2012 termése: 196 érem

<p>Rendkívül eredményes évet zárt tavaly a gútai Taiyó karateegyesület. Versenyzőik harminceggyel több érmet szereztek a különböző versenyeken, mint egy esztendővel korábban.</p>

BORKA ROLAND

Felkerekedtünk hát, hogy kiderítsük, mi rejlik a kimagasló teljesítmény hátterében. Edzőtermük, a dojo, a Sport utcában, a futballpálya melletti sportszálló földszintjén található. Az újonnan átalakított és pazarul berendezett száz négyzetméteres terem igazi harci szentély, annak minden kellékével: mutatós kis öltözők, illetve vendégfogadó helyiségek, hangulatos ülőhelyek. Az elhúzható térelválasztó harmonikaajtó mögött pedig ott található a küzdőtér, ahol a test és az elme meghatározott egységéből megszületik az egyensúly, amihez a busidó, azaz a harcos útja vezet. A falon gondosan elhelyezett, japán karatemesterek képei találhatók, megfelelő magasságban a dicsőség polca csak úgy roskadozik a kupáktól. Jól látni a terem bármely szegletéből.

Edzés és eredménylista

Éppen edzésre érkezünk. Kiss Tibor vezetőedző tartja az órát, gyakorlott pontossággal mutatja be az elsajátítandó kata és kumite mozdulatokat, védencei ugyanilyen precizitással másolják és követik őt. Kicsik és nagyok együtt edzenek, látványos küzdelmek és formagyakorlatok egész skáláját mutatják be, feltételezhetően a sajtó kedvéért, hiszen a cél a páratlan sikerességük titkának megismerése. A mintegy negyven karatékából csupán egytucatnyian vannak jelen, hogy megmutassák, mit is jelent a klub jelmondata: a harcművészet szellemének érintése. Eltöltve egy időt a karatékák között, felsejlenek e harcművészet manírjai.

Míg tart az edzés, a 2012-es év statisztikáit nézzük: húsz karatéka huszonkét versenyről 196 érmet hozott haza. A legeredményesebbek listáját egy tizenhárom éves lány vezeti, Bogár Dominika, aki huszonkilenc érmével mindenkit maga mögé utasított. Második helyen Nagy Viktor tizenkilenc, míg a harmadik legsikeresebb karatéka, Jóba Attila tizenhét éremmel büszkélkedhet. Három versenyző a válogatott keretben szerepel, Bogár János részt vett az Azerbajdzsánban megrendezett Európa-bajnokságon.

Az éremeső titka

Az éremtáblázatvalóban szép látványt nyújt, nem kevésbé vonzó az az áhítat és szenvedély, amivel ezek a fiatal sportolók rendelkeznek. Miféle kiképzés folyik itt, hogy könnyedén éremeső hull a taiyósokra? Ezt már Kiss Tibortól kérdezem a szünetben.

„Sokszor magam is elcsodálkozom az eredményeken, hiszen elsősorban nem ez motivál bennünket. Természetesen nagyon hálás vagyok védenceimnek az érmekért, ugyanakkor fontosnak tartom az önfejlesztést, a valódi harcos útjának megélését, s örülök, ha látom, nemcsak a tatamin, hanem a tanulmányi előmeneteleken is észlelhető a pozitív változás. Az érmek már-már másodlagosak. Remek tanítványaim vannak, akik emberileg is helytállnak. Ami az edzéstechnikát illeti, annyiban változtattam az elmúlt évben, hogy a most, más karatekluboknál divatos hadonászós technikát mellőztem, helyette a védekező és lábtechnikát erősítettem, aminek meglett az eredménye. Ugyanakkor a szülők hathatós segítsége nélkül mindez nem valósulhatott volna meg” – mondta az edző.

Bogár Dominika

és barátai

Egy apró teremtés szegődik mellém, ő Bogár Dominika, aki a klub legsikeresebb versenyzője. „Sportszerető családba születtem, kicsi koromban focizni szerettem, ám miután megmutatták a karatét, már csak ennek élek. Megtetszett, főleg a hangulata. Nyolcévesen kezdtem, második otthonomnak tartom az edzőtermünket. Szeretek ide járni, alig várom, hogy edzés legyen. Ezzel vagyok teljes. Emlékszem az első versenyemre, előtte is és utána is sírtam. Előtte rémületemben, utána meg örömömben” – mondja bölcsen.

Csapattársaival, Forró Áron Gyulával és Morvay Zsolttal barátok. Gyula hatévesen kezdte a karatét, mivel elmondása szerint nem tudott magával mit kezdeni. „Ma már cseppet se bánom, hogy így alakult. Rögtön bekerültem a mély vízbe, ugyanis először azonnal egy nemzetközi versenyen találtam magam. Jól érzem itt magam, barátok közt vagyok” – meséli a kilencéves Gyula.

Zsolt alig ötévesen kezdett el ide járni, és a kumite az élete. „Büszke vagyok arra, hogy már sárga öves karatéka lehetek. Nemcsak versenyekre készülünk, hanem az önvédelemre is megtanítanak. Nagyon szeretek itt, hiszen barátok vesznek körül, családias a hangulat” – zárja mondandóját Zsolt.

Edzés után még a szabadfoglalkozás alatt is fegyelmezettek, mégis jól szórakoznak. Az egyórás látogatás után megállapítható, a siker receptje egyszerű: eltökéltség, küzdőszellem és szeretet.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?