Panoráma

Róma ismét nyitott város lesz

Az olasz fővárost eddig jórészt sikerült megvédeni az új koronavírus-fertőzés terjedésével szemben, de a teljesen megüresedett Róma látványára még a második világháborút megélt lakosok sem emlékeznek – mondta Virginia Raggi római főpolgármester a nemzetközi sajtónak közelmúltban adott nyilatkozatában.
MTI

2020. április 12. 16:42

Ilyen üres talán még sosem volt a Colosseum előtti tér
Ilyen üres talán még sosem volt a Colosseum előtti tér. - TASR/AP-felvétel

Az olasz fővárost 2016 óta vezető Virginia Raggi tragikus szerencsének nevezte, hogy a járvány Olaszországban először az északi tartományokban jelent meg. Így Rómának volt elég ideje felkészülni, azonnal bevezetni a szigorú óvintézkedéseket, amelyeknek köszönhetően a hárommilliós nagyvárosban a diagnosztizált fertőzöttek számát most valamivel több mint ezerre teszik, miközben a gócpontként ismert 1,3 milliós Milánóban már elérte a tízezret.

Raggi hangsúlyozta, hogy szoros kapcsolatban áll több európai főváros polgármesterével, köztük a járvány által térdre kényszerített Madrid első emberével. Ha Rómában kezdődött volna el a járvány olaszországi terjedése, mi is beleroppantunk volna – ismerte el.

Virginia Raggi elmondta, az olasz főváros az elsők között volt, amely lezárta a fertőzés kiemelt célpontjainak számító idősotthonokat, valamint a hajléktalanszállásokat és a roma táborokat, amelyek lakóinak szükség szerint a polgári védelem nyújt segítséget.

Minden jóra fordul – véli Virginia Raggi.
Minden jóra fordul – véli Virginia Raggi. - TASR/AP-felvétel

Fertőtlenítették az üresen álló oktatási intézményeket, pályaudvarokat, tömegközlekedési eszközöket, megállókat és a több mint ötezer kilométer hosszú római úthálózatot, valamint a több mint 60 ezer utcai hulladéktárolót is. Az olasz főváros forgalma kilencven százalékkal csökkent: Róma utcái teljesen üresek, szellemváros lettünk – jelentette ki Virginia Raggi.

Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) kormánypárt politikusa hangsúlyozta: az olasz főváros finanszírozza, hogy az egészségügyi dolgozók kedvezménnyel használhassák a közösségi autószolgáltatás járműveit, feloldották a forgalomkorlátozást Róma belvárosában, eltörölték a városközpontban a parkolási díjat.

Elkezdték szétosztani az állami költségvetésből azonnali élelmiszer-bevásárlásra kapott 15 millió eurót, amelyből vásárlási utalványokat juttatnak a rászorulóknak, de ezek okostelefonos alkalmazással is letölthetők. Rómában nagyon sok az egyedülálló idős ember, akiknek a kerületi önkormányzatok sietnek a segítségükre bevásárlással, gyógyszerellátással, valamint telefonos lelki segéllyel. A főváros garantálta mikrohitelekkel támogatják a családi kisvállalkozásokat. „Rómában nem engedjük meg, hogy bárki is éhen haljon” – jelentette ki Virginia Raggi.

Húsvét Rómában

Egyszer azt kérdezték tőlem, hol szeretném megélni a húsvéti ünnepeket. Természetesen Rómában – válaszoltam. Ez nem lehet kérdéses, Rómába mindig jó visszatérni, nagyszerű hely, ahol egy nap alatt több világot lehet bejárni: a régi római korit, a pezsgő, élő jelenkorit és a csendes vatikánit.

 

Húsvétkor, a ragyogó napsütésben különösen szép lehet a kidíszített város, gondoltam rá, hogy egyszer ilyenkor kellene elmenni. Meg kellene nézni a virágoskertté varázsolt Szent Péter teret, meg kellene élni a pápai áldást, és átérezni azt a bizonyára különleges, szívet melengető hangulatot, amely húsvétvasárnap belengi a híres teret. Csak az az óriási tömeg ne lenne! A többórás ácsorgás a többezres tömegben valahogy mindig elijesztett.

 

Arról ábrándoztam, milyen más lenne a Vatikán és Róma, ha nem kellene kerülgetni az embereket, turisták után araszolni az utcán, ha eltűnne a végeláthatatlan sor a Vatikáni Múzeum, a Colosseum elől, ha nem kellene fél napot jegyre várni a Forum Romanum bejáratánál, s ha a Hop On Hop Off buszokon elöl is lenne hely, ahonnan mindent belátni. Rossz ábrándok voltak.

 

A lüktető, élettel teli csodálatos Róma üres szellemvárossá alakult át. Igaz, minden olyan, mint régen, ott áll a Colosseum, megvan a Forum Romanum, a szökőkutak is működnek a Piazza Navonán, de minden üres, és zárt, sehol egy turista, csak imitt-amott egy helybeli ballag valamerre, nem hallani a pincérek invitáló prego, prego kiáltásait sem. Emberek nélkül borzasztóan lehangoló lehet a város.
Ferenc pápa az üres Szent Péter térre néz le holnap, a Szent Péter-bazilikából mutatja be a húsvétvasárnapi misét is, az ezt követő beszédével és Urbi et Orbi áldásával. Furcsa, szokatlan húsvéti ünnep lesz – nem csak Rómában.

 

Ha nem lenne a vírus, ha megnyitnák Rómát, ha minden olyan lenne, mint azelőtt, indulnék is nyomban az örök városba, és elvegyülnék a Szent Péter téren a nagy tömegben.

Megjegyezte, senki sem gondolta, hogy egy mikroszkopikus vírus az egész világot válságba taszítja. Úgy vélte, nagyon sok függ majd attól, hogy a járvány elmúltával a város lakosai mennyire lesznek képesek egymásnak kezet nyújtani.

A főpolgármester hangsúlyozta, hogy Róma bevételének hatvan százalékát a turizmus adja. Elmondta, hogy a korábban évente mintegy 30 millió olasz és külföldi turistát fogadó főváros idegenforgalma januártól már 20 milliárd eurót veszített. A külföldit turisták visszatértét még nagyon távoli lehetőségnek nevezte.

„Úgy számolunk, hogy idén nem fognak külföldiek érkezni, és talán olaszok sem más városokból, ezért a Rómán belüli turizmus serkentésével igyekszünk majd újraindulni”

– hangoztatta. Nehéznek tartotta megjósolni a jelenlegi óvintézkedések enyhítésének dátumát is. Egyetértett a milánói polgármester azon korábbi kijelentésével, hogy a mindennapi élethez való visszatérés lassú és fokozatos lesz.

Pápai áldás az ablakból
Pápai áldás az ablakból. - TASR/AP-felvétel

A járványhelyzet egyetlen előnyének a római utcákat korábban örökösen ellepő szeméthegyek eltűnését nevezte, valamint a bűnözés visszaesését.

Virginia Raggi elmondta, a Forum Romanumra néző főpolgármesteri hivatala balkonjáról hatalmas, szivárványszínű zászló lobog, Minden jóra fordul! felirattal, ahogyan Róma és Olaszország számos más ablakából.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
MKP: Készen állunk az egyesülésre
Frissítve

Az MKP kész az egyesülésre, de új feltételei is vannak

zöld tea

Zöld tea – Egyik hatóanyaga hatásos lehet a koronavírus ellen

EURO-2020
Frissítve

EURO-2020 – Olaszország legyőzte Walest, csoportelsőként nyolcaddöntős

Lehet-e ma trendi Jókai?

Lehet-e ma trendi Jókai?

SOROZATDARÁLÓ: Az agancsos fiú esete a világvégével

SOROZATDARÁLÓ: Az agancsos fiú esete a világvégével

EURO-2020 – Az UEFA vizsgálatot indított a magyar szurkolók viselkedése miatt

EURO-2020 – Az UEFA vizsgálatot indított a magyar szurkolók viselkedése miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.