Amerikai és osztrák himnusz Bauer tiszteletére

Mindmáig kideríthetetlen mű-sorával és eredményeivel vonult be a sporttörténelembe a párizsi olimpia, amelyet a világkiállítás árnyékéban, úgymond hátsó udvarában rendeztek – olimpiai stadion, megnyitó- és záróünnepség nélkül; sőt, anélkül, hogy igazi közönségről, igazi érdeklődésről lehetne beszélni.

Mindmáig kideríthetetlen mű-sorával és eredményeivel vonult be a sporttörténelembe a párizsi olimpia, amelyet a világkiállítás árnyékéban, úgymond hátsó udvarában rendeztek – olimpiai stadion, megnyitó- és záróünnepség nélkül; sőt, anélkül, hogy igazi közönségről, igazi érdeklődésről lehetne beszélni. A négyhónapos (!) versenysorozatnak összesen 50 ezer látogatója volt, a világkiállításnak 48 millió! A küzdelmeket sportklubok pályáin bonyolították le vagy egyszerűen a természetben, réten, legelőn, erdőszélen (a kalapácsvetés során minden dobás során keresni kellett a szerszámot a fűben, nemegyszer az erdőben, a nagyobb dobások után a fa tetején). Megalázóak voltak a tiszteletdíjak is. Semmilyen érmek, csak esernyők, sétapálcák, asztali naptárak, tollak, ceruzák, fésűk (sok résztvevő csak otthon tudta meg, hogy olimpián versenyzett).

A hivatalos versenyek közé egész sor szórakoztató számot iktattak. Ilyen volt az élőgalamb-lövészet és a vaddisznólövés, valamivel sportosabbnak mondható az akadályúszás és a kötélhúzás. Akadályúszás közben, nyilván a nagyobb cécó kedvéért, két lehorgonyzott hordón is át kellett vergődniük az úszóknak, majd a víz alatt kellett néhány métert megtenniük.

Elképesztően pontatlan volt a tájékoztatás. Diszkoszvetésben a magyar Bauer Rudolf győzött (36,04), mire a zenekar eljátszotta tiszteletére az amerikai himnuszt. Figyelmeztetés után a karmester eljátszatta a zenekarral az osztrák himnuszt. A sajtóban is így jelent meg az eredmény: 1. Bauer (Budapest, Ausztria).

Különös egyénisége volt az olimpiának a gumiembernek becézett amerikai Ray Ewry. Ötéves korában gyermekbénulásban megbetegedett, tolószékhez volt kötve. Sok orvos lemondott róla, egyik azonban minden egyes izmára különféle gyakorlatokat írt elő. És Ewry legyőzte a gyermekbénulást, 24 éves korában elkezdett járni. A futással próbálkozott, de az nem ment, a helyből ugrást viszont mintha neki találták volna ki: három olimpián (Párizs, St. Louis, London) nyolc aranyérmet nyert. Például ilyen figyelemre méltó eredményekkel: helyből magas 165 cm, helyből távol 347, helyből hármas 1058 cm.

Először avattak olimpiai bajnokot evezésben. És itt jegyzik minden idők legfiatalabb olimpiai bajnokát, akinek a neve ismeretlen. A holland kormányos kettes túl súlyosnak találta navigátorát, és a döntőre egy hétéves francia kisfiút ültetett a kormányhoz, aki győzelemre vezette a hajót. Aztán elfutott játszani a pajtásai közé. A nők viszont befutottak. Egyelőre teniszben és golfban versenyezhettek. Persze csak „tüchtig”, gondos, rendes ruhában. Amikor befejeződött a hosszúra nyúlt olimpia, az újságok megállapították a rendetlen rendezőkről: egyetlen hibátlan és nagyszerű húzásuknak az atlétikai versenyeket követő tűzijáték bizonyult.

ÖTKARIKÁS KRÓNIKA

HOL, MIKOR: Párizs, 1900. május 14., szept. 13.

INDULÓK: 21 ország 1077 sportolója (ebből 12 nő)

SPORTÁGAK, VERSENYSZÁMOK: 9/56

(CSEH)SZLOVÁK GYŐZTESEK: –MAGYAR ARANYÉRMES: Bauer Rudolf (diszkoszvetés – 36,04 méter)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?