

„Nagyon nehéz lesz elérni a célunkat, ezzel tisztában vagyunk, de minél több pontot tudunk magunkkal vinni, annál több lehetőségünk lesz a jó helyezés elérésére a középdöntőben. Az első célunk azonban a csoportkörből való továbbjutás” – tette hozzá a szövetségi kapitány. A szövetség elvárása az első hét közé kerülés.

„Optimális a csapat állapota, a felkészülés is úgy sikerült, ahogy szerettük volna. A következő napokban fókuszálni fogunk a koreai játékosokra és próbálunk csiszolni a saját játékunkban még nem működő dolgokon. Most egy fekete ló ellen kezdünk, akikkel nem találkozunk minden nap, ráadásul az ilyen mély súlypontú játékosok ellen nehezebb készülni. Az első mérkőzés jó játéka azonban lendületet, magabiztosságot, felszabadultságot tud adni” – nyilatkozta Mikler Roland a Nemzeti Sportnak hétfőn.

Továbbjutás esetén a magyarok a göteborgi középdöntőben a Svédország, Brazília, Uruguay, Zöld-foki Köztársaság négyes első három helyezettjével játszhatnak majd.

Érdekes

A magyar keret

Kapusok: Székely Márton (Tatabánya, 73 mérkőzés/1 gól), Mikler Roland (Szeged, 229/1)

Balszélsők: Bóka Bendegúz (Balatonfüred, 56/132), Kovacsics Péter (FTC, 7/8)

Balátlövők: Ligetvári Patrik (Veszprém, 69/68), Szita Zoltán (Szeged, 45/110), Bodó Richárd (Szeged, 84/253)

Beállók: Sipos Adrián (Veszprém, 52/26), Rosta Miklós (Szeged, 33/56), Bánhidi Bence (Szeged, 86/252), Szöllősi Szabolcs (Dabas, 84/110)

Irányítók: Lékai Máté (FTC, 151/443), Hanusz Egon (Stuttgart, 22/34)

Jobbátlövők: Leimeter Csaba (PPD Zagreb, 13/17), Ilics Zoran (Veszprém, 4/2), Ancsin Gábor (Tatabánya, 113/226)

Jobbszélsők: Rodríguez Álvarez Pedro (Tatabánya, 21/64), Bujdosó Bendegúz (FTC, 12/8)

Szövetségi kapitány: José María „Chema“ Rodríguez Vaquero

Tartalékok: Borbély Ádám, Nagy Martin, Palasics Kristóf, Hornyák Péter, Krakovszki Zsolt, Terjék Roland, Balogh Zsolt, Ónodi-Jánoskuti Máté, Juhász Ádám, Győri Mátyás, Melnyicsuk Viktor, Topic Petar, Nagy Bence, Csörgő Kristóf, Sunajko Stefan, Krakovszki Bence, Molnár Robin

magyarkéziválogatott.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?