A Miholics-birodalom kincsei

<p>Hat krónikából kerültek elő az elmúlt öt évtized emlékei. Miholics Zoltán nemcsak sakkozni tanította meg a bátorkeszieket, hanem az alapiskolások sporteredményeit is összegyűjtötte. Ezekből a maga nemében páratlan kiállítás és múltidéző könyv készült a helyi szervezett sakkélet ötvenedik évfordulójára. Nagy kincset tártak fel, amikor előhúzták a krónikákban található képeket, újságcikkeket, versenyekre emlékeztető tárgyakat.</p>

J. MÉSZÁROS KÁROLY

Már maga a kiállítás lenyűgöző volt. Pintér János pincéje előtt nézhették meg a jubileumi sakkfesztivál vendégei. „Sokan látták, mindenkinek tetszett. Gazdag alapanyagunk van, abból merítettünk” – jegyzi meg Pallag György, a helyi sakk-klub elnöke. Az ő, Mészáros Andrea és Gyöpös István érdeme, hogy elkészült a kiállítás és a könyv.

Miholics Zoltán, a sakkjáték meghonosítója az elsők között nézte át a tárlatot. A sok kincs közül az egyik táblán egy újságcikkre mutatott: a cseh Květy magazinban lánya, Kati prágai diadaláról írnak. Miholics Katalin a bátorkeszi sakk jelzőtornya, legnagyobb sikerét 1986- ban érte el: gimnazistaként lett szlovák női bajnok. Később lányából, Kráľ Klaudiából is bajnok lett. 2008-ban a 14 éves lányok között volt első. Miholics Zoltán második kedves emlékeként éppen azt a nagy kupát mutatja, melyet Klaudia nyert. Ő is köztünk volt, s egymás után bukkant rá a nagyapa krónikájából előkerült emlékekre. Akárcsak a többi bátorkeszi, aki megnézte a kiállítást. „Amit csak lehet, megőrzünk belőle, s bevisszük a kultúrházban lévő játéktermünkbe. Hogy az utókor is szembesülhessen azzal, ami ötven év alatt történt a faluban” – vázolta elképzeléseiket Pallag György.

A jubileumra megjelent egy tetszetős kivitelezésű könyv is, amely évekre lebontva mutatja be – képek, újságcikkek, kupák és más emlékek segítségével – az öt évtized történéseit. Tartalma, anyaga jócskán túllépi Bátorkeszi határait, dél-szlovákiai vonatkozása is van. Miholics Zoltán sakkbirodalmának mérhetetlenül nagy értékű kincsei kerültek az olvasó kezébe. „Mi ezúttal főleg gyerekek, fiatalok sakkvilágát örökítettük meg a könyvben, de 1970-től van felnőttcsapata is a klubnak. Alapanyagunk megvan, ez lesz az újabb kötetben” – árulta el a klubelnök. Teret kapott a jelen is a sakkfesztiválon. A helyi alapiskolások élősakkban mutatták be az 1977-ben játszott Csom–Nunn partit. Mindez a Dolník család érdeme. Judit és Tibor készítette fel a diákokat, fiúk, Attila írta a forgatókönyvet. Csom István magyar nagymester is megtekintette a játszmát, amelynek leglátványosabb pillanatai a jelmezbe öltözött sakkfigurák kiütései voltak. „Erre a partira nem emlékezett, felidézte viszont az 1978-as mérkőzésüket, melyben megverte az angol nagymestert – tette hozzá Pallag György, aki Csom István szombati bátorkeszi szimultánját is részletezte. – Egyszerre tizenöten játszottak ellene. Berek Géza legyőzte őt, négy parti döntetlenül végződött. Ellenfelei között volt Wichmann Tamás kenuvilágbajnok, aki további magyar sporthírességekkel – Jónyer István asztaliteniszezővel és Kű Lajos labdarúgóval – a fesztivál díszvendége volt.

Volt villámsakktorna is, mégpedig a Bóna György pincéje előtt felállított sátor alatt. Kilenc forduló alatt ötperces partikban alakult ki a sorrend. Harmincheten ültek asztalhoz, és a bátorkeszi sakk jelenlegi erejét is jelzi, hogy a helyi Szegi Tamás lett a győztes. Fél ponttal előzte meg a szenci Balogh Pétert és a mezőny egyetlen nagymesterét, a magyarországi Varga Zoltánt, aki a dunaszerdahelyi extraligás csapat egyik húzóembere. (Tornatények a Hírkosárban)

„Nagyon, de nagyon jól sikerült a sakkfesztivál. Emlékeztünk, és a jelen is felvonult a tornán. Számos bátorkeszi sakkozó egyben borász is, így szerencsés volt az idei borfesztiválon tartani kerek sakkévfordulónkat” – summázta a klubelnök, aki már a további tennivalókon töri a fejét. Ha már ennyi kincs előkerült a bátorkeszi krónikákból.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?