A magyarok fél óra alatt lerendezték a litvánokat

<p>Remekül sikerült a magyar labdarúgó-válogatott főpróbája a június 13-i finnországi Európa-bajnoki selejtezőre, Dárdai Pál csapata 4:0-ra legyőzte a litvánokat. Legutóbb három éve volt ilyen eredményes a nemzeti csapat.</p>

PRIVACSEK ANDRÁS

Megerőltetés nélkül verte 4:0-ra a magyar válogatott Litvániát a debreceni barátságos mérkőzésen. A vadonatúj stadionban annak ellenére nem volt rossz hangulat, hogy „csak” 6200 néző látta a találkozót. A meccs legnagyobb pozitívuma az volt, hogy a játékosok bebizonyították, tudnak gólokat lőni. Korábban ugyanis egynél több találatot nem szerzett egy meccsen Dárdai irányításával a válogatott, most 30 perc alatt négyet is berámoltak Nikolicsék. Negatívum ugyanakkor, hogy szünet után szinte helyzetig sem jutottak.

Carillónak ajánlotta gólját

A mérkőzés legszebb gólját az NB I gólkirálya, a Videotontól távozó Nikolics Nemanja szerezte. „Boldog vagyok, hogy a válogatottban is képes vagyok olyan teljesítményre, mint a Videotonban, annak pedig külön örülök, hogy most már a tizenhatoson kívülről is szerzek gólokat. Ebben nagy szerepe van Joan Carrillónak, aki a Vidinél remek munkát végzett, ezért is döbbentett meg, hogy elküldték a csapattól. Ezt a gólomat neki ajánlom, hiszen jól dolgozott nálunk. Tudjuk, hogy Finnországban sokkal nehezebb dolgunk lesz. Ha sikerül nyernünk Helsinkiben, akkor harmadiknál rosszabb helyen már aligha végzünk a csoportunkban” – nyilatkozta Nikolics.

A válogatottban az első találatát elérő Stieber Zoltán így értékelte a találkozót: „Azzal, hogy a Hamburggal bennmaradtunk a Bundesligában, nagy kő esett le a szívemről, ez a játékomon is látszott. Örülök, hogy végre gólt szereztem a válogatottban. Az első félidő remekül sikerült, szünetben azonban az előre megbeszéltek szerint lecserélt a kapitány. Ami a második játékrészben történt, arról nem tudok nyilatkozni, mivel regeneráló edzésen vettem részt….”

Dárdai Pál szövetségi kapitánynak azonban a második 45 percet is végig kellett néznie. „Az volt a kérésem a játékosaim felé, hogy próbáljuk meg gólokkal kiszolgálni a közönséget, és lehetőleg ne kapjunk gólt. Ezt tökéletesen megoldották a fiúk. 4:0 után beállni nem könnyű, hiszen akkor már megnőnek az elvárások, ráadásul a fél csapatot lecseréltem” – mondta a második játékrész kapcsán Dárdai.

Az orrszőrzetüket is…

A szövetségi kapitány is tisztában van vele, hogy a finnországi Eb-selejtező az igazán fontos. „Sok értéke nincs ennek a győzelemnek, de arra mindenképp jó volt a mérkőzés, hogy megfelelően felkészüljünk a finnek elleni selejtezőre – nyilatkozta Dárdai. – Kiderült, milyen hibákat kell kijavítanunk, de ezt most nem árulom el. Fontos, hogy a játékunk ne legyen kiismerhető, és meg tudjuk lepni váratlan húzásokkal az ellenfeleinket. Most már minden percemet a finnek elleni felkészülés teszi ki, kis túlzással az orrszőrzetüket is ki kell elemeznünk. A hazai meccsünkön nagyon megnehezítették a dolgunkat, csak a hajrában tudtuk feltörni a védelmüket. Most sem lesz könnyebb dolgunk, hiszen az életükért játszanak, ha kikapnak, lemondhatnak a továbbjutásról. Tisztában kell lennünk azzal, hogy a finnek erősebbek, gyorsabbak, mint a litvánok, javulnunk kell tehát a játékban.”

Juhász és Gera felépült

Jó hír, hogy a debreceni mérkőzést sérülés miatt kihagyó Juhász Roland és Gera Zoltán felépült sérüléséből, így jelenleg úgy tűnik, mindkét meghatározó labdarúgó pályára léphet Helsinkiben. A keret kiegészül a Kádár Tamás, Vanczák Vilmos, Guzmics Richárd védőtrióval is.

Ötből négy a litvánok ellen

A magyar válogatottnak a mostani volt az ötödik fellépése Litvánia ellen, ebből négyet megnyert, egyszer döntetlennel kellett beérnie. A legnagyobb arányú győzelmet 2000- ben a Bicskei Bertalan vezette együttes érte el, amely 6:1-re nyert Kaunasban vb-selejtezőn. Szomorú, hogy azóta már sem a szövetségi kapitány, sem pedig a három gólt szerző Fehér Miklós nincs az élők sorában.

Négy gól 33 hónap után

A magyar csapat legutóbb csaknem három éve szerzett legalább négy gólt egy mecscsen. 2012-ben még Egervári Sándor vezetésével az Andorra elleni idegenbeli világbajnoki selejtezőmérkőzésen 5:0-ra nyertek Geráék. Egervárinál volt olyan összecsapás is, amelyen fél óra sem kellett a négyeshez. 2010 őszén San Marinót 8:0-ra verte a magyar válogatott és a tizenegyedik, valamint a 27. perc között négyszer volt eredményes a csapat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?