A Győr célja a harmadik BL-trófea

<p>A Buducnost Podgorica, a Vardar, a CSM Bucuresti vagy a Győr Európa legjobb női kézilabdacsapata? A hétvégén Budapesten kiderül.</p>

Ugyanaz, de mégsem

A női kézilabda Bajnokok Ligája idei négyes döntőjébe ugyanaz a négy együttes került, mint tavaly. „Most azonban nem volt olyan sima az útjuk a Final Fourba, mint egy éve. Minden csapatnak voltak hullámvölgyei” – figyelmeztetett Ambros Martín, a győriek spanyol vezetőedzője.

A címvédő bukarestiek a csoportkörben háromszor is kikaptak (kétszer a Győrtől), a középdöntőben viszont már csak a Larvik ellen vesztettek pontokat (egy vereség, egy döntetlen), s a negyeddöntőben kettős győzelemmel jutottak túl a Ferencvároson. A Vardar a csoportkörben egyszer döntetlenezett, a középdöntőben pedig kétszer kikapott (főleg a Metz elleni idegenbeli 28:42-es vereség volt sokkoló). A Buducnost összesen háromszor szenvedett vereséget a szezonban, ebből kétszer a középdöntőben, ráadásul mindkétszer hazai pályán, a Fradi és a Vardar ellen botlott.

A Győr pedig – ugyan a csoportkörben csak kettő, a középdöntőben csak egy pontot vesztett – az egyetlen olyan csapat, amely a negyeddöntő első meccsét elvesztette. Görbiczék úgy kerültek a Final Fourba, hogy Metzben kikaptak 32:31-re, otthon azonban egy 28:22-es győzelemmel bebiztosították a budapesti részvételt.

Jókor jött a vereség

„A metzi meccs volt a szezon legkeményebb pillanata – ismerte be lapunknak Eduarda Amorim, a győriek brazil balátlövője. – Nem számítottunk arra a vereségre, de azt gondolom, csapatként csak erősebbek lettünk általa. Akkor kaptunk ki, amikor ez még belefért, és láttuk, hogy akkor is tudunk harcolni, ha nem megy olyan jól a játék. Már öt góllal is vesztettünk, de szorossá tettük a meccs végét, a visszavágót pedig simán megnyertük.”

Ambros Martín is abban bízik, jobban sikerült csapata formaidőzítése, mint tavaly. „Bár az elődöntő párosítása ugyanaz, mint egy éve, az út, ami oda vezetett, teljesen más” – mutatott rá a spanyol szakvezető.

Tavaly a Győr álomkézilabdával verte a negyeddöntőben a Ferencvárost, ám a Final Fourban már nem tudta megismételni ezt a teljesítményt. A drámai elődöntőben ugyan 21:20-ra felülmúlta a Buducnostot, a CSM Bucuresti elleni finálét viszont hetesekkel elvesztette. „Idén a negyeddöntőben még nem voltunk ideális formában. Nagyon remélem, hogy a csúcsforma most hétvégén érkezik meg” – mosolygott Martín.

Győri dominancia

Ha csak a számokat nézzük, könnyen úgy tűnhet, a Győr a négyes döntő favoritja. Görbiczéknek mind a három másik résztvevővel szemben pozitív a mérlegük, és az All Star-csapatba is a Győr adta a legtöbb játékost: a kapus Kari Grimsbö, a jobbátlövő Nora Mörk, az irányító Nycke Groot mellett legjobb védekező játékosként Eduarda Amorim is bekerült, Ambros Martínt pedig a legjobb edzőnek választották.

Az álomcsapat tegnapi kihirdetése érthető módon feldobta a győrieket, de még ennél is nagyobb lelkesedéssel fogadták a hírt, hogy a Final Four mindkét napjára minden jegy elkelt, vagyis ma és holnap is 12 000 néző fogja biztatni a csapatokat a Papp László Budapest Sportarénában.

„A szurkolóink nagyon sokat segítenek nekünk – hangsúlyozta Ambros Martín. – De bármilyen jól drukkolnak is, nem ők játszanak. Mindent meg kell tennünk a pályán, hogy örömet szerezzünk nekik.”

A védekezés lesz a kulcs

A mai elődöntő egyik kulcsfigurája a podgoricaiak jobbátlövője, Katarina Bulatovic lehet, aki ötödik BL-trófeájára hajt. A legrangosabb sorozatot megnyerte a Slagelse (2006/2007), a Győr (2013/2014) és a Buducnost játékosaként is (2011/12, 2014/15), s érdekesség, hogy a Győrrel éppen a Buducnost ellen, az öt évvel ezelőtti Buducnost-siker alkalmával pedig éppen a Győr ellen győzött a döntőben.

„Egyértelműen a védekezés fog dönteni. Aki jobban védekezik, az fog bejutni a döntőbe” – jósolta az elődöntővel kapcsolatban lapunk kérdésére Bulatovic. Az idei sorozat két legjobban védekező csapata találkozik az elődöntőben – a Buducnost és a Győr is 340 gólt kapott ebben a szezonban. A Győr viszont jobban támadott mai ellenfelénél, +84-es gólkülönbsége a legjobb a mezőnyben.

A legtöbb gólt az idei sorozatban eddig a Vardar lőtte (451-et), a macedónok játékosa vezeti a góllövőlistát is, Andrea Penezic 87 találatig jutott. A győriek házi gólkirálya Nora Mörk 78 góllal.

Két jó nap kell

A Győr kétszer nyerte már meg a trófeát, a Buducnost is kétszer diadalmaskodott a sorozatban, a CSM-nek egy diadala van, a Vardar pedig még soha nem jutott túl az elődöntőn.

A Final Four lebonyolítása – két nap alatt két meccs – komoly terhelést jelent a játékosoknak. „Ez a lebonyolítás egyértelműen a nézőknek kedvez, nem nekünk – mondta nevetve Eduarda Amorim. – De semmi gond, hozzá vagyunk szokva, elég bő a keretünk, több a rotációs lehetőség, mint tavaly. Ha lesz két jó napunk, miénk lesz a trófea. Nem is kell, hogy tökéletes napok legyenek, két jó nap megteszi.”

A 2016/17-es szezon All Star-csapata

Kapus: Kari Aalvik Grimsbö (norvég, Győr)

Balszélső: Camilla Herrem (norvég, Vardar)

Balátlövő: Cristina Neagu (román, Buducnost)

Irányító: Nycke Groot (holland, Győr)

Jobbátlövő: Nora Mörk (norvég, Győr)

Jobbszélső: Carmen Martín (spanyol, CSM Bucuresti)

Beálló: Marit Malm Frafjord (norvég, Larvik)

Legjobb védekező játékos: Eduarda Amorim (brazil, Győr)

Legjobb fiatal játékos: Bíró Blanka (magyar, FTC)

Legjobb edző: Ambros Martín (spanyol, Győr)

Bőd Titanilla, Budapest

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?