A II. liga továbbra is áttekinthetetlen

<p>Sok a kérdőjel és a bizonytalanság a szlovák II. labdarúgóligában: az már kikristályosodott, hogy valószínűleg mindkét csoportból két kieső lesz, de hogy milyen kritériumok döntenek róluk, arról csak ma határoz a futballszövetség sporttechnikai bizottsága.</p>

ÚJ SZÓ-ÖSSZEÁLLÍTÁS

A II. liga tavalyi átszervezését vegyesen fogadták a csapatok. A keleti és nyugati csoportra való felosztás, a mezőny felhígulása, valamint a sok tét nélküli meccsre lehetőséget adó rájátszásos rendszer a szurkolók körében sem aratott sikert.

A csapatok besorolásánál nem a hagyományokat, állandósult régiókat vették figyelembe, hanem meghúztak egy „demarkációs vonalat”. Furcsa volt, hogy a III. liga közép-szlovákiai csoportjának tavalyi győztese, a zsolnai B csapat a II. liga nyugati csoportjába lépett tovább. Most a vágtapolcai együttes áll az élen a közép-szlovákiai III. ligában, s bár csak három kilométerre keletre található Zsolnától, a versenyszabályzat értelmében a II. liga keleti csoportjába kerülne.

A földrajzilag Vágtapolcától több mint fél fokkal keletebbre található Besztercebánya viszont éppen a demarkációs vonalra, s ezáltal a nyugati csoportba esik…

Ami biztos, hogy az élvonalból két csapat távozik: az utolsó helyezett besztercebányaiak és a licencet nem kapó kassaiak. A Duklánál még nem tudják, beneveznek-e a második vonalba, de ha igen, a nyugati csoportba kerülnek. A kassaiak értelemszerűen keleten folytatják.

Mivel a II. ligából valószínűleg két csapat jut fel, egy nyugati (Skalica) és egy keleti (Michalovce), ezzel a számok kiegyenlítődnek.

A II. ligából így annyi kieső lesz, ahány III. ligás csoport van, tehát négy. A keleti csoportban már minden eldőlt: egy osztállyal lejjebb kerülnek a reménytelenül utolsó tőketerebesiek, valamint a kassai B csapat, hiszen ugyanazon klub A és B csapata nem szerepelhet egy bajnokságban.

A nyugati csoportban bonyolultabb a helyzet: a Dubnica már itt is biztosan sereghajtó, ám egy fordulóval a vége előtt még három csapatot fenyeget az utolsó előtti hely: a somorjaiakat (29 pont), a vágújhelyieket (30 pont) és a nagyszombati juniorcsapatot (31 pont).

Az utolsó fordulóban a nagyszombatiak a Nové Mestót fogadják, a somorjaiak pedig a pozsonyi Slovan juniorjainak otthonában lépnek pályára.

Előfordulhat, hogy az utolsó forduló után a somorjaiaknak és a vágújhelyieknek ugyanannyi pontjuk lesz. A szövetség aktuális versenykiírása nem világos az ilyen helyzetekre vonatkozóan, ezért a sporttechnikai bizottság ma (tehát kevesebb mint egy héttel az utolsó forduló előtt!) határoz arról, milyen kritériumok döntenek a kiesésről. Három lehetőség jöhet szóba: a gólkülönbség (jelenleg a Nové Mestónak jobb), a szezonbeli mind a négy egymás elleni meccs (ez esetben a somorjaiaknak jobb a mérlegük), vagy csak a rájátszásban lejátszott két egymás elleni meccs (ez esetben a Nové Mesto állna jobban).

A II. liga lebonyolítása a következő szezonban sem változik, az azonban szinte biztos, hogy a szövetség jövő heti közgyűlésén elfogadják, hogy a 2016/17-es idénytől ismét egycsoportos, össz-szlovákiai legyen a második vonal. (bt)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?