18 edző hiányzik a Lévai járásban

foci

Van bajnokság, ahol szinte minden csapatnak van edzője, de sok helyen hivatalosan betöltetlen ez a funkció. Körképünk az edzők helyzetéről a nyugat-szlovákiai labdarúgó-bajnokságokban, a teljesség igénye nélkül.
 

„A mai modern focivilágban csak az a csapat lehet sikeres, amely felkészült, nagytudású és megfelelő végzettséggel rendelkező edzőt foglalkoztat” – nyugtázta beszélgetésünk során egy vidéki sportéletben tevékenykedő elismert szaktekintély. Nyilvánvalóan nem valami eget rengető nóvumot bocsátott közre, ám kijelentése továbbgondolkodásra ad okot. Ugyanis az alacsonyabb osztályú bajnokságokban jócskán akadnak olyan klubok, amelyek nem veszik igénybe a trénerek munkáját. Az ISSF elektronikus rendszert böngészve szemügyre vettünk öt területi szövetségben uralkodó helyzetet.

A helyzet a dunaszerdahelyi járásban a legmegnyugtatóbb. A VI. AG Sport Ligában mindössze az ekecs-apácaszakállasiaknál nincs feltüntetve az edző neve. A tizennegyedik helyet birtokló gárdát a 10. fordulóig Szabó Attila irányította, aki a felbáriak elleni hazai botlást követően felállt a kispadról. „Épp a napokban találtuk meg Szabó utódját, a téli alapozást már Zsákovics János vezényli” – tudtuk meg Ferenczi Róbert ekecs-apácaszakállasi klubelnöktől. A VII. ligában közreműködő valamennyi (9) alakulatnak van edzője.

A Komáromi járás tizennyolc csapata közül csak a csicsóiak, a bogya-gellériek és a keszegfalvaiak vannak edző nélkül.

A Galántai járás legmagasabb osztályában csupán a taksonyiaknak nem sikerült trénert találniuk. Az első három fordulóban a mátyusföldi kollektívánál vereség vereséget követett, így Jolšvai László befejezte ténykedését. A VII. ligában a királyrévieknek, a zsigárdiaknak és a vágsellyei Betonárisnak nincs szakképzett irányítója.

Az érsekújvári területi labdarúgó-bajnokság VI. és VII. MEVA ligájában a 320 lakosú Valkház kisközségtől egészen a több mint tízezer lélekszámú Párkányig (párkányi fakó) mindenütt alkalmaznak edzőt. A VIII. ligás alsójattóiaknál, a fajkürtieknél, a bartiaknál és a bélaiaknál viszont mindeddig nem sikerült betölteni a szóban forgó státust.

A legsilányabb állapot a lévai területi bajnokságokban észlelhető, ahol nem kevesebb mint tizennyolc edző hiányzik. 

A VI. MEVA ligában Nagytúron, Garamkelecsényben, Hontnádasdon és Fakóvezekényen, a VII. ligában Sáróban, Kiskoszmályon, Nagykoszmályon, Garamlökön, Ipolyfödémesen, Boriban, Ipolyszakálloson, Csatán, Paláston, Vámosladányban, Farnadon és Ipolyvisken, a VIII. ligában pedig az oroszkai fakónál és a fakóvezekényi Sokolnál kellene tréner. „Januárban és februárban edzőtanfolyamokat szervezünk. Kíváncsian várjuk, mennyien jelentkeznek majd” – tájékoztatott Saliga József, a területi szövetség sporttechnikai bizottságának elnöke.

Találtunk viszont ellenpéldát is. Akad olyan edző, aki két járásban is vállalt küldetést, úgy, hogy a települések hozzávetőlegesen harminc kilométerre vannak egymástól. Rossz nyelvek szerint az egyik községben legalább két éve meg sem fordult a szakember…

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?