Régió

Zmeták Ernőre emlékeztek Párkányban

Párkány | Zmeták Ernő festőművész, műgyűjtő és mesterei, Aba-Novák Vilmos, Szőnyi Gyula, Harmos Károly alkotásaiból nyílt kamarakiállítás.
Gulyás Zsuzsanna

2017. június 10. 18:37

A tárlatmegnyitón megjelent Kováts Kristóf, Aba-Novák unokája, és Magdaléna Klobučníková, az érsekújvári Zmeták Ernő Galéria vezetője. A meghívást több jeles hazai és külföldi magángaléria, képzőművész, zenész, irodalmár és művészettörténész is elfogadta. 
 
Zmeták Ernő Párkányban élő unokahúga rendszeresen szervez tárlatokat, amelyekre – mint mondja – olyan embereket hív, akik szeretik a művészetet. Feladatának érzi, hogy továbbvigye a Zmeták-hagyományt, a képzőművészet támogatását. Korábban a Gerő Ervin és Nyilasi Tibor magángyűjteményekben fellelhető, a közönség által ritkán látott alkotásaiból rendezett kamarakiállítást. A rendezvényen Aba-Novák Vilmos, Szőnyi Gyula, Harmos Károly és Zmeták Ernő ritkán kiállított alkotásait csodálhatta meg a közönség. „Ernő bácsit adakozó, kedves embernek ismertem. Mikor édesanyámmal meglátogattuk, egy borítékban pénzt adott nekünk, és lelkünkre kötötte, hogy az utolsó fillérig költsük el. Szabadkozásunkra csak annyit mondott, nagyapámtól ő oly sok jót kapott, hogy azt élete végéig sem tudná viszonozni” – mesélte lapunknak Kováts Kristóf, Aba-Novák Vilmos unokája. Nagyapját, a barbár zseniként emlegetett magyar festőlegendát személyesen ugyan nem ismerte, de a művészet pártolását ő is feladatának tekinti. Leányfalun alapított magángalériát, ahol rendszeresen szervez kiállításokat. Magdaléna Klobučníková, az érsekújvári Zmeták Ernő Galéria vezetője rövid előadást tartott. Zmeták Ernő köztereken látható alkotásaira hívta fel a figyelmet. Zmeták mozaikjai és monumentális alkotásai Pozsonyban, Selmecbányán, Privigyén, Bajmócon, Rabcsán és Lándokon is fellelhetők. 
 
Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
választás 2020 illusztráció

A kormánypártok lerövidítenék a választások előtti moratóriumot

Pozsonyeperjes

Rekordszámú gyerek szórakozott a Pöttyös Gyíkok táborban

koronavírus-vakcina

Koronavírus – Több mint tízezer PCR-tesztet végeztek pénteken

parlament tüntetés
Frissítve

Ismét tüntetők gyülekeznek a parlament épület előtt

Hét afgán menekültet talált a rendőrség egy török kamionban Ipolyságon

Hét afgán menekültet talált a rendőrség egy török kamionban Ipolyságon

színház

Tragédiák után egy vérbő komédia

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.