A nemzetközi kupa küszöbén a London Angels

<p>A londoni angyalok az élvonalban is hasítanak – a London Angels női kézilabdacsapata újoncként bronzérmes lett az angol bajnokságban, ezzel vélhetően kivívta a nemzetközi kupaszereplés jogát. A sikerből egy gútai kézilabdás, Kürti Nikoletta is részt vállalt.</p>

BŐD TITANILLA

A Londonban dolgozó magyar lányok kedvtelésből kézilabdáznak. Egy éve simán nyerték a másodosztályt, ahol gyakorlatilag nem volt ellenfelük, begyűjtötték a Ligakupát, és a strandkézilabda-bajnokságot is megnyerték.

Megharcoltak a bronzért

Az élvonal, a Super 8 League bronzérméért már sokkal keményebben meg kellett harcolniuk: a harmadik helyet végül úgy szerezték meg, hogy utolsó meccsükön idegenben 22:12-re megverték a University of Leeds csapatát, a velük addig azonos pontszámmal álló Manchester pedig kikapott a London GD-től.

„Az élvonal mindig erősebb, mint a másodosztály, a tavalyi szezont simán hoztuk, ott nem kellett annyit mutatnunk, mint ebben az osztályban. Az élvonalban már sokkal komolyabb csapatok szerepelnek, mind a játéktudást, mind az erőnlétet tekintve, még akkor is, ha itt senki sem profi, vagyis a többi klubban is munka mellett játszanak” – mondta lapunknak a gútai Kürti Nikoletta, a csapat jobbszélsője, aki 2012 óta él Londonban, s egy szálloda alkalmazottja.

Heti egy edzés

A lányok nagy része a vendéglátásban dolgozik, sokan heti hat napot munkában vannak, így csak heti egy edzésre van lehetőség. „Azon az egy edzésen komolyan odatesszük magunkat, mert két tréninget már nehéz összehozni, hármat meg szinte lehetetlen, főleg, ha meccseink is vannak” – hangsúlyozta Nikol, aki itthon is kézilabdázott.

A lányok annyira szeretik a játékot, hogy hajlandóak áldozni is érte – az edzéseken a terembérletért, a meccsekre való utazásért is fizetniük kell. Kondor Gábor, a London Angels klubelnöke azonban bízik benne, idővel félprofi státuszba kerülhetnek a játékosok. Mivel Kondornak megszaporodtak a sportvezetői teendői, a csapatot vezetőedzőként Szántó Andrea irányítja.

„Szerencsére elég sok lehetőséget kaptam Anditól a meccseken. Az idei szezonban sajnos nem úgy ment a játék, ahogy elképzeltem, de ahogy tudtam, próbáltam helyt állni, és odatenni magam. Pár mérkőzést ki is kellett hagynom egy kisebb műtét miatt” – jegyezte meg Kürti Nikoletta, aki a klub honlapja szerint 13 gólt szerzett a nyolccsapatos bajnokságban.

„Érdekes” bíráskodás

A gútai kézilabdázó arra is rámutatott, a London Angels nem örvend nagy népszerűségnek az ellenfelek körében. „Sajnos a fogadtatásunk nem mondható éppen pozitívnak, talán azért is, mert egyedüli magyar csapat vagyunk itt kint. Sokan rivalizálnak velünk, nem egy ellenfelünk van, hanem sokszor a bírókkal is meg kell küzdenünk. Messze nem olyan képzettek itt a bírók, mint Magyarországon vagy Szlovákiában” – árulta el Nikol.

A Coventry elleni EHA-kupa-negyeddöntőt például egy olyan játéktéren játszották, amelyre minden elképzelhető pálya vonala fel volt festve, és csak egy játékvezető volt. „A kupameccsről nincsenek szép emlékeim. Tavaly a Coventryvel játszottuk a finálét, de az ő keretük azóta teljesen átalakult. A játék nem úgy ment, ahogy kellett volna, sorra hagytuk ki a ziccereket, négy-kettes védelmet vetettek be ellenünk, amivel szemben nem nagyon tudtunk mit csinálni – idézte fel a mérkőzést Kürti Nikoletta. – A meccs vége felé közelítettünk, három góllal vezetett az ellenfél. A Coventryből sorra állította ki az embereket a bíró. Az első játékos nem volt 2 percig a padon, és a második sem töltötte le a 2 percet... Erről van videónk is, beküldtük a szövetségnek, próbáltuk megóvni a meccset, de elutasították az óvásunkat. Egyébként sikerült egyenlőre kihoznunk a meccset, de a lefújás után volt még az ellenfélnek egy időntúli szabaddobása, ami bement. Így estünk ki a kupából…”

Oroszlánok

az Olympia ellen

Kürti Nikol számára két mérkőzés marad különösen emlékezetes az idényből: a Ruislep Eagles elleni őszi találkozó, amelyen dinamikus játékkal, tíz góllal nyertek az angyalok, illetve a fő riválisuk, az Olympia elleni összecsapás. „Úgy álltunk fel a pályára, hogy nekünk nincs veszítenivalónk, az sem lenne szégyen, ha kikapnánk, mert az Olympia már évek óta az első osztályban játszik, mi pedig újoncok vagyunk. Akkor ők álltak az első helyen, de mi végigküzdöttük a meccset, mint az oroszlánok! A végére egy volt közte, a bírók sorra állítottak ki minket. Már csak egy perc lehetett a végéig, de már csak hárman voltunk a pályán! Viszont megtartottuk a labdát, így egy góllal megnyertük a meccset!” – emlékezett vissza a 17:16-os győzelemre Nikol.

Jöhet a Challenge-kupa?

A bajnoki bronzéremmel kézzelfogható közelségbe került a London Angels számára a nemzetközi kupaszereplés. „Erről még korai beszélni, mert még várunk a szövetség döntésére, hogy indulhatunk-e” – szögezte le Kürti Nikol. Nagy-Britanniából hat csapat vehet részt a nemzetközi sorozatokban, s hogy ebből Angliának hány kvóta jut, az attól is függ, a skótok hány csapatot indítanak. A korábbi tapasztalatokból kiindulva azonban reális, hogy a London Angels a negyedik legrangosabb sorozatban, a Challenge-kupában kaphatna esélyt. „Ez egy lépcsőfok lenne számunkra, de ehhez már több edzésre lenne szükségünk, több meccset és nagyobb kiadásokat jelentene, mert messzebb kellene utaznunk. Így még nem tudjuk, mi lesz ebből” – jegyezte meg a gútai származású kézilabdázó.

Ketten távoznak

Az már biztos, hogy két meghatározó játékos távozik a gárdából: Kovács Edina, aki a párjával hazaköltözött, valamint Szabó Nóra, aki Angliában maradt ugyan, de Londonon kívülre költözik a családjával.

Közben azonban megkezdődött a férficsapat toborzása, amely a lányokhoz hasonlóan a legalacsonyabb osztályban fogja kezdeni. Jelenleg már 18–20 játékosa van a férficsapatnak.

Kürti Nikol hangsúlyozza, nagyon sokat jelent számukra a szurkolók támogatása: „Ahogy telik az idő, egyre többen hallanak vagy olvasnak rólunk, ez nagyon jólesik. Szeretném kiemelni a London Angels Fanaticot, akik sokat segítenek, és követnek minket akár az idegenbeli meccseinkre is, és persze a többi lelkes szurkolót, akik eljönnek, és drukkolnak nekünk!”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?