A WADA már egy éve monitorozta a szert

Lévai István az első szlovákiai sportoló, aki meldoniummal bukott meg a doppingteszten. Esetéről Miroslav Motyčíkkal, a Szlovák Doppingellenes Akadémia nonprofit szervezet elnökével beszélgettünk.Mit gondol Lévai István ügyéről?Őszintén sajnálom, ami történt, de egyúttal csodálkozom is.

Lévai István az első szlovákiai sportoló, aki meldoniummal bukott meg a doppingteszten. Esetéről Miroslav Motyčíkkal, a Szlovák Doppingellenes Akadémia nonprofit szervezet elnökével beszélgettünk.

Mit gondol Lévai István ügyéről?

Őszintén sajnálom, ami történt, de egyúttal csodálkozom is. A pozitív doppingtesztet egy olyan anyag okozta, amely iránt már hosszabb ideje érdeklődik a WADA. A tiltott szerek 2016-os listáját 2015. október 1-jén hozták nyilvánosságra, vagyis a hatályba lépése előtt három hónappal. Egyértelmű, hogy az információcserében hiba történt, s a sportoló és a környezete nem tudott erről a változásról. Ez arról is tanúskodik, hogy a sportolóink több olyan készítményt használnak, amelyek nincsenek Szlovákiában regisztrálva, de mégis itt is visszaélnek velük. Azért is lep meg a dolog, mert ezt a gyógyszert kizárólag súlyos egészségi problémák esetén kellene szedni, a sportolók pedig képesek ezt az anyagot a teljesítményük fokozására használni.

Milyen hatása van a meldoniumnak?

Ez az anyag javítja a perifériás erek vérellátását, ezáltal javíthatja a fizikai teljesítőképességet is. Ezért is került fel a tiltott szerek listájára. 2015-ben a WADA monitorozta ezt az anyagot, és a kapott adatok alapján sorolták be a tiltott szerek közé.

Lévai István edzője azt mondta, csak decemberben szereztek tudomást arról, hogy a meldonium felkerült a tiltott szerek listájára.

Ez előfordulhat, de ha decemberben tudták meg, már akkor cselekedniük kellett volna.

Lévai azt állítja, mihelyt tudomást szerzett arról, hogy a meldonium tiltott szer lett, azonnal abbahagyta a szedését.

Feltételezhető, hogy valóban abbahagyta. Ha ezt be tudja bizonyítani, joga van kérni a büntetése csökkentését. Azt viszont gyakorlatilag lehetetlen bizonyítani, hogy decemberben vagy januárban szedte-e be a szert.

Milyen gyorsan ürül ki a meldonium a szervezetből?

Az ilyen típusú információkat általában nem hozzuk nyilvánosságra. Azt azonban ki lehet jelenteni, hogy evidens, hogy a szlovák sportban is visszaéltek ezzel a szerrel. A meldoniumnak széles körű hatása van az egész testre, és ezért hosszú távú terápiára használták. Mivel az egész szervezetre hatással van, nyilvánvaló, hogy hosszú ideig megtalálhatók a nyomai a szervezetben, néhány hónapig is. A stimulálószerek nyomai néhány óráig vagy napig maradnak meg a szervezetben, míg az anabolikus szerek, hormonkészítmények esetében a nyomok néhány hónapig vagy akár évig is megmaradhatnak. A meldonium azon anyagok közé tartozik, amely, mivel az egész szervezetre hat, hosszú ideig megmarad a szervezetben.

De ha csak január 1-jétől tiltották be a meldoniumot, akkor nem teljesen fair, ha azért büntetik a sportolókat, mert akkor szedték be, amikor még nem volt tiltott.

Ez a tény figyelembe vehető mint enyhítő körülmény, de nem jelent semmilyen előnyt, mivel ezt nem lehet bizonyítani.

Mit kellett volna Lévaiéknak másképp csinálniuk?

Erre a kérdésre szívesen válaszolok egy személyes találkozás alkalmával Lévainak és az edzőjének.

Milyen büntetést várhat Lévai?

Az alapbüntetés négy év. Enyhítő körülmények hatására ez felére csökkenthető. Ha kiderül, hogy nem a sportoló, hanem a szakmai stábja volt gondatlan, vagy akár bűncselekményt követett el, akkor a szankció még kevesebb lehet. Ebben az esetben azonban büntetőeljárásnak kellene következnie. Ezt azért mondom, mert egy olyan gyógyszert használtak, amely Szlovákiában nincs regisztrálva. Ettől persze még nincs betiltva az országban, de ha ilyen eset áll elő, akkor minden fél felelősségét vizsgálni kell.

Vagyis azt is vizsgálhatják, honnan szerezte a sportoló a tiltott szert?

Igen, ezt is vizsgálhatják, ha ez enyhítő körülmény lenne a számára.

Világszerte több száz sportoló produkált pozitív doppingmintát a meldonium miatt. Egyes vélemények szerint a WADA-nak be kellett volna vezetnie egy átmeneti időszakot, amikor még nem büntette volna, ha valakinek a szervezetében meldoniumot találnak. Lehetséges lett volna ez?

Nem. A tiltott szerek esetében nincs ilyen átmeneti időszak. A WADA elég toleráns abban, hogy a meldonium esetében is egyéves monitorozási időszakot szabott meg, ami már figyelmeztető jel lehetett a sportolók számára, hogy az ellenőrök is érdeklődnek a szer iránt. Ezután pedig október óta három hónap állt rendelkezésükre, hogy mindenki annak fényében járjon el, hogy januártól a meldonium tiltott szer lesz.

A sportolók is tudtak arról, hogy a WADA tavaly egész évben monitorozta a meldoniumot?

Természetesen. Ez is szerepelt a listán. Más lenne a helyzet, ha olyan szerről lenne szó, amelyet Szlovákiában regisztráltak, akkor azt úgy is lehetne értékelni, mint figyelmetlenség vagy jelentéktelen vétség a sportoló részéről. De ezek persze csak spekulációk. (bt)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?