A Real Madrid és az UEFA a BL-sorsolás nagy vesztese

a

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) hétfőn kisorsolta mindhárom európai kupasorozat párosításait – még ha az eseményt rendkívül kellemetlen incidensek is zavarták meg.

Egy sorsolással kapcsolatban mindig felmerül, hogy a fociban két út vezet a sikerhez. Az egyik, hogy jónak kell lenni. A másik, hogy szerencsésnek. Egy sorozat megnyeréséhez mindkettőre szükség van. Egyetlen meccs megnyeréséhez azonban elég az egyik. Számos példát sorolhatnánk a közelmúltból is: a Chelsea úgy nyerte meg történetének első Bajnokok Ligája-trófeáját, hogy 180 percen át védekezett a Barcelona ellen az elődöntőben, majd 120 percen keresztül a Bayern München ellen – Münchenben – a döntőben. Lionel Messi, Xavi Hernández és Andrés Iniesta csapata a két mérkőzésen közel 80 százalékban birtokolta a labdát. A két meccs során a Barcelona öt kapufát lőtt, kihagyott egy tizenegyest és egy rakás helyzetet. A Bayern szabályosan ostrom alá vette a Chelsea kapuját, mégis sikerült életben maradniuk.

Érdekes

Amit a BL-sorsolásról tudni kell

A sorsolás menete nem változott azelmúlt évekhez képest: a csoportelsők a csoportmásodikok közül kapnak ellenfelet, de az azonos csoportból továbbjutók, illetve az egy országbeliek a legjobb 16 között még nem kerülhetnek össze. A visszavágókat minden esetben a kiemelt csapat, vagyis a csoportelső játszhatja hazai pályán.

A csoportelsők: Manchester City (angol), Liverpool (angol), Ajax (holland), Real Madrid (spanyol), Bayern München (német), Manchester United (angol), Lille (francia), Juventus (olasz)
A csoportmásodikok: Paris Saint-Germain (francia), Atlético Madrid (spanyol), Sporting CP (portugál), Internazionale (olasz), Benfica (portugál), Villarreal (spanyol), Salzburg (osztrák), Chelsea (angol)

A párharcok oda-visszavágós rendszerben dőlnek el. Az első mérkőzésekre február 15-én és 16-án, valamint 22-én és 23-án, a visszavágókra március 8-án és 9-én, illetve 15-én és 16-án kerül sor. A felsorolt játéknapok mindegyikén két meccset rendeznek, mindegyiket 21 órától.

A párosítások:
RB Salzburg (osztrák)–Bayern München (német)
Sporting CP (portugál)–Manchester City (angol)
Benfica (portugál)–Ajax (holland)
Chelsea (angol)–Lille (francia)
Atlético Madrid (spanyol)–Manchester United (angol)
Villarreal (spanyol)–Juventus (olasz)
Internazionale (olasz)–Liverpool (angol)
PSG (francia)–Real Madrid (spanyol)

Nyolcaddöntők: február 15. és március 16. között
A negyeddöntő sorsolása: március 18.
Negyeddöntők: április 5. és 13. között
Elődöntő: április 26. és május 4. között
Döntő: május 28.

Ami újdonság: a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában ebben az idényben először nem él az idegenben szerzett több gól szabálya, tehát ha a kétszer kilencven perc alatt a két csapat ugyanannyi gólt szerzett, akkor hosszabbítás (majd szükség esetén tizenegyespárbaj) következik, függetlenül a hazai és az idegenbeli meccsen elért gólok számától.

Szerencse is kell a sikerhez

A nagy múltú német napilap, a Die Zeit azt írta a Chelsea győzelméről: „Érdemtelen, sőt mi több, nevetséges.” Diadaluk, írták, „focibalesetként fog bevonulni a történelemkönyvekbe”. Aznap este az Allianz Arenában 35:9 volt a kapura lövések aránya a Bayern javára, és a bajorok húsz szögletet végeztek el a Chelsea egyetlen sarokrúgásával szemben. A Chelsea természetesen abból az egyből talált be. „A futball nem fair” – mondta Wolfgang Niersbach, a Német Labdarúgó-szövetség, a DFB elnöke.

Az a helyzet, hogy a foci nem mindig azokat jutalmazza, akik többet lőnek kapura, vagy több sikeres passzt tudnak felmutatni. Azokat jutalmazza, akik több gólt lőnek. Ahogyan a Guardian újságírója, Richard Williams írta a müncheni döntő után: „A futballt gólra játsszák, nem szépségre. Szeretjük, ha ez a kettő együtt jár, de nem ez az elsődleges cél.”

A Die Zeit újságírójának igaza volt: a futballtörténelem olyan focibalesetek gyűjteménye, amelyek igazolják Cruyff szállóigévé vált mondását. A véletlenben van logika. Louis van Gaal saját szerencséje kovácsának tartja magát. Nem hajlandó elfogadni, hogy a szerencse is szerepet játszhat a futballban. Egy csapatnak valóban szüksége van fegyelemre, rendre, tehetségre és szervezettségre. Ugyanakkor nem tagadható, hogy a véletlen, a szerencse igenis jelen van a fociban. Ez azonban nem jelenti azt, hogy semmit nem tehetünk.

Érdekes

Amit az El-sorsolásról tudni kell

A nyolcaddöntőbe jutásért rendezendő párharcok első mérkőzéseire február 17-én, a visszavágókra egy héttel később kerül sor. A visszavágókat minden esetben az Európa-liga csoportmásodikjai játszhatják hazai pályán, ami egyben azt is jelenti, hogy a BL-ből érkező csapatok nem voltak kiemeltek a sorsoláson. A nyolcaddöntő sorsolását február 25-én, pénteken tartják, ekkor már ismét bekapcsolódnak a küzdelmekbe azok a csapatok, amelyek megnyerték Európa-liga-csoportjukat.

Európa-liga-csoportelsőként automatikusan nyolcaddöntős: 
Olympique Lyon (francia), Monaco (francia), Szpartak Moszkva (orosz), Eintracht Frankfurt (német), Galatasaray (török), Crvena zvezda (szerb), Bayer Leverkusen (német), West Ham United (angol)

A legjobb 16 közé jutásért:
Sevilla (spanyol)–Dinamo Zagreb (horvát)
Atalanta (olasz)–Olimpiakosz Pireusz (görög)
RB Leipzig (német)–Real Sociedad (spanyol)
FC Barcelona (spanyol)–Napoli (olasz)
Zenit (orosz)–Real Betis (spanyol)
Borussia Dortmund (német)–Rangers (skót)
Sheriff Tiraspol (moldovai)–Braga (portugál)
FC Porto (portugál)–Lazio (olasz)

Dacolni a szerencsével

„Az edző feladata az, hogy növelje egy mérkőzés megnyerésének a valószínűségét – mondta egyszer Juanma Lillo, a filozofikus hajlamú spanyol menedzser. „Edzőként minden létező eszközzel dacolnunk kell a szerencsével.”  Vagyis minél többet kell kihozni a büdzséből, a játékosokból és magából a klubból. Okosan kell költeni a pénzt, megfelelően edzeni, a lehető legjobb taktikát kitalálni, és a lehető legjobb menedzsert szerződtetni.

A szerencsét nem tudjuk irányítani. El kell fogadnunk, hogy az esetek felében nincsen befolyásunk arra, ami a pályán történik. A foci másik 50 százaléka azonban a csapatokon múlik. Erről szól az a több milliárd dolláros iparág, amely a világ legnépszerűbb játékára épül. Győzelemmé változtatni egy döntetlent, a lehető legtöbb pontot begyűjteni, dacolni a véletlennel – amennyire képesek vagyunk rá.

Nem lehet mindenki szerencsés. De mindenki megpróbálhat jól játszani.

Érdekes

A Konferencialiga párosításai

Az UEFA kisorsolta az Európai-konferencialiga rájátszásának  párosításait is. A csoportmásodikok a nyolcaddöntőbe jutásért
az Európa-liga csoportharmadikjaival küzdenek meg.
A csoportelsők (Rennes, Basel, Köbenhavn, Feyenoord, AZ Alkmaar, Roma, Gent, Linz) automatikusan nyolcaddöntősök.

A legjobb 16 közé jutásért:
Olympique Marseille (francia)–Qarabag (azeri)
PSV Eindhoven (holland)–Maccabi Tel-Aviv (izraeli)
Fenerbahce (török)–Slavia Praha (cseh)
Midtjylland (dán)–PAOK (görög)
Leicester City (angol)–Randers (dán)
Celtic (skót)–Bodö/Glimt (norvég)
Sparta Praha (cseh)–Partizan Beograd (szerb)
Rapid Wien (osztrák)–Vitesse (holland) vagy
Tottenham Hotspur (angol)

A Konferencialiga G csoportjában elmaradt a Tottenham és a Vitesse összecsapása, és arra már nem is kerül sor, ám az UEFA még nem hozott végső döntést az ügyben. Várhatóan a mérkőzés három pontját 3–0-s gólkülönbséggel a Vitesse kapja majd, és így a hollandok játszhatnak a Rapid ellen.

 

A Real Madrid dühöng

Általában az UEFA is így szokott tenni, ezért tart próbasorsolást a valódi Bajnokok Ligája-párosítások kihúzása előtt, de idén ez elmaradt. Természetesen a sors azonnal megbüntette a könnyelműsködést, így roppant kínos körülmények között került sor a 2021/2022-es BL-szezon egyenes kieséses szakaszának kisorsolására.

Történt ugyanis, hogy első nekifutásra a ceremónián a szentpétervári döntő nagyköveteként részt vevő Andrej Arsavin a spanyol Villarreal mellé a Manchester United nevét húzta ki. Igen ám, csakhogy a két csapat a csoportkörben már találkozott egymással, vagyis nem kerülhettek össze, ennek ellenére a MU nevét tartalmazó golyó mégis bekerült abba a gömbbe, ahonnan a lehetséges ellenfeleket húzták.

Ezt követően már baki bakit követett: az MU nem került be a következő körbe, mikor az Atlético Madrid ellenfelét kellett volna kihúzni, így az UEFA a sorsolást követően elismert a technikai hibáit, és új sorsolást rendelt el.

Ezek után a megismételt procedúra némi késéssel ugyan, de elkezdődött, ám ekkor sem volt minden sima, a Real Madrid ugyanis jelezte, hogy a gondok csak azután kezdődtek, hogy a Benficát kihúzták ellenük, az UEFA viszont minden párosítást törölt, mert állításuk szerint a gép már akkor is hibásan működött. Az új sorsolás legnagyobb vesztese aztán a Real Madrid lett, amely a Benfica helyett a PSG-vel találkozik, de a szurkolók is bosszankodhatnak, hiszen így az első körben kisorsolt PSG–Manchester United szintén elmarad, vagyis Lionel Messi és Cristiano Ronaldo nem csap össze újra.

Cole óvatosságra inti a címvédőt

Az egyetlen párosítás, amely mindkét sorsoláson kijött, az a címvédő Chelsea és a francia Lille összecsapása. Joe Cole, aki a Chelsea és a Lille játékosa is volt, így kommentálta az eseményeket: „A Chelsea boldog lehet a sorsolással, de azért óvatos maradnék. A Lille nagyon izgalmas, erős, agresszív csapat, és nincs semmi veszítenivalója. Tele van fiatal tehetségekkel, akik nem félnek. A Chelsea-nek vigyáznia kell.”

A UEFA hétfőn kisorsolta az Európa-liga egyenes kieséses szakaszának első fordulós párosításait is: a slágermeccsen a Bajnokok Ligájától csoportharmadikként búcsúzó FC Barcelona a Napolival mérkőzik majd meg a legjobb 16 közé jutásért. A két együttes a 2019–2020-as idényben még a BL nyolcaddöntőjében mérkőzött meg egymással, akkor a katalánok az idegenben elért 1–1-es döntetlen után otthon 3–1-re nyertek az olasz együttes ellen. Szoboszlai Dominik, Gulácsi Péter és Willi Orbán csapata, az RB Leipzig a spanyol bajnokságban ötödik helyen álló Real Sociedaddal küzd meg a 16 közé jutásért.

Pincési László

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?