Vág mentén élni életérzés, ne hagyjuk ki a novemberi túrákat sem!

Vágkirályfa, víztározó
Vágsellye |

Alig találkoztam olyan, a Vág mentén felnövő mátyusföldivel, aki a folyó említésekor ne érzékenyült volna el, és ne repült volna vissza az időben. A Vágsellyén, vagy a szomszédos Vághosszúfalun, Vágkirályfán, Kajalon és Vágán élők gyerekkori emlékeinek jelentős része a folyóparthoz, annak élővilágához kötődik. Tizenévesen éltem meg, ahogy megépítették a vágkirályfai vízlépcsőt, amit Kaskády víztározóként emlegetnek.

A Vág folyó a víztározó környékén és a közeli szakaszokon csukát, harcsát, balint dajkál, ezen kívül húsos pontyokat, süllőket nevel és kárászokat. Épp a napokban, október 20-tól 28-ig zajlott a horgászegyesület szeredi alapszervezetének vezényletével a Carp Cup horgászverseny. Ebben az időszakban korlátozták a vízi sportok kedvelőinek a mozgásterét a horgászatra kijelölt területeken. A vágkirályfai víztározót évek óta a szörfözők paradicsomaként emlegetik, akik alig várják, hogy feltámadjon a szél, amit viszont a töltés ütőerén sétálók, kerékpározók, görkorcsolyázók és rollerezők nem kedvelnek. Őszi napfényre vágynak az aranyló, barna és rézvörös fák lombjai közt, és bezsákolják az utolsó fénysziporkákat is.

Könnyen elérhető

A víztározóval, illetve annak környékével ajánlatos több oldalról is megismerkedni. Gyerekként, kamaszként nem kis gyalogtúrákat tettem a Vágsellyéhez közeli Vághosszúfalu irányából Kövecsesen át Sopornya felé, az erdei, folyómenti ösvényeken rendkívül élvezetes, valamivel több, mint 2 órás gyalogtúrák voltak oda, majd vissza a városba. A kerékpárosok Vágsellye felől a Vágkirályfa és Vága közti szakaszt kedvelik, ami 8,5 kilométeres. Egyenesen a városba azonban még nem vezet kerékpárút. A víztározótól Vága 5,8 kilométerre fekszik, de a folyó partjánál lévő házaknál is felkapaszkodhatunk a töltésre, mint ahogy azt a napokban tettem. A gyorsforgalmi út hídjának a tövében csodás madárvilág tárul elénk: szürkegémek, vadkacsák és sirályok kavalkádja. Hosszasan szemlélődöm a töltésen, ahol nem szívesen látnak a sebesen suhanó bringások és a motoros rollereken száguldók, ezért levonulok a közeli nádasba. Kissé ingoványos terület, szerencsére a horgászok már kitaposták a parthoz vezető ösvényt. Jól látható a híd és a madársziget. A folyópart rövid ideig nyárra játszik, könnyedén ringatja hullámain a sirályokat, majd hirtelen feltámad a szél és haragos lilára festi az eget. Érzem a folyóparti kalandra vágyókon, hogy az ősz beálltával már minden fénnyel teli pillanat aranyat ér. Szeretnék felemelkedni a folyó fölé, belátni a Vág kanyargó útját egészen Vágsellyéig, és onnan is túl. A közeli Vágkirályfa önkormányzati honlapján Oláh Hajnalka képviselő történelmi összefoglalójából megtudtam, hogy a 11-12. században talán két ágra szakadt a Vág a falujuk felett, a mai víztározó környékén, és az egyik ága a mai Deákin, Pereden és Zsigárdon folyt keresztül. A másik Vágsellyét és a Vágvecse városrészt érintette. Az így keletkezett szigeten, melynek neve a régi okiratokban terra Wag, a Vág szigete volt, itt terülhetett el a községük.

Vízimadarak fészkelőhelye

A víztározó környékén a legjelentősebb vízi madarak egyike a gémfélékhez tartozó bakcsó, ezek a madarak az ártéri ligeterdőket, mocsarakat, lápokat, folyók környékét kedvelik, a telet már trópusi esőerdőkben töltik. A védett madárövezetben jelentős fészkelőhelye van a szürke gémnek, és rendszertelenül, de itt fészkel a kis kócsag. A Natura 2000 szerint a kis kócsag is szereti ezt a helyet, a gázlómadár 35 – 70 párját számolták össze a környéken, és csaknem félszáz pár dankasirályt. A Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat erőműje mintegy hat kilométerre található Vágától, a 44,2-78,6-os folyamkilométeren és 1985-ben fejezték be. Kiskamaszként kijártunk ide a szülőkkel más városlakókhoz hasonlóan, hogy megfigyeljük az építési munkálatokat, ami nem volt egyszerű. A Kaskády jelentős részét lezárták. Később nyílt napot tartottak, amelyen az érdeklődők megtekinthették az erőművet. Több alkalommal hangsúlyozták a beruházás kapcsán, hogy az energiaellátás mellett jelentős szerepet tölt be az árvízvédelemben, a folyó szabályozásában. Emellett kavicsot bányásznak a folyóparton és hajózhatóvá tették a Vág érintett szakaszát, kiépítették az öntözéshez szükséges vízhálózatot. Az erőmű feltöltését követően megemelkedett a víz a Vág egykori holtágain, ahol számos vízimadár talált otthonra. Madárszigetet építettek, egyfajta pótlékként a part menti ártéri területek kiirtásáért. A szigeten elsősorban sirályfélék fészkeltek, amíg el nem burjánzott a terület, kócsagfélék nem nagyon telepedtek le ezen az új helyen. Nagy kár, hogy nem tudják „elmondani”, miért nem találták megfelelő szállásnak.

Galéria

Kirándulási lehetőségek

A víztározó közvetlen közelében található az Event Hotel Kaskády, Pozsony irányából 60 kilométerre, Nagszombattól 25 kilométerre. Kis erdő veszi körül a szálláshelyet, amely az ötödik legnagyobb vízfelület közelében kínál kirándulási lehetőséget a vízi sportok kedvelőinek, kerékpározóknak, barangolni vágyóknak. Kezdő újságíróként itt vehettem részt egy regionális találkozón, megtapasztalva, hogy csoportoknak, szervezeteknek, céges találkozóknak megfelelő helyről van szó. Gyerekként családi vacsorák, meghitt ünnepségek helyszíne volt az étterem. Ma már kedvezményes kirándulási csomagokat kínálnak idős, a 62. életévüket betöltő nyugdíjas látogatók számára az 1978-ban épített komplexumban, amit 1993-ig a Jednota fogyasztási szövetkezet üzemeltetett. Ki hinné, hogy az erdő közepén és a hatalmas vízfelület mellett 150 fő befogadására alkalmas konferenciaterem, 200 fős közösségi terem is van, sportpályákkal, füves területtel, parkolóval. Azok számára, akik a közelben lévő idősek otthonában látogatják meg rokonukat, kedves régi barátjukat, további kedvezményeket kapnak a szálláson. A kikötőben a vízen érkezőket várják, kamerával védett állóhelyekkel, áram- és vízellátó szolgáltatásokkal.

A túlsó parton

A vágkriályfai vízerőmű mindkét partját sikerült bebarangolni, a sopornyai oldalt korábban kajakosként ismertem meg, felfedezve egy itt található kis szigetet. A Hotel Relax Inn Szered irányából 10, Nyitráról 27 kilométerre található. A másik szálláshoz hasonlóan szintén erdei környezetben fekszik. Kerékpárokat lehet bérelni a szálláson, de várják a szörfözni, vízisízni vágyókat és a sporthorgászokat is. Azok, akik novemberi sétára érkeznek a környékre, bizonyára örömmel fogadják, hogy van lehetőség szaunázásra és beltéri sportolási lehetőségeket kínálnak. Sopornya kapcsán meg kell említeni, hogy 1813-ban a falu egyik utcáját elsöpörte az iszonyú árvíz, és az 1894-es vízáradás is nagy kárt okozott a községben. A korabeli feljegyzések szerint a Sopornyához közeli, Kövecses pusztához tartozó Szent Miklós dombon valamikor kolostor volt, később szántáskor erre utaló nyomokra bukkantak. A Vág lehet barát, de lehet ellenség is. Adhat halat, nyújthat kényelmet a partja, derűs pillanatokat az erdei madárcsicsergés, ám a folyó közelében élők nemegyszer megtapasztalták az áradó víz haragját és féltették az otthonaikat. Az őszi barangolások idején talán szakíthatnánk némi időt arra is, hogy elgondolkodjunk a folyó történetén, az őt ért emberi beavatkozásokon, illetve azok következményén.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?