A FIFA fizetett az íreknek

<p>John Delaney, az Ír Labdarúgó-szövetség (FAI) elnöke azt állítja, hogy 2009-ben a FIFA 5 millió eurót fizetett a FAI-nak azért, hogy ne indítson pert a Franciaország elleni vb-pótselejtezőn történtek miatt.</p>

ÖSSZEÁLLÍTÁS

A pótselejtező második, párizsi mérkőzésének 103. percében Thierry Henry kézzel vette le a labdát, mielőtt William Gallashoz továbbította, aki aztán kialakította az 1:1-es, összesítésben 2:1-es végeredményt, mellyel Franciaország kijutott a dél-afrikai világbajnokságra. A francia csatár utóbb elismerte a kezezést, és hangsúlyozta, a legigazságosabb megoldásnak az újrajátszást tartaná.

„A szövetségek pénzéből kaptunk, hogy ne tegyünk jogi lépéseket. Úgy éreztük, perelnünk kell, már csak azért is, ahogyan Blatter gúnyolódott rajtunk. Elmentem hozzá, és elmondtam a véleményemet, nem épp szép szavak hangzottak el, de aztán megegyeztünk. Ez csütörtökön történt, hétfőn már minden alá volt írva. A szövetségünk számára ez nagyon jó, legitim megegyezés volt” – nyilatkozta Delaney.

A FIFA elismerte, valóban átutalt 5 millió eurót az íreknek, de a stadionépítést elősegítő kölcsönről volt szó, amelyet az ír szövetségnek vissza kellett volna fizetnie, ha kijut a 2014-es vb-re. Ez végül nem történt meg, így a FIFA-nál leírták az írek tartozását.

A FIFA elnökválasztási kongresszusa, majd Sepp Blatter lemondása óta egyre több botrány gyűrűzik a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség körül, büntetőeljárás indult a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari labdarúgó-vb rendezési jogának odaítélése miatt is. Az oroszok nem tudják elképzelni, hogy elvegyék tőlük a torna megrendezését, de Katar is jelezte, folytatódnak a munkálatok. A 2018-as vb közelsége miatt az oroszoktól valószínűleg nehéz lenne elvenni a rendezési jogot, Katar helyére azonban Anglia és Ausztrália is szívesen beugrana.

A korábbi vb-k helyszínének kijelölésére is rávetült a korrupció árnyéka. Chuck Blazer, a FIFA végrehajtó bizottságának egykori tagja és a CONCACAF főtitkára már egy 2013-as vizsgálat során bevallotta, hogy Joao Havelange elnöksége idején is volt korrupció. A sportvezető úgy emlékszik, hogy először 1993-ban fogadott el kenőpénzt a marokkóiaktól. Az észak-afrikai ország az 1998-as világbajnokságra pályázott, végül azonban Franciaország nyerte el a rendezés jogát. Blazer azt is elmondta, több végrehajtó bizottsági taggal együtt annak idején beleegyezett abba, hogy pénzért Dél-Afrikára szavaz a 2010-es vb helyszínének kijelölésekor.

A dél-afrikaiak tagadják a vesztegetés tényét, de Jack Warner, a FIFA volt alelnöke, a CONCACAF korábbi elnöke állítja, hogy 10 millió dollárt kapott a dél-afrikai kormánytól. Fikile Mbalula sportminiszter előbb határozottan cáfolta a hírt, majd hirtelen emlékezni kezdett az összegre, amelyet elmondása szerint nem vesztegetésre, hanem a karibi futballélet fellendítésére adtak. (MTI, origo)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?