Panoráma

Róma ismét nyitott város lesz

Az olasz fővárost eddig jórészt sikerült megvédeni az új koronavírus-fertőzés terjedésével szemben, de a teljesen megüresedett Róma látványára még a második világháborút megélt lakosok sem emlékeznek – mondta Virginia Raggi római főpolgármester a nemzetközi sajtónak közelmúltban adott nyilatkozatában.
author
MTI

2020. április 12. 16:42

Ilyen üres talán még sosem volt a Colosseum előtti tér
Ilyen üres talán még sosem volt a Colosseum előtti tér. - TASR

Az olasz fővárost 2016 óta vezető Virginia Raggi tragikus szerencsének nevezte, hogy a járvány Olaszországban először az északi tartományokban jelent meg. Így Rómának volt elég ideje felkészülni, azonnal bevezetni a szigorú óvintézkedéseket, amelyeknek köszönhetően a hárommilliós nagyvárosban a diagnosztizált fertőzöttek számát most valamivel több mint ezerre teszik, miközben a gócpontként ismert 1,3 milliós Milánóban már elérte a tízezret.

Raggi hangsúlyozta, hogy szoros kapcsolatban áll több európai főváros polgármesterével, köztük a járvány által térdre kényszerített Madrid első emberével. Ha Rómában kezdődött volna el a járvány olaszországi terjedése, mi is beleroppantunk volna – ismerte el.

Virginia Raggi elmondta, az olasz főváros az elsők között volt, amely lezárta a fertőzés kiemelt célpontjainak számító idősotthonokat, valamint a hajléktalanszállásokat és a roma táborokat, amelyek lakóinak szükség szerint a polgári védelem nyújt segítséget.

Minden jóra fordul – véli Virginia Raggi.
Minden jóra fordul – véli Virginia Raggi. - TASR

Fertőtlenítették az üresen álló oktatási intézményeket, pályaudvarokat, tömegközlekedési eszközöket, megállókat és a több mint ötezer kilométer hosszú római úthálózatot, valamint a több mint 60 ezer utcai hulladéktárolót is. Az olasz főváros forgalma kilencven százalékkal csökkent: Róma utcái teljesen üresek, szellemváros lettünk – jelentette ki Virginia Raggi.

Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) kormánypárt politikusa hangsúlyozta: az olasz főváros finanszírozza, hogy az egészségügyi dolgozók kedvezménnyel használhassák a közösségi autószolgáltatás járműveit, feloldották a forgalomkorlátozást Róma belvárosában, eltörölték a városközpontban a parkolási díjat.

Elkezdték szétosztani az állami költségvetésből azonnali élelmiszer-bevásárlásra kapott 15 millió eurót, amelyből vásárlási utalványokat juttatnak a rászorulóknak, de ezek okostelefonos alkalmazással is letölthetők. Rómában nagyon sok az egyedülálló idős ember, akiknek a kerületi önkormányzatok sietnek a segítségükre bevásárlással, gyógyszerellátással, valamint telefonos lelki segéllyel. A főváros garantálta mikrohitelekkel támogatják a családi kisvállalkozásokat. „Rómában nem engedjük meg, hogy bárki is éhen haljon” – jelentette ki Virginia Raggi.

Húsvét Rómában

Egyszer azt kérdezték tőlem, hol szeretném megélni a húsvéti ünnepeket. Természetesen Rómában – válaszoltam. Ez nem lehet kérdéses, Rómába mindig jó visszatérni, nagyszerű hely, ahol egy nap alatt több világot lehet bejárni: a régi római korit, a pezsgő, élő jelenkorit és a csendes vatikánit.

 

Húsvétkor, a ragyogó napsütésben különösen szép lehet a kidíszített város, gondoltam rá, hogy egyszer ilyenkor kellene elmenni. Meg kellene nézni a virágoskertté varázsolt Szent Péter teret, meg kellene élni a pápai áldást, és átérezni azt a bizonyára különleges, szívet melengető hangulatot, amely húsvétvasárnap belengi a híres teret. Csak az az óriási tömeg ne lenne! A többórás ácsorgás a többezres tömegben valahogy mindig elijesztett.

 

Arról ábrándoztam, milyen más lenne a Vatikán és Róma, ha nem kellene kerülgetni az embereket, turisták után araszolni az utcán, ha eltűnne a végeláthatatlan sor a Vatikáni Múzeum, a Colosseum elől, ha nem kellene fél napot jegyre várni a Forum Romanum bejáratánál, s ha a Hop On Hop Off buszokon elöl is lenne hely, ahonnan mindent belátni. Rossz ábrándok voltak.

 

A lüktető, élettel teli csodálatos Róma üres szellemvárossá alakult át. Igaz, minden olyan, mint régen, ott áll a Colosseum, megvan a Forum Romanum, a szökőkutak is működnek a Piazza Navonán, de minden üres, és zárt, sehol egy turista, csak imitt-amott egy helybeli ballag valamerre, nem hallani a pincérek invitáló prego, prego kiáltásait sem. Emberek nélkül borzasztóan lehangoló lehet a város.
Ferenc pápa az üres Szent Péter térre néz le holnap, a Szent Péter-bazilikából mutatja be a húsvétvasárnapi misét is, az ezt követő beszédével és Urbi et Orbi áldásával. Furcsa, szokatlan húsvéti ünnep lesz – nem csak Rómában.

 

Ha nem lenne a vírus, ha megnyitnák Rómát, ha minden olyan lenne, mint azelőtt, indulnék is nyomban az örök városba, és elvegyülnék a Szent Péter téren a nagy tömegben.

Megjegyezte, senki sem gondolta, hogy egy mikroszkopikus vírus az egész világot válságba taszítja. Úgy vélte, nagyon sok függ majd attól, hogy a járvány elmúltával a város lakosai mennyire lesznek képesek egymásnak kezet nyújtani.

A főpolgármester hangsúlyozta, hogy Róma bevételének hatvan százalékát a turizmus adja. Elmondta, hogy a korábban évente mintegy 30 millió olasz és külföldi turistát fogadó főváros idegenforgalma januártól már 20 milliárd eurót veszített. A külföldit turisták visszatértét még nagyon távoli lehetőségnek nevezte.

„Úgy számolunk, hogy idén nem fognak külföldiek érkezni, és talán olaszok sem más városokból, ezért a Rómán belüli turizmus serkentésével igyekszünk majd újraindulni”

– hangoztatta. Nehéznek tartotta megjósolni a jelenlegi óvintézkedések enyhítésének dátumát is. Egyetértett a milánói polgármester azon korábbi kijelentésével, hogy a mindennapi élethez való visszatérés lassú és fokozatos lesz.

Pápai áldás az ablakból
Pápai áldás az ablakból. - TASR/AP-felvétel

A járványhelyzet egyetlen előnyének a római utcákat korábban örökösen ellepő szeméthegyek eltűnését nevezte, valamint a bűnözés visszaesését.

Virginia Raggi elmondta, a Forum Romanumra néző főpolgármesteri hivatala balkonjáról hatalmas, szivárványszínű zászló lobog, Minden jóra fordul! felirattal, ahogyan Róma és Olaszország számos más ablakából.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Beňová Sylvia, az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) szabályozótanácsának a tagja és Élesztős Pál energetikai szakértő, a Szövetség energiaügyi tanácsadója volt az Új Szó-stúdió vendége. A műsorvezető, Czímer Gábor (Fotó: Somogyi Tibor)

Az energiaválságról beszélgettünk az Új Szó-stúdióban

Baleset történt pozsonyban

Megállóba hajtott egy részeg sofőr Pozsonyban, legalább öten meghaltak

busz k

Ingyenes lesz a városi buszközlekedés Dunaszerdahelyen

szélvihar

Riasztást adtak ki szélvihar miatt hétfőre!

baleset k

TRAGÉDIA: Borzalmas kínok között hagyta meghalni munkatársát egy férfi

új szó

Miről ír a hétfői Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.