Sport

A többpróbázó balszerencséje

Futballozás közben sérült meg a tehetséges többpróbázó. Baj van a térdével, év közben többször is megroppant, de nyáron két junior bajnoki címet ilyen állapotban is begyűjtött, az egyiket a legnehezebb atlétikai versenyszámban, a tízpróbában. Rövidesen műtétre készül. A peredi Juhos Ákossal, a nyitrai sportgimnázium diákjával, az ŠK ŠOG Nitra versenyzőjével beszélgettem.
J. Mészáros Károly

2014. december 9. 21:00

Tízből hat számban a legjobb volt az országos juniorbajnokság tízpróba versenyében, s 5439 ponttal lett bajnok. Egyéni csúcsot ért el?
Nem. Tavaly, még ifiként már 5545 ponttal lettem korosztályos bajnok, az a legjobb eredményem tízpróbában. Idén azért nem vittem többre, mert bajok vannak a térdemmel. Télen a fedett pályás juniorbajnokságon hétpróbában még 4451 ponttal, előtte 60 m gáton 8,46- tal lettem bajnok. Tavasszal megsérültem, ami rányomta bélyegét az egész szabadtéri szezonomra.
 
Mi történt? Mi okozta a sérülést?
Márciusban egy bajnoki focimeccsen elszakadt az elülső keresztszalagom, miközben a térdkalácsom is kiugrott. Két hónapig nem edzhettem. Atletizálás közben ugyanis hétvégeken otthon, Pereden szoktam futballozni. Azóta már abbahagytam.
 
Lerúgták focizás közben?
Mocsonokon játszottunk. Meglöktek az oldalvonal mentén. Nem akartam kicsúszni a pályáról, mert korlát volt a közelben, és lefékeztem a lábammal. Ekkor megpattant valami a térdemben. Egy rossz mozdulat volt.
 
Aztán nyáron tovább atletizált, és megnyerte a tízpróbabajnokságot…
Nem volt nagy konkurencia, gyengébb teljesítménnyel is tudtam győzni.
 
Az elsőségei alapján úgy tűnik, hogy a dobó- és ügyességi számok, valamint a gátfutás az erősségei közé tartoznak. Melyiket kedveli a legjobban?
A gátfutást és a rúdugrást. Rúdugrásban edzésen már a négy métert is átvittem. Versenyzés közben, amikor nyomás alatt vagyok, nem megy ilyen jól. Az országos bajnokságon 355 centivel nyertem. Valójában valamennyi felvetett versenyszámot kedvelem. Idén azonban inkább a gátfutásra készültem. Ki akartam jutni a korosztályos vb-re, fedett pályán 8,46 másodperccel nyertem a 60 méteres gátfutás bajnoki címét, de a sérülésem után később már elmaradtak a jobb eredmények.
 
Érdekes módon a síkfutásban voltak a leggyengébb eredményei a bajnoki cím elhódításakor, de akkor sem szorult le a dobogóról, háromszor lett harmadik. Kevésbé szereti a futószámokat?
Mint mondtam, mindegyik számot kedvelem, de nem vagyok sprintertípus, a vágtaszámok nem az erősségeim. A 400 méter is nehéz szám. Az országos többpróbabajnokságon a második nap legelején, gátfutás közben újra megpattant a térdem, s utána már folyton fájdogált a lábam, a gerelyhajításnál is éreztem. S a végén, az 1500 méteres futás közben már nagyon fájt a térdem, csak lekocogtam a távot, lényegesen rosszabb idővel, mint szoktam.
 
Még előtte, júniusban az egyéni juniorbajnokságon is elindult, ahol megnyerte a 110 méteres gátfutást és tagja volt klubja 4x400 méteren győztes futóváltójának, 400 méter gáton pedig második lett. Többpróbázóként fontosnak tartja, hogy kitűnjön valamelyik számban ?
Igen, mert kellenek a pluszpontok. Például az idei többpróbabajnokságon a 110 méteres gátfutás után sokkal többet kaptam, mint riválisaim, ami velük szemben nagy előnyhöz juttatott. Ha a többi számban egyéni csúcsomhoz közeli eredményeket érek el, nem lehet gond a végső győzelem megszerzése.
 
 
Mióta többpróbázik?
Tavalytól, amikor Katarína Adlerová lett az edzőm. Előtte a középtávra készültem, de kiderült: sokoldalúságomra is lehet építeni. Amióta többpróbázom, mindig bajnok lettem. Tavaly az ifiknél fedett pályán megnyertem a hétpróbát, a szabad ég alatt a tízpróbát.
 
Ezután másfajta próbatétel következik…
Januárban műtétre készülök, aztán később még egyre. Utána kiderül, folytathatom-e az atlétikát. Ha minden jól megy, jövő télen talán újra atletizálhatok.
 
Hogyan éli át ezt a nehéz időszakot?
Kicsit szomorú vagyok, nagyon szeretem az atlétikát, szeretnék visszatérni a versenypályára, nem akarom abbahagyni.
 
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Ipolyság0101

A magyar kormány titokban vásárolt szlovákiai ingatlanokat

VIDEÓ: Gyászos a járványtérkép, elszabadult energiaárak – Heti tallózó

VIDEÓ: Gyászos a járványtérkép, elszabadult energiaárak – Heti tallózó

Gyimesi György

Elnapolják a Csemadokról szóló törvényt?

megemlékezés

Az 1956-os forradalomra emlékeztek Dunaszerdahelyen

Eduard Heger

Heger: Szlovákia segíteni fog Litvániának a határvédelemben

Új Szó

Miről ír a szombati Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.