A cirkusz nem pihen

Az utóbbi években a fantasztikus Michael Schumacher nevével fémjelzett Forma–1-ben elveszni látszott az, ami az 50-es évektől egyre nagyobb és nagyobb tömegeket vonzott a motorsportok királyának mondott sorozathoz: a verseny.

Jövőre nehezebb lesz Schumacher dolgaKépek: Formula1.comAlberto Ascari, Juan Manuel Fangio, Jack Brabham, Jim Clark, Jackie Stewart, Alain Prost, Ayrton Senna, Nigel Mansell és Michael Schumacher. Néhány név a „nagyok” közül, akik azzá tették az 1950-ben induló bajnokságot, ami: óriási tömegeket vonzó, dramatikus, gyors és veszélyes kihívássá, ahol csak a legjobbak maradhatnak talpon, és sajnos megabiznisszé, ahol száz meg százmilliók forognak a csillogásban. Élettörténetek íródnak, sztárok születnek, halnak. Úgy látszik, ez minden sportág sorsa. Ám talán nem is olyan nagy baj ez, hiszen mindebből a néző is profitál.

HARC A KÖZÖNSÉGÉRT

Az utóbbi években egyre nagyobb problémát okozott a FIA és a Forma–1 vezetőinek (és itt nem csak Mosley és Ecclestone urakra kell gondolnunk) az a tény, hogy bizony esik a nézettség, fogynak a szponzorok, csökken az érdeklődés szerte a világon. Erre sok magyarázat született, sok elmélet lett kidolgozva, majd kukába hajítva, de talán a következő a legvalószínűbb: a csapatok költségvetései, a pilóták fizetései olyan csillagászati magasságokba emelkedtek, hogy a kisebb, nem gyári versenyistállók egyszerűen nem tudtak (tudnak) lépést tartani a „nagyokkal” – gondoljunk csak Ken Tyrrell (volt) csapatára, vagy a Minardi, esetleg az Arrows pénzügyi gondjaira, de lapozhatnánk a múltban is (Zakspeed, Simtek stb.). Példaként álljon itt a jelenleg legnagyobb költségvetésssel rendelkező Toyota (260 millió dollár) vagy a második Ferrari (220-230 millió dollár) összehasonlítása a Jordannel (80 millió dollár). Éppen ezért a vezetők már évek óta dolgoznak azon, hogy megközelítőleg egy szintre hozzák a csapatokat, újra nézetté és sikeressé tegyék a versenysorozatot. Ebből a célból vezették be az újabb és újabb „biztonsági intézkedéseket”, amik, valljuk be, nem mindig váltották be a hozzájuk fűződő reményeket, hiszen a konstruktőrök mindig túljárnak az eszükön, és megtalálják a kiskapukat, gondoljunk csak a nemrég kirobbant Michelin kontra Bridgestone botrányra. Ám ezek a kísérletek sem voltak teljesen meddők. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az idei szezon, amikor is évek óta példátlan esemény történt, mégpedig az, hogy az utolsó verseny is tétverseny volt (bár a potenciális világbajnokjelölteknek vajmi kevés esélyük volt a „kerpeni fenomén” ellen, de akkor is…).

A VÁLTOZÁS SZELE

Úgy látszik az új kvalifikációs és rajtrendszer telitalálat volt, rég nem volt ilyen jó idény. Mondhatjuk ezt annak ellenére, hogy Michael Schumacher ismét világbajnok lett – tegyük hozzá, hogy teljesen megérdemelten – , de már nem volt olyan könnyű dolga, mint az elmúlt években. Az ellenfelek sem tétlenkedtek, és lassan, de biztosan kezdik learatni a Ferrari árnyékában eltöltött évek és munkájuk gyümölcsét. Amíg azonban a Ferrari maga is olyan óraműpontossággal és germán precizitással fog dolgozni, mint hatszoros (!) világbajnoka, igencsak nehéz dolguk lesz.

DOHÁNYGONDOK

Nem könnyű a szervezők dolga sem. Legnagyobb gondjuk a dohánygyártók reklámjainak betiltása, ami miatt kényszerülnek olyan országokba vinni a versenyeket, ahol ez engedélyezve van, hiszen a dohányreklám teszi ki a bevétel tetemes részét (2002-ben 20%-át). Ezért jelenhet meg a jövő évi versenysorozatban két új nagydíj (ha sikeresen átadták a pályákat, és azok megfelelnek minden előírásnak), a kínai (Sanghaji Nagydíj, szeptember 26.), és a sokáig kérdéses bahreini (április 4.), de visszatérhet a Belga Nagydíj is a csodálatos és gyors Spa-Francorchamps-i pályára (ezt még befolyásolhatja a dohánytörvény körüli vita a belga kormányban). Kiesik viszont az Osztrák és a Kanadai Nagydíj, de nem biztos a július 11-ére kiírt Francia Nagydíj sorsa sem (a szervezőkkel még nem írták alá az új szerződést).

Érdekességként megemlíthetjük, hogy Dél-Korea Dél-Kyongsang tartományának képviselői a múlt héten egyetértési nyilatkozatot írtak alá Bernie Ecclestone-nal, amely szerint az ázsiai ország 2009-től esetleg Forma–1-es futamot rendezhetne. A végső megállapodás hat hónapon belül várható. A várományosok sorába iratkozhat fel még India, Görögország, ám leginkább Törökország, ahol Isztambulban 2005-ben kerülhet sor az első futamra, legalábbis Ecclestone szervezőknek adott ígérete szerint.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?