13 év után újra BL-döntőt játszhatott a Veszprém

<p>Visszavágott a Veszprém a Kielnek: a férfikézilabda Bajnokok Ligája kölni Final Fourjának elődöntőjében 31:27-re verte a német együttest, ezzel története során másodszor BL-döntőt játszhatott. A Barcelona elleni finálé lapzárta után ért véget.</p>

KIKÜLDÖTT

MUNKATÁRSUNKTÓL

Tavaly a Kiel átgázolt az akkor Final Four-újonc Veszprémen, idén nem ez történt. A magyar csapat jól hasznosította az egy évvel ezelőtti tapasztalatait, semlegesítette a Kiel fő fegyverét, s megérdemelten került a döntőbe.

Ha a sztárnak nem megy

Pedig a kezdés nem ezt jósolta. A veszprémiek nem nagyon találták a kulcsot a Kiel 3-2-1-es védekezésére, sok volt a rossz bejátszás, ami pedig kapura ment, azt védte Andreas Palicka (akinek az édesapja cseh, édesanyja svéd). Tíz perc alatt a Veszprém csak két gólt szerzett, a Kiel 5:2-re vezetett.

A másik oldalon az All Star-csapat kapusának választott Mikler Roland nem tudott labdához érni, egyetlen lövést sem fogott meg. „Van ilyen is, az a fő, hogy döntősök vagyunk!” – nyilatkozta már a meccs után Mikler, akit negyedóra játék után a horvát Mirko Alilovic váltott, s ő szállította a szükséges védéseket is. Az első félidőben még csak a „kötelezőt”, a másodikban már jóval azon felül is – Jícha ziccerét például olyan hihetetlen mozdulattal hárította, hogy azt a szezon védésének kiáltották ki, a róla készül videót fél nap alatt 90 ezren látták.

Lekontrázták a Kielt

A Veszprém a rossz első negyedóra után lassan magára talált, 6:8-ról feljött 8:8-ra, majd át is vette a vezetést. A szünetig a Kiel még egyenlített (13:13), de ezután már folyamatosan a Veszprémnél volt az előny. Az 53. percben ugyan a Kiel feljött mínusz ötről mínusz kettőre, de a vége sima, 31:27-es veszprémi siker lett.

Carlos Ortega védencei ugyanis a második félidőben fantasztikusan védekeztek, egyetlen lerohanásgólt sem kaptak (tavaly éppen ezzel nyert ellenük a Kiel, amely 14 gólt szerzett gyors indításból), ők ezzel szemben többször is lekontrázták az ellenfelüket. A Kiel összesen három gólt lőtt lerohanásból (mindet az első félidőben), a Veszprém hatot (hármat az elsőben, hármat a másodikban).

A veszprémiek gólkirályjelöltje, Momir Ilics nyolc gólt lőtt (úgy, hogy három hetest kihagyott!), a csapatkapitány Nagy László is iszonyatosat küzdött, dobott hét gólt és adott hat gólpasszt.

A Kielnél Pálmarsson volt a legeredményesebb, kilenc gólt szerzett – bombaátlövéseit pedig a veszprémi drukkerek is örömmel látták, hiszen nyártól már az ő csapatukat erősíti.

Ortega boldogsága

A veszprémiek boldog ünneplésbe kezdtek a meccs után: 2002 után másodszor jutottak be a BL-döntőbe, a Final Fourban először nyertek meccset.

„Nagyon boldog vagyok, mert nem könnyű a Kielt hazai pályán legyőzni. Tudtuk, ha hagyjuk, hogy sokat fussanak, akkor nagyon nehéz dolgunk lesz. Sikerült semlegesítenünk a gyors játékosaikat. A 3-2-1-es védelem ellen nehéz játszani, de egy-két rövid szakasztól eltekintve támadásban is jók voltunk” – mondta a magyar csapatot irányító Carlos Ortega, aki játékosként hat BL-címet nyert a Barcelonával.

„A második félidőben nem védekeztünk jól. A veszprémiek ezzel szemben remekül védekeztek, a fal mögött pedig ott állt a nagyszerű napot kifogó Mirko Alilovic” – jegyezte meg csalódottan Filip Jícha, a THW Kiel csapatkapitánya.

A német csapat vezetőedzője, Alfred Gíslason szerint a Veszprém volt a jobb csapat: „Remekül kezdtünk, a védekezésünk fantasztikus volt. De a Veszprém is jól védekezett, mi pedig a második félidőben túl sok hibát követtünk el. Sok volt a technikai hiba is, és Alilovicnak sem jó helyekre lőttünk.”

A második BL-döntő

A tegnap esti finálé a Veszprém történetének második Bajnokok Ligája-döntője volt. A 2001/2002-es szezonban a Fotex Veszprém a Magdeburggal találkozott, s bár hazai pályán 23:21-re győzött, idegenben 25:30-ra kikapott, így nem nyerte meg a trófeát. A Magdeburgot akkor éppen az az Alfred Gíslason vezette, aki ma a Kiel edzője.

A Bajnokok Ligája 1993/ 94-től íródó történetében a Barcelona tegnap játszotta a 11. fináléját, korábban hét címet nyert. Ebből hatnak Carlos Ortega, kettőnek pedig Nagy László is részese volt. A ma már szintén veszprémi Christian Ugalde is nyert BL-t a Barcelonával, ő azonban csuklótörés miatt már az elődöntőben sem játszhatott.

A Barcelona korábban Kölnben csak német csapattól kapott ki, a Veszprém mellett azonban az szólt, hogy 2007 óta érvényes: ha nem a Kiel nyerte a trófeát, akkor az a csapat lett a győztes, amelyik őket kiejtette.

2004 óta egyébként először jutott BL-döntőbe más nemzetiségű csapat, mint spanyol vagy német. A mérkőzés lapzárta után ért véget.

Bőd Titanilla, Köln

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?