Régió

Vitatott változások a nagymegyeri önkormányzati vállalatok élén

Nagymegyer | A önkormányzati vállalatok élén történt változásokkal, a vállalatok finanszírozásával is foglalkozott a képviselő-testület a legutóbbi ülésen. Nem került egy platformra a város vezetése, félrevezetéssel és hazugsággal vádolták egymást a polgármester és a képviselők.
Kiss Bartalos Éva

2020. május 26. 13:17

Nagymegyer
- A szerző felvétele

A képviselők újra szavaztak a Holényi Gergő polgármester által korábban megvétózott határozatokról. Ezek között szerepelt a városi közterület-fenntartó (TSM) vállalatnak szánt 130 ezer eurós, valamint a termálfürdőnek jóváhagyott 200 ezer euró értékű kölcsön is, amelyről április közepén döntöttek a képviselők. A város a két vállalat a koronavírus miatt kialakult gazdasági helyzetének áthidalására ítélte meg a visszatérítendő támogatást.

Menesztett ügyvezető

A közterület-fenntartó vállalat mentőövéről végül nem szavazott a testület, a polgármester ugyanis május közepén visszahívta a vállalat ügyvezető igazgatóját, Paxián Károlyt. Holényi azzal magyarázta a döntését, hogy a TSM veszteséget termel, és drágábban végzi a szolgáltatásokat, így a közbeszerzéseken nem jut megbízásokhoz, a romló munkamorál, valamint a felfelhalmozott járuléktartozások miatt is bírálta a vállalat korábbi vezetését. Holényi visszahívta ügyvezetőnek Nyilfa Péter jogászt, aki korábban már betöltötte ez a funkciót.

„A fél éves időszak alatt racionális döntéseket hozott a TSM kft. élén” – indokolta döntését Holényi.

A képviselőknek azonban ez nem volt kielégítő válasz, rámutattak, hogy most egy ügyvezető helyett ketten intézik a vállalat ügyes-bajos dolgait. Néveri Sándor képviselő azt mondta, a város kivéreztette a vállalatot. A kölcsönnel kapcsolatos vétóról szóló szavazást elnapolták. Pongrácz Kálmán képviselő megjegyezte, hogy az ügyvezetőről a testületnek kell döntenie, de ez most nem történt meg, mivel jogellenes helyzet alakult ki, nem folyósítható a kölcsön.

Kinek a hatásköre?

A közterület-fenntartó vállalat mellett egy másik városi cég városi cég, a lakáskezelő vállalat élén is változást indítványozott Holényi Gergő. Bognár Imrét javasolta a lakáskezelő vállalat ügyvezető igazgatójának. Balázs Péter képviselő emlékeztette a plénumot arra, hogy a képviselők korábban Varga Arankát szavazták meg a funkcióra, és ugyan nincs baja Bognárral, mégsem támogatja a kinevezését. A plénum ebben az esetben is felhívta a figyelmet arra, hogy a városi cégek vezetését a testületnek is jóvá kell hagynia. Ahelyett, hogy tudomásul vették volna a polgármester döntéseit, módosították a határozat szövegét, és nem fogadták el a beterjesztéseket. A törvénytelenségek eltávolítását kérték a város első emberétől.

Bíróságra kerülhet az ügy

Holényi Gergő szerint nem történt törvénytelenség, szerinte ugyanis a törvény azt határozza a testület a cégalapításnál szabja meg az ügyvezető funkcióját. Ez alapján Paxián György visszahívásakor is az előírásokkal összhangban járt el. „Ha a testület nem ért egyet vele, adják bíróságra, majd az eldönti, hogy kinek van igaza” – jegyezte meg a polgármester. Ebben egyezett a véleménye Pongrácz Kálmánnal, aki szintén jogorvoslatot helyezett kilátásba.

A fürdő is bajban

A megtört vétók között szerepelt a Thermal Corvinus-nak szánt 200 ezer euró áthidaló kölcsön újbóli jóváhagyása is. A képviselők szembesítették a polgármestert azokkal a híresztelésekkel, amelyek szerint eladná a népszerű termálfürdőt, menesztené a igazgatói székéből Križan Tibort, és arról győzködte az igazgatót, hogy elbocsássa az alkalmazottak egy részét, mivel nem jogosultak a bértámogatásra. Holényi Gergő azzal védekezett, hogy a március végi kilátások alapján javasolt ilyen vészmegoldást. Ebben a kérdésben is heves szóváltás alakult ki a testület, és a város első embere között. Ennek egyik vetülete a városi vállalatok gazdasági kisegítése, és a költségvetés tartalékalapjának felhasználása volt. Holényi úgy látja, hogy a képviselők elherdálnák a korábban féltett tartalékalapot.

„Minden segítséget megadunk a városi cégeknek a túlélésük érdekében. Elsősorban a város mindenkori számláit kell fizetni, és fenntartási költségeiről kell gondoskodni”

– hangsúlyozta a polgármester. Felmerült, hogy tartalékalapot alakítsanak ki a fürdőben, amely megoldást jelenthetne az ilyen helyzetre. A polgármester az ülésen kijelentette, majd a közösségi portálon is nyomatékosította, hogy nem cseréli le Križan Tibort, az erről szóló információkat hazugságnak nevezte.

Összefogott a fürdő a szállásadókkal

Amíg a város vezetése a vállalatok gazdasági megsegítésével kapcsolatban sem volt egységes, a termálfürdő, és a hozzá kapcsolódó szolgáltatók példamutató összefogásról tettek tanúbizonyságot. Križan Tibor beszámolt arról, hogy mindenkitől segítséget kértek, aki valamilyen módon kapcsolódik a fürdőhöz.

„Tárgyaltunk a bérlőkkel, akik nem léteznek a fürdő nélkül. Partnerként tekintünk a szállásadókra, akik szintén készek segíteni. Kialakítottunk egy külön oldalt, amelyen keresztül megszólítottuk a lakosságot. Az volt a célunk, hogy rámutassunk, a fürdő akkor is a miénk, amikor nem rózsás a pénzügyi helyzete”

– sorolta az igazgató.

Újabb ülés

Holnap újra egyeztet Nagymegyer plénuma. A tervezett program alapján az önkormányzat különböző szervezeteinek működéséről is tájékoztatja majd a polgármester a jelenlévőket.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
caputova

Öt magyar professzort is kinevezett az államfő

Pellegrini

Pellegrini felszólította Gröhlinget, hogy viselkedjen „férfiként”

DAC női kézilabda

Az első hatba kerülés a célja a DAC női kézilabdacsapatának

koronavírus

A legtöbb esetben Csehországból hozták be a vírust Szlovákiába

Ľuboš Blaha

Holokauszttagadással gyanúsítja a NAKA Blahát

has hasfájás emésztés iluusztráció

Fáradtság, hasfájás, sárga bőr...

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.