Aján Tamást, a MOB főtitkárát

A Szlovák Olimpiai Bizottság (SOV) szombati ülésének neves díszvendégei között volt Aján Tamás, a MOB hosszúéves főtitkára is.

Csupán sportdiplomáciai szokás látogatással megtisztelni a szomszédos nemzeti szövetség évfordulós ünnepségét?
Meghívást kaptam a tízéves évfordulóra.

A Szlovák Olimpiai Bizottság (SOV) szombati ülésének neves díszvendégei között volt Aján Tamás, a MOB hosszúéves főtitkára is.

Csupán sportdiplomáciai szokás látogatással megtisztelni a szomszédos nemzeti szövetség évfordulós ünnepségét?

Meghívást kaptam a tízéves évfordulóra. Több ok is serkentett arra, hogy eljöjjek. Jó a kapcsolatom az itteni olimpiai vezetőkkel, de együttműködünk az olimpiai akadémiák között is, akárcsak a V-4-ek keretében. Szomszédos országok vagyunk, történelmünk és az együttlétünk azt igényli, hogy szoros kapcsolatban éljünk, dolgozzunk, s nemsokára az EU-ban is folytathatjuk. Tehát a diplomáciai udvariasságon túlmenően más is késztetett arra, hogy itt legyek a barátaim között.

Akkor is itt lett volna, ha történetesen Rogge NOB-elnök nem jön el Pozsonyba?

Igen.

František Chmelár SOV-elnök beszédében elhangzottak Ausztria-Magyarország és Csehszlovákia idejéből olyan egykori ötkarikás érmesek nevei, akiket Magyarország és Szlovákia is magáénak vall. Mit szól ehhez?

Ezt mi egészen pontosan tisztázni fogjuk a Szlovák Olimpiai Bizottság vezetőivel, mert a politika és a történelem sokszor befolyásolja a helyzetet. Mi ezt megbeszéljük. Az az elvem, hogy a diplomáciában az emberek üljenek le az asztalhoz, és tárgyalják meg a vitatott kérdést. A beszédet megkaptuk angolul, így értettem belőle mindent. A NOB is úgy vallja, hogy ki amelyik ország színeiben nyerte az olimpiát, oda értendő. Például Hunyady Emesét, aki kilencvenkettőben gyorskorcsolyázóként magyar színekben indult az olimpián, két évvel később pedig már Ausztriának nyert aranyérmet, mi nem soroljuk fel a magyarok között, mert tiszteletben tartjuk azt, hogy osztrák címeres mezben lett ötkarikás első. Másfelől kicsit érthető is, hogy egy fiatal ország keresi a múltját, mert a gyökerei alapján lehet kiserkenteni a jövőt. Azt hiszem, ezt emberi módon rendezzük. (jmk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?