A harmadik magyar arany története

Peking |

<p>A magyar férfi vízilabda-válogatott négy góllal legyőzte az Egyesült Államok legjobbjait a pekingi olimpia döntőjében, ezzel sorozatban harmadik ötkarikás aranyérmét nyerte meg. A sportág történetében másodszor fordult elő, hogy egy csapat sorozatban háromszor szerzett aranyérmet ötkarikás játékokon, korábban ez a briteknek sikerült 1908 és 1920 között.</p>

Eredmény, döntő: Magyarország-Egyesült Államok 14-10 (6-4, 3-4, 2-1, 3-1). Peking, 5000 néző. Magyarország: Gergely István - Varga Tamás, Benedek Tibor 2, Kásás Tamás 1, Kiss Gergely 1, Kis Gábor 1, Biros Péter 3. Csere: Szécsi Zoltán, Varga Dénes 2, Madaras Norbert 1, Varga Dániel 2, Hosnyánszky Norbert, Molnár Tamás 1.
A pekingi fináléba öt sikerrel és egy döntetlennel érkező magyarok 71-gyel a második legtöbb gólt dobták a tornán - az éllovas olaszok 86-ig jutottak -, míg az öt győzelemmel és egy kudarccal álló ellenfélnél Tony Azevedo gólérzékenysége volt szembetűnő: az amerikai csapatkapitány a döntőig 13-szor lőtt a hálóba.
Kiss Gergely már fél perc elteltével kihasznált egy emberelőnyt, ám Varellas és Azevedo révén csakhamar fordult a kocka. Varga Dániel kettős létszámfölényt váltott gólra, Azevedo pedig válaszként büntetőből talált be. Varga Dénes következett egy "Csikar-szögből" eleresztett bombával, míg Kis szemfüles szabaddobásával a Kemény-legények jutottak előnyhöz, egészen Bailey egyenlítéséig. Biros és Benedek is oldalról volt eredményes, így az első negyed 6-4-gyel zárult.
A folytatásban Smith legalább 7 méterről szaggatta meg Gergely hálóját, majd Azevedo újabb lökete már döntetlent eredményezett. Kásás centerből húzta be a hetedik magyar találatot, a gólszépségversenyt Biros csodás csavaros ejtéssel fokozta, majd Beaubien első villanása után Szécsi váltotta Gergelyt a kapuban. Azevedo nemsokára őt is becsapta, Benedek még szemfülesebb találatát érvénytelenítették a bírók, ám Biros utolsó másodperces alakításával mégis 9-8-cal végződött a félidő. A magyar 10-es combját a nagyszünetben hosszasan ápolták, és a továbbiakban már nem is lehetett hadra fogni.
A játékosként kétszeres ezüstérmes Terry Schroeder alakulatából fordulás után Beaubien egyenlített, majd Molnár révén ismét a "hazai" szurkolók örülhettek. Hosnyánszky harmadszor is - tehát végleg - kiállt, ám Varga Dánielnek köszönhetően a 22. percben már 11-9 állt a táblán. A rivális sorra kapta - és puskázta el - az emberelőnyöket, így kétgólos magyar előnnyel indulhatott a zárószakasz. Ez Varga Dániel újabb találatával folytatódott, melyre csak egy kapufás találat érkezett amerikai részről.
Hamarosan az ifjabbik Varga, Dénes is "beköszönt", ekkor már 13-9-et mutatott a nagyóra, és 4:12 perc volt hátra. Madaras még egyet rátett, ezzel gyakorlatilag eldőlt a finálé, a közönség pedig "bajnokcsapat!", "mi vagyunk a legnagyobbak!" és "szép volt, fiúk!" rigmussal köszönte meg az együttes fantasztikus teljesítményét. Smith gólja már csak szépségtapasznak volt jó, jöhetett a magyar örömünnep a medencében és a tribünön...
A férfi vízilabda-válogatott sorozatban harmadik ötkarikás diadalát szerezte meg, egyben begyűjtötte a magyar olimpiai történet 160. aranyérmét. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?