A negyedik meccs lesz igazán fontos

<p>Tegnap a szlovák jégkorong-válogatott elutazott Szocsiba, ahol február 13-án kezdődik meg az olimpiai hokitorna. Vladimír Vůjtek szövetségi kapitány biztos benne, hogy a lehető legerősebb keretet nevezte a játékokra.</p>

OROSKY TAMÁS

Először készíti fel a csapatot olimpiára. Mennyiben más ez, mint egy világbajnokságra hangolni?

Ez teljesen más dolog. Még elutazáskor is csak a keret fele volt itt, és ez a helyzet tizedikéig nem is változik, velük és a tartalékokkal fogunk edzeni Szocsiban, és várjuk, hogy megérkezzenek az NHL-es játékosaink. Ezzel szemben egy vb előtt 4–5 héten át együtt lehet a teljes válogatott, meccseket játszhatunk, míg az ötkarikás játékokkor gyakorlatilag egyből az éles találkozók következnek.

A kezdés valóban nem ígérkezik könnyűnek, a nyitómeccsen az amerikaiakkal játszanak.

A csoport nehéz, nagyon nehéz számunkra, két favorittal, az USA-val és az oroszokkal, akik a végső győzelemre is esélyesek. Másrészt ha sikeresek akarunk lenni, akkor minimálisan kiegyenlített meccseket kell velük játszanunk. Ez mentálisan is sokat jelenthet a csapatnak. Ha ez így lesz, akkor a fiúk megbizonyosodhatnak róla, hogy fel tudják venni a versenyt még a legerősebb ellenfellekkel is. Csak a csoportmeccsek után fogjuk látni, ki hogyan végzett, kivel találkozunk a nyolcaddöntőben, vagy esetlegesen már rögtön a negyeddöntőben. Vagyis csak a sorrendben negyedik meccs lesz igazán jelentős.

Ha választhatna, melyik gárdát szeretné ezen a találkozón elkerülni?

Nem hinném, hogy nagyon válogathatunk majd... Egyszerűen minél előrébb kell végeznünk az összesített táblázaton (a három kvartett minden gárdájából egy 12-es táblázatot alakítanak ki a 3-3 csoportmeccs után – a szerk. megj.), hogy egy viszonylag gyengébb ellenfelet kapjunk. Hogy aztán ez összejön-e, nem tudom, erős a csoportunk. A papírforma szerint két vereség is benne van a pakliban, és akkor biztosan egy újabb favorit lesz az ellenfelünk a kieséses szakaszban.

Mennyiben jó az, ha az amerikai–szlovén–orosz hármassal mintegy „tét nélkül” mérkőzhetnek meg?

A lebonyolítás azért ilyen, mert ha már egyszer az NHL vezetése belement a tengerentúli profi hokibajnokság megszakításába, akkor elvárható, hogy minden válogatottnak biztosítva legyen legalább négy meccs az olimpiai tornán. Mindenki azonos helyzetben van, így nekünk ehhez kell alkalmazkodnunk.

S a Miroslav Šatan körüli helyzettel hogy birkózott meg a csapat, téma még, hogy a Slovan támadója kimaradt a keretből?

Ez a hercehurca tulajdonképpen a csapat háta mögött zajlott. Mi kihirdettük a keretet január 7-én, és továbbra is kiállunk mellette. De nem is lenne más lehetőségünk, öt és fél héttel az olimpia kezdete előtt le kellett zárnunk a keretet, és már nem változtathatunk rajta. Egyedüli kivételt már csak az esetleg megsérülő játékosok jelentenek, az ő helyüket még elfoglalhatja valaki más. Ha csak épp formán kívül lesz valaki a torna folyamán, vagy egyszerűen csak úgy fog tűnni, hogy másnak jobban megy a játék a klubcsapatában, hiába, itt már nem tehetünk semmit.

Lesz rá módja Szocsiban, hogy legalább néhány óráig ne a hokival foglalkozzon?

Szokásomhoz híven felszerelkeztem keresztrejtvényekkel, ha adódik egy kevés időm, akkor majd fejtegetem őket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?