Már mínusz 5 kiló megkönnyíti a máj munkáját

majbetegseg

Nemcsak sok betegséget, hanem halált is okoznak Szlovákiában a májbetegségek, amiért az egészségtelen életmód – a túlsúly, a mozgáshiány és a feldolgozott élelmiszerek túlzott fogyasztása – felelős. Gyakrabban kellene elgondolkodni arról, hogy mennyit és mikor eszünk, hogy mozgunk-e eleget. A máj működésének leggyakoribb zavara a zsírosodás (szteatózis). Az ezzel kapcsolatos kérdésekre dr. Jana Bendová általános orvos válaszol.

Mennyire elterjedt Szlovákiában a májzsírosodás?

Egyre több az elhízott és túlsúlyos ember, ami a májzsírosodás leggyakoribb kockázati tényezője. Ha például túl sok zsírt fogyasztunk, sok zsír kering a vérben, s a májban, valamint az erekben rakódik le. Bizonyos zsírmennyiség minden májsejtbe bekerül, ami miatt nem tudnak normálisan működni. Az ember erre még rendszerint nem jön rá. A tünetek ilyenkor még észrevétlenek és más betegségekkel is összefügghetnek, ám ha valaki hosszú ideig fáradt, állandóan kimerültnek érzi magát, ennek a máj rossz működése is lehet az oka. Van, aki időnként fájdalmat érez a jobb bordaív alatt, vagy gyakran felfúvódik, rossz az emésztése. Egyebek mellett ezért is fontos szűrővizsgálatra járni, amikor az orvos a vérből két fontos anyag szintjét tudja kimutatni, és ha gyanúsat észlel, ultrahangra küldi a beteget. Sajnos egyre több a májzsírosodásban szenvedő beteg, Szlovákia lakosságának egyharmadát teszik ki, de lehet, hogy több is van belőlük, mert nincsenek pontos adataink. Évről évre több a beteg, mert többen vannak, akik egészségtelenül élnek, egészségtelenül táplálkoznak, keveset mozognak.

A szteatózist általában más diagnózisok utáni kutatás során szokták felfedezni. Minek alapján indokolt, hogy a körzeti orvos hepatológushoz küldi a beteget?

A beteg bizonyos tünetekkel keresi fel az orvost, ő pedig keresi az okot. Ilyenkor hasi ultrahangos kivizsgálást rendel el, ami kimutatja a májzsírosodást. Ha elvégzi a vértesztet és látja, hogy az eredmények nem ideálisak, hepatológushoz küldheti a beteget. Az általános orvosnak kell megtalálnia a kockázati tényezőket, értékelnie kell a laboratóriumi eredményeket, az ultrahangos kivizsgálás eredményeit, és ennek alapján eldönteni: egyedül is kezelni tudja a beteget, vagy hepatológushoz küldi.

A kétévenkénti szűrővizsgálaton milyen májvizsgálatot végeznek? Ezekből kiolvasható, hogy nem alkohol okozta májbetegségről van-e szó?

A szűrővizsgálaton sok minden kiderülhet, természetesen a máj állapota is. Két enzim, az ALT és DMT enzim szintjét vizsgálják, ahol főleg az előbbi szól a májról, az utóbbi az epeutakról és az epéről. Az is nagyon fontos, hogy enyhén vagy nagyon magasak-e az értékek. Az általános orvos nem mindig tudja, mennyi alkoholt fogyaszt a beteg, mert nem mindenki őszinte. Velem gyakran előfordul, hogy a hozzátartozóktól, a feleségtől, a gyerekektől tudom meg, hogy az adott páciens túl sok alkoholt fogyaszt, pedig nekem azt állítja, hogy ritkán iszik. Tehát fontos ismerni a beteget, kockázati tényezőit és hosszú ideig figyelemmel kell kísérni őt, hogy hogyan alakulnak az említett értékek. Gyakran mondjuk a betegnek, hogy táplálkozzon egészségesebben, mozogjon többet, fogyjon le... Ha néhány hónap elteltével vért veszünk és javultak az eredmények, tudhatjuk, hogy az egészségtelen életmód volt a májzsírosodás oka.

Hogyan vehetjük észre, hogy valami nincs rendben a máj működésével?

A tünetek lehetnek észrevétlenek – nehéz gyomor, fájdalom a jobb bordaív alatt, felfúvódás, rosszabb emésztés –, de azt már mindenki sejti, hogy baj van, ha megsárgul a bőr, a szem. Ez már súlyos állapotot jelez. A máj úgy működik, mint egy gyár, aminek több feladata van: megszabadít bennünket azoktól az anyagoktól, amelyekre nincs szükségünk, feldolgozza a zsírokat, glikogént termel, ami tartalék cukor stb.

Mi a leggyakoribb oka a nem alkohol okozta májzsírosodásnak?

Ahogy a neve is jelzi, nem az alkohol okozza. Ez azt jelenti, hogy az alkohol más betegségeket okoz, de a májzsírosodást is elősegítheti. A leggyakoribb kockázati tényező az elhízottság és a túlsúly, tehát aki elhízott vagy túlsúlyos, annak valószínűleg a mája is elzsírosodott. A másik fontos ok a mozgáshiány és a túl magas koleszterin- és trigliceridszint, továbbá a cukorbetegség, aminek az a következménye, hogy a zsír gyorsabban rakódik le a májsejtekben.

Tavasszal általában diétázni, méregteleníteni kezdenek az emberek és jobban odafigyelnek a májra. Mi önnek erről a véleménye? Hogyan méregtelenítsünk?

Orvosként mondom: a méregtelenítés marketingfogás, amivel a hozzá nem értő emberek zsebéből kihúzzák a pénzt. Az igazság az, hogy minden percben, másodpercben folyik a méregtelenítés. A máj, ami feldolgozza az idegen anyagokat, a salakanyagot, egyben méregtelenít. Nem kell speciális levet inni és azt gondolni, hogy segítünk a májnak. Akkor segítünk neki igazán, ha megváltoztatjuk az életmódunkat, egészségesebben táplálkozunk, többet mozgunk, de a változást egy-két hét alatt nem vesszük észre. Ehhez hosszabb idő kell. Ha meg akarjuk könnyíteni a máj munkáját, ne terheljük se alkohollal, se zsírban sült, többszörösen feldolgozott ételekkel, amelyek sok zsírt tartalmaznak. Az ételeket főleg párolással vagy olaj nélküli grillezéssel készítsük. Nagyon fontos, hogy legalább megközelítsük az optimális testsúlyt. Tudom, hogy nagyon nehéz, de az egészséges étkezés és a mozgás kombinálásával elérhető. Nem kell nádszálvékonynak lenni, de meg lehet közelíteni az ideális testsúlyt. Már öt kiló leadása is nagymértékben megkönnyíti a máj munkáját.

Ha megjelenik a rendelőben egy beteg, aki egészségtelenül táplálkozik, és elmondja neki a veszélyeket, megfogadja a tanácsait? Változtat az életmódján?

Minden ember más, minden a motivációtól függ. A nők szeretnének jól kinézni, a férfiak inkább egészségesek akarnak lenni. Ez a nőknél is működik, de nem olyan erősen. Az igyekezet hatása nem egyik napról a másikra látszik. Természetesen valaki holnaptól teljesen egészségesen élhet, ám a többség számára ez nem tartható fenn hosszú távon. Sokkal észszerűbb, ha lépésről lépésre változtatjuk meg életmódunkat. Például lehetne azzal kezdeni, hogy több vizet és kevesebb alkoholt iszunk, vagy nem eszünk zsírban sült ételeket. Ha bizonyos ideig betartjuk ezeket a szabályokat, biztosan bekövetkeznek a változások, és már nem is fogjuk kívánni a rántott húst és a gyorséttermi ételeket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?