Az olimpia elleni merényletekkel fenyegetőzik egy iszlamista csoport

A felvételt valószínűleg a nyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur (Xinjiang Uygur Zizhiqu)) autonóm terület elszakadásáért küzdő Turkesztáni Iszlám Párt készítette - közölte csütörtök este a SITE Hírszerző Csoport és az IntelCenter. Az iszlamista csoport székhelye feltehetően Pakisztánban van, és szakértők szerint vezetőségét az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat képezte ki. A képsorokon a fekete turbános, terepszínű ruhát viselő, arcát elfedő beszélő a Hszincsiangban élő muzulmán kisebbség, a török ajkú ujgurok nyelvén beszél.

Az augusztus elsején kelt felvételen egy égő pekingi olimpiai logó és egy felrobbanó olimpiai helyszín szolgál grafikus illusztrációként. A férfi később "Kína muzulmánokkal és Kelet-Turkesztánnal szembeni kegyetlenségeiről" beszél, "amelyek jogossá teszik a kommunista rezsim elleni dzsihádot" (iszlám szent háborút). Kína elnyomja az iszlámot és ateizmusra kényszeríti a muzulmánokat azzal, hogy elfogja és meggyilkolja az iszlám hitoktatókat, lerombolja az iszlám iskolákat. A kínai születésszabályozási program abortuszra kényszeríti a muzulmán nőket - sorolja az AK-47-es gépkarabélyt szorongató beszélő. A háttérben arab felirat hirdeti egy fekete plakáton, hogy "egy az Isten, Allah és Mohamed az ő prófétája".

A Turkesztáni Iszlám Párt csaknem két hete már fenyegetőzött azzal, hogy támadásokat hajt végre a világversenyek idején, egyúttal magára vállalt több merényletet, köztük három autóbusz felrobbantását júliusban a délnyugat-kínai Kunming városában. A buszok elleni támadásokban két ember meghalt és tizennégyen megsebesültek.

Kína szigorú biztonsági intézkedéseket vezetett be az ötkarikás játékok idejére. Pekingben és más olimpiai helyszíneken több mint százezer katona és rendőr ügyel a biztonságra. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?