Rigó: A kormány jóváhagyta az önálló „műemlékek alapját”, amire semmi szükség

Alább változtatás nélkül közöljük Rigó Konrád (Híd-platform, Szövetség) korábbi kulturális államtitkár sajtóközleményét:
Pártsajtó

2021. április 7. 16:27

Rigó Konrád
Rigó Konrád - Somogyi Tibor felvétele

A kulturális tárca egy új közhasznú alapot hoz létre a műemléktámogatásra - minden anyagi forrásemelés nélkül és teljesen feleslegesen. A műemlékek támogatáspolitikája teljesen más jellegű, mint a filmek, művészet vagy éppen a nemzetiségek kultúrájának támogatása. Itt priorizálásról és a következetes szakmai ellenőrzésről beszélünk a kellő anyagiak mellett. Ez a minisztérium és az állami politika dolga. Szakmai intézménynek pedig ott a Műemlékvédelmi Hivatal. Így ha dolgát a minisztérium nem győzi, akkor egy újabb hivatal létrehozásával maximum a hozzá nem értését próbálhatja elfedni, főleg, ha lényegesen nem növeli meg a műemlékekre fordított támogatási keretet sem. Nem mellesleg ez a lépés nincs összhangban azzal a műemlékfelújítási stratégiával sem, amelyet egy évvel azután dolgoztunk ki a minisztériumban, hogy megdupláztuk a műemlékékekre fordított állami kerettámogatást. Szlovákiának nincs szüksége erre a hivatalra, arra viszont igen, hogy a miniszter asszony közölje megszerzi-e a 3,5 millió eurót, amit elvesztett és ami a munkanélküliek várfelújításba való bekapcsolására kell idén és minden évben.

Rigó Konrád annak a programnak a leállítása miatt, amelyben munkanélküliek bevonásával lehetett műemlékeket felújítani, már korábban felszólította a kulturális tárca vezetőjét, hogy az új kormányban találja meg a műemlék felújító programhoz szükséges 3 és fél millió eurót. A korábbi államtitkár szerint ugyanis ez a projekt kiváló példa volt arra, hogy a kultúra és a kreatív ipar hogyan tud új munkahelyeket teremteni. Nem beszélve. arról, hogy a járvány idején sok ember számára éppen a várfelújító program biztosította az egyetlen bevételi forrást.

A kulturális tárca teljes költségvetése a műemlékek helyreállítására 12 millió euró, így a munkaügyi, szociális és családügyi minisztérium kasszájából erre a célra szánt további 3 és fél milliós eurós kiesést hatalmas hibának tartja. Ezért szólította fel a kulturális minisztert, hogy mondja meg, szeretné-e folytatni ezt a projektet, esélyt adva ezzel a munkanélkülieknek és a felújításra váró műemlékeinknek. Rigó szerint Milanová asszony ezt a hibát csakis azzal orvosolhatja, ha a leállított programot vagy a helyreállítási tervbe vagy az európai uniós alapok következő programozási időszakába sorolja be.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Szputnyik

Mi lesz a raktárban álló vakcinákkal?

AstraZeneca
Frissítve

Szlovákiában felfüggesztik az AstraZeneca-vakcinával történő oltást

Komárom

96 településen újulnak meg a templomok Szlovákia-szerte

Zuzana Čaputová

Čaputová részvéttáviratot küldött Putyinnak

alvás k

Az alváshiány fokozza a cukorbetegség esélyét

Új Szó

Miről ír a szerdai Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.