Alonsóval rajtol a Dakar

Štefan Svitko
Dzsidda |

Az első gyorsasági szakasszal hétfőn kezdődik a világ egyik legnehezebbnek tartott tereprali-versenye, a Dakar, amelyet először rendeznek meg Szaúd-Arábiában.
 

A viadal 1979 óta íródó történetében legutóbb 2011-ben fordult elő, hogy nem volt magyar induló a mezőnyben, ez most megismétlődik, miután a korábban 14 Dakaron is részt vevő Szalay Balázs–Bunkoczi László páros a szükséges anyagi háttér hiányában nem vállalta a rajthoz állást.

Lesz viszont két szlovák motorversenyző a 42. Dakaron, Štefan Svitko és Ivan Jakeš. Svitko idén 11-edszer indul el a versenyen, a legjobb helyezését még 2016-ban érte el, amikor összetettben a második helyet szerezte meg, ez egyébként szlovák rekord is. Az utóbbi három évben Svitko legjobb eredménye egy 25. hely volt még 2017-ből, 2018-ban és 2019-ben egyaránt fel kellett adnia a versenyt, így most azzal a céllal vág neki a megmérettetésnek, hogy ennél jobban teljesítsen. A 42 éves motoros tömören fogalmazta meg az első benyomásait a helyszínről:

„Nagyon puha itt a homok, így könnyen belemegy minden technikai eszközbe, ráadásul a terepen azt is nagyon nehéz megítélni, hogy a dűnék kemények vagy puhák.” 

Ivan Jakešnek ez lesz a 12. Dakar-versenye, az elsőt még 2007-ben abszolválta, az ő legjobb eredménye egy 4. hely még 2013-ból. Az utolsó három esztendőben azonban neki sem sikerült jól a Dakar, egyik évben sem sikerült befejeznie a versenyt. 

Dakar

A Dakar-ralit 1979 és 2007 között Afrikában, míg az utóbbi tíz évben Dél-Amerikában rendezték meg. Az első szaúdi Dakaron öt kategóriában, autóval, kamionnal, motorkerékpárral, quaddal, valamint az első alkalommal külön géposztályba sorolt, négykerék-meghajtású buggyk-kal mérik össze tudásukat az indulók, akiknek 12 nap alatt 5000 kilométer gyorsasági szakaszt, összesen 7500 kilométeres távot kell megtenniük Dzsiddából rajtolva, és a Rijádtól 40 kilométeres távolságra lévő, építés alatt álló szórakoztató-, sport- és rendezvényközpontba, Kiddijába érkezve.

Az autósoknál a címvédő katari Nasszer al-Attijah (Toyota) mellett ott lesz a mezőnyben többek között a pályafutása első Dakarján induló, kétszeres Forma–1-es világbajnok spanyol Fernando Alonso (Toyota), akinek a motorkerékpárral ötszörös győztes honfitársa, Marc Coma lesz majd a navigátora. Az autóval és motorkerékpárral összesen 13 Dakart megnyert, 54 éves Stephane Peterhansel egy Mini volánja mögött száll harcba a végső sikerért, míg a motorosoknál a címvédő ausztrál Toby Price-on kívül csaknem 150 versenyző igyekszik majd két keréken teljesíteni a sivatagi kihívást.

A 12 gyorsasági szakasz közül hármon több mint 450 kilométert kell majd egy nap alatt megtennie versenytempóban a mezőnynek, amely az első hat etap megtétele után január 11-én, Rijádban tölthet el egy pihenőnapot, hogy aztán további hat gyorsasági után január 17-én érje el a célt Kiddijában.

A rali indulóinak alig több, mint két százaléka lesz nő, az 572 résztvevőből 560 férfi és 12 nő, utóbbi öttel marad el az eddigi részvételi rekordtól, amely tavaly Peruban született. Szaúd-Arábiában egyébként másfél évvel ezelőttig tilos volt nőknek a volán mögé ülniük. A legismertebb női versenyző a spanyol Laia Sanz, aki 2015-ben a gyengébbik nem legjobb Dakar-helyezését érte el a motorosok között azzal, hogy kilencedikként zárt. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?