Régió

Zmeták Ernőre emlékeztek Párkányban

Párkány | Zmeták Ernő festőművész, műgyűjtő és mesterei, Aba-Novák Vilmos, Szőnyi Gyula, Harmos Károly alkotásaiból nyílt kamarakiállítás.
Gulyás Zsuzsanna

2017. június 10. 18:37

A tárlatmegnyitón megjelent Kováts Kristóf, Aba-Novák unokája, és Magdaléna Klobučníková, az érsekújvári Zmeták Ernő Galéria vezetője. A meghívást több jeles hazai és külföldi magángaléria, képzőművész, zenész, irodalmár és művészettörténész is elfogadta. 
 
Zmeták Ernő Párkányban élő unokahúga rendszeresen szervez tárlatokat, amelyekre – mint mondja – olyan embereket hív, akik szeretik a művészetet. Feladatának érzi, hogy továbbvigye a Zmeták-hagyományt, a képzőművészet támogatását. Korábban a Gerő Ervin és Nyilasi Tibor magángyűjteményekben fellelhető, a közönség által ritkán látott alkotásaiból rendezett kamarakiállítást. A rendezvényen Aba-Novák Vilmos, Szőnyi Gyula, Harmos Károly és Zmeták Ernő ritkán kiállított alkotásait csodálhatta meg a közönség. „Ernő bácsit adakozó, kedves embernek ismertem. Mikor édesanyámmal meglátogattuk, egy borítékban pénzt adott nekünk, és lelkünkre kötötte, hogy az utolsó fillérig költsük el. Szabadkozásunkra csak annyit mondott, nagyapámtól ő oly sok jót kapott, hogy azt élete végéig sem tudná viszonozni” – mesélte lapunknak Kováts Kristóf, Aba-Novák Vilmos unokája. Nagyapját, a barbár zseniként emlegetett magyar festőlegendát személyesen ugyan nem ismerte, de a művészet pártolását ő is feladatának tekinti. Leányfalun alapított magángalériát, ahol rendszeresen szervez kiállításokat. Magdaléna Klobučníková, az érsekújvári Zmeták Ernő Galéria vezetője rövid előadást tartott. Zmeták Ernő köztereken látható alkotásaira hívta fel a figyelmet. Zmeták mozaikjai és monumentális alkotásai Pozsonyban, Selmecbányán, Privigyén, Bajmócon, Rabcsán és Lándokon is fellelhetők. 
 
Önnek ajánljuk

Alig szavazott a magyar 

Elhunyt Baló György

Ha a közönség neveletlen

TB Dunaszerdahely: Idegenben nyertek kiesési rangadót a felsőpatonyiak

Kevéssé ismert tények a spermiumról

Területi viták, nemzeti érvek, nagyhatalmi döntések 1919-ben

Legfrissebb galériák
Olvasta már?