A gyorsaság a fegyvere

Ki volt a nap embere kedden a világbajnokságon? Szerintünk Dennis Rommedahl, a dán válogatott támadója, az ő gólja teljesítette be a franciák végzetét ezen a vb-n. Márpedig egy világbajnokot mindig is óriási dicsőség elbúcsúztatni.

Dennis Rommedahl (középen) lőtte a franciák elleni, sorsdöntő mérkőzés első gólját. A dánok nem kis meglepetésre 2:0 arányban legyőzték a címvédőt, amely elbúcsúzott a további küzdelmektőlReuters-felvétel Rommedahl már az új dán generáció tagja, egyike azoknak, akik a Laudrup fivérek, Brian és Michael fémjelezte időszak után kerültek be a „dinamitok” közé. A PSV támadója 2000. augusztus 16-án, a Feröer elleni találkozón debütált a nemzeti csapatban, ahonnan azóta szinte kihagyhatatlan. Az összes világbajnoki selejtezőn pályára lépett, holott olyan játékosokkal kell vetélkednie a csapatba kerülésért, mint Jesper Grönkjaer vagy Martin Jörgensen.

Igaz, a kezdet korántsem volt egyszerű. Meglehetősen korán, már 19 évesen légiósnak állt, ezért odahaza Dániában sokan nem értették, miért kap rendszeresen meghívót Morten Olsen kapitánytól a válogatottba. A kétkedőket 2000 novemberében, a Németország elleni összecsapáson sikerült maga mellé állítania. A Rudi Völler irányításával addig szárnyaló Nationalelf Koppenhágában megadta magát, méghozzá Dennis Rommedahlnak. „A sebességem a fegyverem, abból próbálok meg hasznot húzni. Azt hiszem, évről évre javulok. A PSV-ben remek játékosokkal gyakorolhatok együtt, ebből a klubom és a válogatott is profitálhat” – állította egyszer magáról a villámgyors támadó, aki kétszer is bevette a háromszoros világbajnok hálóját. A dánok az ő két találatával nyertek 2:1-re.

És hogy miért bírálták korábban oly gyakran Rommedahlt? Elsősorban azért, mert odahaza nem tudott maradandót alkotni, másodsorban pedig azért, mert a PSV-ben csak 1999 őszétől sikerült állandósítania a helyét. Eleinte annyira nem ment neki a játék Eindhovenben, hogy a Philips-gyári klub vezérkara egy évre kölcsönadta az RKC Waalwijknek. A kiscsapatban aztán végigjátszotta a bajnokságot, szerzett öt gólt, mehetett is vissza azonnal a PSV-hez.

Az 1998/99-es idényben Bobby Robson dobta be a mélyvízbe, 19 találkozón jutott szóhoz, ráadásul az AZ Alkmaar elleni kiütéses, 7:1-es siker alkalmával a hálóba is sikerült betalálnia. Az angol mesterre azóta is hálával gondol vissza, ennek jeleként 2002 májusában egy évvel azután, hogy szerződést hosszabbított a holland együttesnél közölte: ha törik, ha szakad, a Newcastle Unitedhez igazol, hogy ismét együtt dolgozhasson Robsonnal.

A hirtelen jött ötlet részben egy személyes ellentétből táplálkozott. Rommedahl csúnyán összeveszett Eric Gerets mesterrel, aki nem akarta megfelelően kihasználni a gyorsaságát. A dán többször is csak a kispadon kapott helyet, a mellőzöttség sértődötté tette, és ő többé nem tett lakatot a szájára. Nyilatkozatháború lett a vége. Ilyenkor általában a játékos húzza a rövidebbet.

Ez most kivételes eset volt. Gerets ugyanis a 2001/2002-es idényben semmit sem tudott nyerni az eindhoveni együttessel, így kénytelen volt venni a kalapját. Rommedahl pedig maradhatott. A franciák ellen nyújtott játékát látva alighanem most mindenki dörzsöli a tenyerét a PSV-nél. (NS)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?