Világbajnokság és győzelem

Panyik Eszter fitnesz világbajnok
Farkasd |

A Farkasdon élő Panyik Eszter középiskolás korában kezdett testépítéssel foglalkozni. Eleinte csak kedvtelésből járt edzeni, majd a Covid-járvány idején a megnövekedett szabadidejében jobban beleásta magát az egészséges életmód, táplálkozás témájába is.

Beszélgetésünk során Eszter felidézte azt az emléket, amikor 7-8 éves korában az egyik látogatásakor a gyermekorvosa megkérdezte, sportol-e valamit, mert szokatlanul erős combja volt. Ekkor még nem volt olyan terve, hogy sportoló legyen, de nagyon szeretett mozogni. Családjában állandóan jelen volt a foci, az édesapja és a bátyja is focizott, de komolyabban nem foglalkozott senki a sporttal. Elmondása alapján az alapiskolában az atlétika érdekelte, ő volt az osztály sportolója, a legaktívabb diákja. Részt vett járási és kerületi versenyeken, távolugrásban jeleskedett. Középiskolai tanulmányai kezdetén úgy gondolta, ebben fog kiteljesedni. A Covid-19-világjárvány azonban mindent megváltoztatott. Farkasdon nem volt lehetősége gyakorolni a távolugrást, így eltávolodott ettől a sportágtól.

Egyedül kezdte

A járványügyi korlátozások alatt egyre több ismeretet szerzett arról, miért fontos az erőedzés főként a csontok erősítése és az ízületek rugalmasságának megtartása végett.

„Természetesen a jó kinézet végett is foglalkoztatott a dolog, de sokszor úgy éreztem a lezárások depresszív időszakában, a torna a legjobb barátom. Sokat segített, amikor nem lehetett sehova menni, egyedül voltam otthon. Az interneten kerestem útmutatót az edzésekhez, magam állítottam össze az étrendemet. Nagyjából másfél év után arra gondoltam, talán érdemes lenne komolyabban foglalkozni ezzel, így 2021 júliusától személyi edzővel folytattam egy nyitrai edzőteremben. Bő egy év után egy másik edzővel kezdtem együtt dolgozni, vele sokkal jobb eredményeket értem el és elkezdtem versenyezni. Az ő vezetése alatt jöttem rá, nem kell félni az evéstől, nem szabad koplalni, hiszen a megfelelő étrend segít az izomtömeg-növelésben. Ahogy megnőtt a kalóriabevitel, úgy tudtam erősebb edzéseket tartani és jobb eredményeket elérni”

– részletezte. Hamarosan wellness fitnesz modell lett belőle, elkezdett versenyezni és meg sem állt a világbajnokságig.

A kategória győztese

Panyik Eszternek három szlovákiai versenyen kellett részt vennie ahhoz, hogy eljusson a spanyol világbajnoki selejtezőre és Szlovákiát képviselhesse a megmérettetésen. A világbajnokság 5 napig tartott, több mint negyven szlovákiai versenyző volt ott számos kategóriában. Eszter az utolsó napon szerepelt a Testépítők Nemzetközi Szövetsége (IFBB-International Fitness and Bodybuilding Federation) által szervezett versenyen a wellness fitnesz junior kategóriában, amelynek győztese lett.

„Korábban ez a kategória megegyezett a bikini fitnesszel, néhány éve viszont önállósodott. Tulajdonképpen ugyanazokat az elvárásokat kell teljesíteni, mint a bikini fitneszben, csak nagyobb az izomtömegünk, főleg az alsótestre, a combra, a fenékre helyeződik a hangsúly. A versenyeken az előadást is pontozzák, a sétát, a fordulatokat, a pózokat, az egész megjelenést. Gyengéd, nőies mozdulatokat várnak el tőlünk, ugyanakkor minden izomnak végig feszülnie kell, míg a színpadon vagyunk”

– mondta. Megtudtuk tőle, külön edző van arra, hogy a megjelenésükkel foglalkozzon, vagyis egy olyan szakember, aki tanácsot ad a megfelelő fürdőruha, smink, frizura kiválasztásában. Hangsúlyozta, noha elvárás a szépen kidolgozott izmos test, mégis nőiesnek kell maradni.

Panyik Eszter és edzője

Megterhelő felkészülés

A verseny meglehetősen igénybe veszi a szervezetet, Eszter két hétig beteg volt utána, fokozatosan kellett visszatérnie az edzésekhez. Egy évet szeretne kihagyni, hiszen közel öt hónapig diétázott és intenzíven készült a világbajnokságra.

„Ilyen hosszú ideig nem egészséges diétázni, nem egészséges maga a sportág sem. Maga az edzés, a testépítés, a kiegyensúlyozott táplálkozás az, de a versenyzés nem. Az utolsó héten a verseny előtt teljesen ki kell hagyni például a mesterséges édesítőket és a sót, mivel megkötik a vizet. Fokozatosan csökkentjük a bevitt víz mennyiségét is egészen 300 ml-ig, a versenyt megelőző 24 órában egyáltalán nem ihattam. Ez azért kell, hogy az izmok jobban kirajzolódhassanak. A kívülállók mindig megrökönyödéssel reagálnak, ha erről beszélek, de az az érzés, amikor a világbajnokságon a színpadon álltam, leírhatatlan és mindent megér. A felkészülés alatt többször felmerül a kérdés, hogy valóban érdemes-e ilyen keményen dolgozni, de visszatekintve úgy gondolom, nem is volt olyan szörnyű a felkészülés a versenyre, sőt, minden pillanatát élveztem. Amikor felveszem a fürdőruhát, a magassarkút, elkészítem a frizurámat, a sminkemet, az hihetetlenül jó érzés, ahogy az is, hogy a rengeteg munka eredményét megmutathatom”

– mondta lelkendezve.

Pihenés, tömegelés

Egy átlagos verseny előtt legalább három hónappal el kell kezdeni a felkészülést. Pontos terv szerint kell étkezni, minden bevitt élelemről tudni kell, mennyi kalóriát tartalmaz, nem mindegy, hogy milyen vizet és más folyadékot fogyaszt a modell. A verseny után a testnek pihenésre, regenerációra van szüksége, ezért az úgynevezett tömegelés következik, vagyis az izmok növelése.

„Ilyenkor nem a szálkásítás, a fogyás a cél, ezért az edzések is mások és az étrenden is változtatni kell. Nagyobb súlyokkal, kevesebb ismétlésszámmal edzem, nincs vagy kevesebb a kardiózás és nem diétázom. Egy olyan megterhelés után, mint amilyen a világbajnokság, nemcsak a testnek, hanem a léleknek is pihenésre van szüksége. A folyamatos kalóriaszámlálás nagyon fárasztó. A tömegelés alatt ezzel nem foglalkozom, ugyanakkor a mértékletességet mindig szem előtt tartom. Sosem eszem túl magam, de például a karácsonyi időszakban megkóstoltam a sütiket és nem hagytam ki az ünnepi vacsorát sem. Nagyjából két éve külön főzök magamnak, sokszor találok ki saját recepteket és kísérletezem azzal, hogy a családban megszokott ételeknek az egészségesebb verzióját készítsem el”

– magyarázta. Úgy tervezi, a tavaszi versenyt kihagyja, de ősszel újra belekezd.

Kedvtelésből szakma

Az élsport hatására Eszter a fizioterápia szakot választotta a középiskola befejezése után, ahol fogászati asszisztensként végzett. Jelenleg Pöstyénben tanul. Szeretne minél többet megtudni az emberi testről, az anatómiáról, hogy tisztában legyen vele, torna közben melyik izmot mozgatja.

„Azért is választottam ezt a szakot, ha felmerülne valamilyen probléma, saját magamon is tudjak segíteni. Sajnos gyakoriak a családomban a hátgerincproblémák, így másnak is tudok segíteni. Nagyon érdekel a személyi edzőség is, az egész nyarat ezzel töltöttem, másokat edzettem a helyi fitneszklubban. Még nem tudom, melyik szakmát választom, mert a fogászati asszisztens szakot is nagyon szeretem. Egy kórház rehabilitációs osztályán is dolgozhatnék fizioterapeutaként, de sokkal inkább el tudom magam képzelni személyi edzőként. Minél nagyobb célt kell magunk elé tűzni és azt kell elérni”

– zárta Panyik Eszter, akinek álma, hogy egyszer ő is felkészíthessen valakit egy versenyre, világbajnokságra.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?