A Barcelona legyőzhető, de Messi nem

Lionel Messi

Ma a Liverpool háromgólos hátrányban fogadja a Barcelonát az Anfield Roadon a Bajnokok Ligája elődöntőjének visszavágóján. A párharc első mérkőzésén az angolok megmutatták, hogy csapatként jobbak, mint ellenfelük, de a futballból kiiktathatatlan Lionel Messi-faktor szinte lehetetlen helyzetbe hozta őket.

Az Ajax Madrid és Torinó után Londont is bevette, de félkész munkáért még nem adnak BL-döntőt.

A tehetséget nem lehet levédekezni – mondta Pep Guardiola a Bayern München edzőjeként, amikor a 2014/2015-ös szezonban összekerült a Barcelonával a Bajnokok Ligája elődöntőjében. A katalán edzőnek tulajdonképpen pontról pontra igaza lett, mert a Bayern 77 percig féken tudta tartani az MSN-t (Messi, Suárez, Neymar), de az utolsó negyedórában Messi két egyéni villanással eldöntötte a mérkőzést.

Egy Messivel jobb volt a Barcelona

Ugyanez volt a helyzet múlt szerdán a Barcelona–Liverpool összecsapáson is. Bár az xG-mutató szerint (amely nem a helyzetek számát, hanem azok minőségét méri) jogosan nyert nagy fölénnyel a Barcelona, a Liverpool sokkal veszélyesebben játszott. A hazaiaknak azonban elég volt három egyéni villanás a győzelemhez: a vezető gól előtt Jordi Alba adott zseniális labdát Luis Suáreznek, majd a második félidőben Messi előbb az első valamirevaló Barcelona-támadásból, majd egy 28 méteres szabadrúgásból talált be. 

A második volt Messi karrierjének 600. gólja, és a 26., amit angol ellenfélnek lőtt – a statisztikusok nem győzik hangsúlyozni, hogy nála többször csak Eden Hazard (27), Jamie Vardy (32) és Sergio Agüero (53) vette be az angol top 6 kapuját, pedig Messi soha életében nem játszott a Premier League-ben. „Hálás vagyok, hogy nem Spanyolországban játszom, és nem kell minden szezonban szembenéznem vele” – nyilatkozta a vereség után Virgil van Dijk, akit nemrég az idei Premier League-szezon legjobb játékosának választottak.

„Ennél jobban nem tudunk futballozni. Nagyszerűen játszottunk, nem ijedtünk meg az ellenféltől, és rengeteg komoly helyzetet alakítottunk ki, de egyszerűen ma semmi nem akart összejönni. Nálunk volt többet a labda, ezt nem tudom, hány csapat mondhatja el magáról a Bacelona ellen, mindezek ellenére csalódottan utazunk haza, hiszen az eredménnyel nem lehetünk elégedettek. Van még egy visszavágó, ahol minden tőlünk telhetőt megteszünk majd. Messi? Az ilyen napokon megállíthatatlan. Tudtuk, hogy világklasszis, nem lepődtem meg rajta” – mondta Jürgen Klopp, aki maga is mosolyogva nézte Messi szabadrúgásgólját. 

A Barcelona vezetőedzője, Ernesto Valverde a 3–0-s siker ellenére is óvatosságra intett. „A nagy játékosok a komoly meccseken bizonyítanak, Messi pedig szinte mindig ezt teszi. A győzelmünk ellenére azonban nem bízhatjuk el magunkat, elég, ha csak az előző szezonra gondolunk, ahol az AS Roma ellen is háromgólos előnnyel utazhattunk a visszavágóra, végül mégis kiestünk. Nagyszerű eredményt értünk el, ehhez viszont kellett a kapusunk remek teljesítménye is, mert a Liverpoolnak volt néhány komoly helyzete.”

A vereség ellenére az angoloknak még nem kell temetniük a továbbjutást, hiszen az a Camp Nouban is bebizonyosodott, hogy csapatként jobbak, mint ellenfelük, és ha van pálya, ahol még a Barcelona is beleszaladhat egy nagyobb pofonba, akkor az az Anfield Road, ahol legutóbb 2014 októberében tudott nyerni vendégcsapat Bajnokok Ligája-mérkőzésen. 

Ráadásul tavaly a negyeddöntőben 20 perc leforgása alatt három gólt rúgtak a Manchester Citynek, ami már hosszabbítást érne a Barcelona ellen – azt azonban hozzá kell tenni, hogy egyetlen katalán gól azt jelentené, hogy öt kell a Liverpoolnak a továbbjutáshoz. Az ugyanakkor a Liverpool ellen szól, hogy amíg nekik szombat este győzelmi kényszerben kellett pályára lépniük a Newcastle otthonában (3–2-re nyertek), addig a már bajnok Barcelona a tartalékcsapatát küldhette pályára a Celta Vigo ellen. A Liverpoolban Mohamed Szalah-t hordágyon vitték le a pályáról, miután összeütközött a Newcastle kapusával. A mérkőzés után kiadott hivatalos közlemény szerint Szalah az öltözőben megnézte a mérkőzésből hátralévő időt, tehát jól van, de valószínűleg a keddi visszavágóig kérdéses lesz a játéka. Mellette a másik kulcsember, Roberto Firmino sincs százszázalékos állapotban.

Érdekes

Így látta Messi a Liverpool elleni elődöntőt

„Több komoly helyzetünk is volt, de nem lehetünk elégedetlenek az eredménnyel. Nem gondolhatjuk azonban, hogy már a döntőben vagyunk, nehéz mérkőzés vár ránk az Anfield Roadon, de a mai este után boldogan készülhetünk a visszavágóra. Az első félidőben jól játszottunk, a másodikban viszont a Liverpoolnak is voltak nagy helyzetei, voltak nehéz pillanataink, de szerencsére átvészeltük őket. A második gólom? Szerencsém volt, hogy ilyen jól eltaláltam, nagyszerű érzés volt ezt a mérföldkövet a csapattársakkal és a szurkolóinkkal ünnepelni.”

A nagy hiányzók

Szombat este a Liverpool hivatalos oldala arról számolt be, hogy a brazil középcsatár, Firmino nem lesz ott a pályán a Barcelona elleni visszavágón izomsérülése miatt. Az egyiptomi Szalah játéka továbbra is kérdéses, a fejsérüléseket hatnapos pihenőnek kell követnie Angliában. Keita szezonja Rakitic belépőjét követően véget ért Barcelonában, így ő sem játszhat a visszavágón. A túloldalon is lesz egy nagy hiányzó: nem léphet pályára Ousmane Dembélé, az FC Barcelona francia futballistája. A villámgyors támadó szombaton, a Celta Vigo otthonában elszenvedett 2–0-s vereség alkalmával dőlt ki a sorból combsérüléssel. 

Félkész munkáért nem adnak Bajnokok Ligája-döntőt

A Real Madridot és a Juventust kiejtő Ajax ezúttal idegenben kezdte az oda-visszavágós párharcot a Tottenham ellen, de ugyanúgy állt bele a mérkőzésbe, mintha nem lenne holnap. Az első negyedórában a holland fiatalok levegőt sem engedtek a Tottenhamnek, és Donny van de Beek góljával a vezetést is megszerezték, ami végül győzelmet ért. „Egyelőre csak a munka felét végeztük el, a mai mérkőzés után azonban maradéktalanul elégedettek lehetünk. Nincs még lefutva a párharc, de nagy lépést tettünk a finálé felé. A visszavágón azonban ennél is jobban kell játszanunk, nem engedhetjük, hogy a Tottenham a második félidőhöz hasonlóan ránk erőltesse az akaratát. Szerencsére több stílusban is képesek vagyunk futballozni, ezt ezen a mérkőzésen is bizonyítottuk. A védelmünk remekül zárt, a Tottenham nem tudott ziccert kialakítani a kapunk előtt, nekünk viszont a gólon kívül is voltak komoly lehetőségeink” – értékelt Erik ten Hag. 

A Tottenham vezetőedzője, Mauri­cio Pochettino magára vállalta a felelősséget a vereségért, de a továbbjutásról még nem mondott le. „Nem kezdtünk jól, az Ajax sokkal motiváltabb volt a mérkőzés elején, és bár folyamatosan javult a játékunk, ekkora előnyt nem szabadott volna adni a riválisnak. Én állítom össze a csapatot, és találom ki a taktikát, és bár a sok hiányzó miatt nem volt sok opcióm, vállalom a felelősséget a vereségért. A második félidőben már úgy futballoztunk, ahogyan az elejétől szerettünk volna, de kevés helyzetet dolgoztunk ki, a visszavágón ezen a téren mindenképpen javulnunk kell. A mai alapján nehéz dolgunk lesz Amszterdamban, de hinnünk kell magunkban, és abban, hogy idegenben is képesek lehetünk megfordítani a párharcot.”

A Tottenhamnek éppen az Ajax 1995/1996-os Bajnokok Ligája-idényben bemutatott bravúrját kellene megismételnie, a sorozat történetében ugyanis egyedül az Ajaxnak sikerült egy elődöntőbeli párharc hazai veresége után továbbjutnia. Bár a Tottenhamnek elenyésző esélye maradt a döntőre, a Manchester City ellen 4–3-ra elveszített negyeddöntő-visszavágóba kapaszkodhat, hiszen ha az Etihadban képes volt három gólt szerezni (egy, az Ajax stílusában játszó ellenféllel szemben), akkor Amszterdamban is képes lehet. Az első mérkőzéssel ellentétben ráadásul már játszhat Hjong-min Szon, aki a kontrajátékban sokkal használhatóbb, mint Fernando Llorente, és aki az egy az egy elleni játékával képes megbontani a holland védelmet.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?