Régió

Zmeták Ernőre emlékeztek Párkányban

Párkány | Zmeták Ernő festőművész, műgyűjtő és mesterei, Aba-Novák Vilmos, Szőnyi Gyula, Harmos Károly alkotásaiból nyílt kamarakiállítás.
Gulyás Zsuzsanna

2017. június 10. 18:37

A tárlatmegnyitón megjelent Kováts Kristóf, Aba-Novák unokája, és Magdaléna Klobučníková, az érsekújvári Zmeták Ernő Galéria vezetője. A meghívást több jeles hazai és külföldi magángaléria, képzőművész, zenész, irodalmár és művészettörténész is elfogadta. 
 
Zmeták Ernő Párkányban élő unokahúga rendszeresen szervez tárlatokat, amelyekre – mint mondja – olyan embereket hív, akik szeretik a művészetet. Feladatának érzi, hogy továbbvigye a Zmeták-hagyományt, a képzőművészet támogatását. Korábban a Gerő Ervin és Nyilasi Tibor magángyűjteményekben fellelhető, a közönség által ritkán látott alkotásaiból rendezett kamarakiállítást. A rendezvényen Aba-Novák Vilmos, Szőnyi Gyula, Harmos Károly és Zmeták Ernő ritkán kiállított alkotásait csodálhatta meg a közönség. „Ernő bácsit adakozó, kedves embernek ismertem. Mikor édesanyámmal meglátogattuk, egy borítékban pénzt adott nekünk, és lelkünkre kötötte, hogy az utolsó fillérig költsük el. Szabadkozásunkra csak annyit mondott, nagyapámtól ő oly sok jót kapott, hogy azt élete végéig sem tudná viszonozni” – mesélte lapunknak Kováts Kristóf, Aba-Novák Vilmos unokája. Nagyapját, a barbár zseniként emlegetett magyar festőlegendát személyesen ugyan nem ismerte, de a művészet pártolását ő is feladatának tekinti. Leányfalun alapított magángalériát, ahol rendszeresen szervez kiállításokat. Magdaléna Klobučníková, az érsekújvári Zmeták Ernő Galéria vezetője rövid előadást tartott. Zmeták Ernő köztereken látható alkotásaira hívta fel a figyelmet. Zmeták mozaikjai és monumentális alkotásai Pozsonyban, Selmecbányán, Privigyén, Bajmócon, Rabcsán és Lándokon is fellelhetők. 
 
Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
A két külügyminiszter közös, budapesti sajtótájékoztatóján a trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulója is téma volt ⋌(TASR-felvétel)

Szijjártó: „Megpróbáljuk tiszteletben tartani egymás érzéseit”

Ivan Korčok
Frissítve

Korčok: Trianon nem válhat olyan sziklatömbbé, amely eltakarja előlünk a jövőt

magyar-szlovák határ

48 órára átjöhetnek Szlovákiába a Magyarországon vagy Csehországban élők

s

Kinyithatnak a fürdők, de nem tudni, milyen feltételekkel

koronavírus

Hétfőn 6418 tesztet végeztek, egy fertőzöttet sem regisztráltak

zgr

Volt felesége késelhetett meg egy férfit Dunaszerdahelyen

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.