Régió

Zökkenőmentes tanévkezdés Gútán

V. Krasznica Melitta

2017. szeptember 13. 18:07

Gúta | Az előzményekhez képest zökkenőmentesen kezdődött meg az iskolaév Gútán, minden diákot megfelelő körülmények között tudtak elhelyezni – hangzott el a hétfői önkormányzati ülésen.

A költözések jegyében

Az év első felében számos, iskolaüggyel kapcsolatos problémát kellett megoldania a városvezetésnek: tavasszal össze akarták vonni a két városi fenntartású magyar alapiskolát, ami a szülők és civil aktivisták heves ellenállása miatt végül nem történt meg. Az egyházi alapiskola saját épületének bővítése, átalakítása miatt keresett megfelelő tantermeket erre az iskolaévre, és a várostól kért ehhez segítséget; az osztályok egy része a Templom téri irodaépületben kapott helyet, néhány termet a két városi magyar alapiskola bocsátott rendelkezésükre, az óvodát pedig az Erdő utcai 8. szám alatti óvoda korábban üresen álló helyiségeibe költöztették. A speciális magyar alapiskolát a fenntartó, a Nyitrai Járási Hivatal Oktatási Osztálya az előző tanév végén megszüntette és a szlovák alapiskolához csatolta; a magyar osztályok a szabadidőközpontból – ahol két évig ideiglenesen működtek – a szlovák alapiskola épületébe költöztek. A nyári szünidő az átépítések, az osztálytermek kialakítása, a hurcolkodások jegyében telt, amelyben valamennyi iskola érintett volt. Horváth Árpád polgármester éppen ezért köszönetet mondott minden érintettnek, aki bármilyen formában kivette részét ebből a munkából.

Két-két első osztály

Takács Imre, a közös tanügyi hivatal vezetőjének beszámolója szerint valamennyi alapiskolában 2-2 első osztály nyílt. A II. Rákóczi Ferenc Alapiskolában 14–15-ös, a Corvin Mátyás Alapiskolában 15–15-ös, a szlovák nyelvű Komenský Alapiskolában 13–14-es létszámmal. A Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpontban 24 elsős kezdte meg a tanévet, ugyancsak két osztályban. A tervek szerint a Rákócziban egy nulladik osztály is nyílt volna, de nem jött össze a 8 gyerek, volt, akit visszavittek a szülei az óvodába, volt, aki elsőbe került. A Rákócziban az elsősök kétharmada roma származású, ami a jövőben komoly problémákat okozhat. A nyár elején megválasztott új igazgató, Kacz Jenő feladata lesz, hogy kezelje a helyzetet – a posztra kiírt pályázatra egyébként ő volt az egyedüli jelentkező; korábban a Corvinban tanított. Igazgatóválasztásra azért volt szükség, mivel Horváth Árpád polgármester az előző igazgatót, Bagita Juditot – miután bizalmatlanságot szavazott vele szemben a szülői szövetség, a képviselő-testület, és menesztését kérte több pedagógus is – visszahívta funkciójából. Bagita Judit augusztus 21-től az ógyallai közös tanügyi hivatalt vezeti. Jövő év januárjában nyugdíja vonul a gútai szlovák alapiskola igazgatója, a posztra pályázatot írt ki a testület.

Madarász Róbert, a gútai önkormányzat iskolaügyi bizottságának vezetője az elsősök számának ismeretében megjegyezte: bár a beíratottak száma 124 volt, ténylegesen 109 diák kezdte meg a tanévet. Pontosnak bizonyultak azok az adatok, amelyeket a múlt év végén egy szakmai csoport mutatott ki, és az alapján jövőre sem várható több elsős.

Két menü az étkezdében

A képviselők több, az iskolai étkeztetést érintő változtatást is jóváhagytak. Eszerint szeptembertől a felnőttek, jövő januártól pedig a felső tagozatos diákok is két menü közül választhatnak. Ezentúl a cukorbetegek és a kímélő diétán lévők számára is főznek a tavaly teljesen felújított, korszerűsített iskolakonyhán; ezt a szolgáltatást nemcsak a diákok, hanem más hivatalok, cégek alkalmazottai is igénybe vehetik. „A két magyar alapiskolából a diákoknak csupán fele, míg a szlovák alapiskolából több mint 80 százaléka veszi igénybe az iskolai étkeztetést – tudtuk meg Gőgh Margittól, a városi hivatal oktatási osztályának vezetőjétől. – Az utóbbi időben több újítást is bevezettünk a közétkeztetésben, a tanórák közti szünetet is úgy ütemezték az egyes iskolák, hogy nyugodtan meg tudjanak ebédelni a gyerekek. Ezért arra biztatjuk a szülőket, bátran írassák be a gyerekeiket az étkezdébe, mert itt biztosan az életkoruknak megfelelő, egészséges ebédet kapnak.”

Önnek ajánljuk