A csallóközi csúcsvadász gazdag dicsőséglistája

ÚJ SZÓ-ÉRTESÜLÉSDunaszerdahely. A végéhez közeledő 2013-as esztendőben kilenc hónap alatt tíz országos csúcsot javított az ismert és sikeres dunaszerdahelyi ultrafutó, Bögi Sándor.

ÚJ SZÓ-ÉRTESÜLÉS

Dunaszerdahely. A végéhez közeledő 2013-as esztendőben kilenc hónap alatt tíz országos csúcsot javított az ismert és sikeres dunaszerdahelyi ultrafutó, Bögi Sándor. A csallóközi sportoló egy évtizede hódol versenyszerűen a hosszútávfutásnak, s éltesebb kora ellenére évről évre jobb eredményekkel kerül a figyelem fókuszába, a nemzetközi szövetség eredménylistájára. Tavaly, amikor Dunaszerdahelyen megkapta a Polgármesteri díjat, eltökélte, hogy a rangos elismerést 2013-ben tíz szlovák csúccsal hálálja meg. A csallóközi vasember állta a szavát. Január 6-án a dániai Aarhusban kezdte a korosztályos csúcsok döntögetését, október 6-án Plzeňben a tizedik korosztályos rekorddal történelmi sikert ért el.

„Büszke vagyok az idei eredményeimre, melyek értékét hatványozza, hogy a nemzetközi szövetség történetében még nem fordult elő, hogy egy ulramaraton-futó egy naptári évben tíz csúcsot teljesítsen. Ezeket a rekordokat országúti és fedett pályás versenyeken állítottam fel az M60-as, azaz a 60 éven felüliek korosztályában, a 6, 12, 24 és 48 órás, valamint az 50 és 100 kilométeres futásban. Egy versenyen a legtöbb csúcsot, szám szerint négyet januárban Aarhusban értem el, ahol 6, 12 és 24 órás, valamint a 100 kilométeres futásban is túlszárnyaltam az addig érvényes rekordot”– sorolta ezévi sikereit a vasakaratú ultramaratonista, aki az 50 kilométeres országúti futásban három korosztályos (50, 55, 60) csúcs birtokosa. Fejlődését igazolja, hogy éppen a 60-asok korosztályában érte el a legjobb időeredményt. Ami pedig a helyezéseket illeti, a legtöbb megmérettetésen első lett korosztályában, csak elvétve szorult a második helyre.

A jelek szerint idén úgy ment minden, mint a karikacsapás. „Már az első versenyen rájöttem: nagy fába vágtam a fejszémet. Sok akadállyal szembesültem. Mivel Szlovákiában, nevezetesen Nyitrán csupán egy akkreditált versenyt rendeznek, ezen maximum három csúcsot lehet teljesíteni. Hozzánk legközelebb Csehországban és Magyarországon zajlanak rangos viadalok. A kiutazás természetesen sok pénzbe kerül. Az edzés- és a versenyterv kidolgozása is nagy fejtörést okoz, hiszen az ultramaratoni távok rendkívül széles skálán mozognak. Másként kell felkészülni a meghatározott távú versenyekre, mint a meghatározott ideig tartó futásokra. Az elmúlt évek tapasztalataiból merítve sikerült a formaidőzítés. Szerencsére vannak szponzoraim, akik azon fáradoznak, hogy nekem csak a futásra kelljen összpontosítanom. Sajnos, olyanra is volt példa, hogy már a szakmai dolgokban is megpróbálták egyengetni a lépteimet. Közkívánatra azonban nem tudok csúcsokat döngetni... Egyébként ezúton is szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki a segítségemre volt”– ecsetelte az értékelt időszak pozitívumait és negatívumait Bögi Sándor, aki pályafutása során 18 országos csúcsot futott, s a hatnapos futáson tavaly elért korosztályos világcsúcsát (706,5 km) eddig nem tudta senki túlszárnyalni. A 48 órás futásban a világranglistán a japán Kuroda Muneharu előzi meg az európai ranglistavezető hatvanegy éves dunaszerdahelyi atlétát.

A háromszoros spártai hős idén kihagyta a Spartathlont. „Jövőre szeretnék ismét rajthoz állni az Athén és Spárta között zajló ultramaratonin, s a monacói nyolcnapos futáson. Csúcsvadászként egyébként mágnesként vonz az atlétikai pálya, mely lehetőséget kínál további hat rekord felállítására. Nem nagyképűségből mondom, a honi rekordok megdöntésénél jóval nagyobb kihívások is foglalkoztatnak. Egyre többször gondolok az ezer kilométeres, valamint az ezer mérföldes versenyekre. Motivációból sosincs hiány”– vallott elképzeléseiről a csallóközi csúcshalmozó. (ái)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?