Újra működik az ország egyetlen egyszemélyes felvonója, de a gyerekek nem utazhatnak rajta

A felnőtt jegyárak 15 euróba, a gyerek és nyugdíjas jegyek 10 euróba kerülnek, de egyirányba még olcsóbban utazhatnak
Imrikfalva (Dedinky) |

Tizenkét év után újra beindult Szlovákia egyetlen egyszemélyes felvonója, mellyel a turisták újra könnyedén feljuthatnak a falu felett mintegy 1000 tengerszint feletti magasságban található Geravy-fennsíkra. A Kassa Megyei Önkormányzat támogatásával rekonstruált felvonót azonban már egy évvel ezelőtt meg kellett volna nyitni, s az is szomorú hír, hogy az előírások miatt a 120 cm alatti gyerekek egyelőre nem szállhatnak fel rá.

A fennsíkra vezető kötélpálya az egyszemélyes üléseknek köszönhetően az ország igazi kuriózuma, az országban sehol máshol nincs ehhez hasonló. A közel két kilométer hosszú és 221 méteres magasságba felmászó, 133 személy befogadására alkalmas kötélpálya 1970-ben épült. Negyven éven át szállította a turistákat a tóparton található Imrikfalvából a Geravy-fennsíkra, és évente átlagosan 15 000 ember használta. A Rozsnyói járásból induló és az Iglói járásban véget érő drótkötélpálya üzemeltetése 2012-ben műszaki alkalmatlanság miatt megszűnt. „Minden bizonnyal egyszerűbb lenne egy új drótkötélpályát építeni, mint a régit felújítani. De ma már büszkén mondhatjuk, hogy sikerült, s ennek köszönhetően Kassa megye újra büszkélkedhet Szlovákia egyetlen működőképes együléses kötélpályájával. A megye több mint 460 ezer eurót fektetett a rekonstrukcióba. Az összeg az évek során az infláció és az anyagárak növekedése miatt változott. A célunk kezdettől fogva az volt, hogy visszaállítsunk egy legendát, amelyre sokan emlékszünk gyermekkorunkból, és támogassuk a régiót. Örülök, hogy a projekt megvalósítóit senki és semmi nem tántorította el, és ma már egy szlovákiai unikumon ülhetünk, és élvezhetjük a Szlovák Paradicsom páratlan élményét és kilátását. Bízok benne, hogy a Szlovák Paradicsomnak déli oldala a drótkötélpálya beindítása után új lendületet kap, és az év minden szakában a belföldi és külföldi turisták közkedvelt célpontjává válik” – jelentette ki a hétfői megnyitó során Rastislav Trnka megyeelnök. 

kötélpálya

Füstbement tervek 

A május egytől október 31-ig működő kötélpálya felújítását a megye már öt évvel ezelőtt elkezdte. A több mint 900 ezer euró összköltségű projektet a helyi önkormányzat, a megye, és Szlovákia beruházásáért és informatizációjáért felelős minisztérium egykori hivatala finanszírozta. Annak ellenére, hogy a felújítást már egy évvel ezelőtt befejezték és a technológia teljes mértékben készen állt a turisták fogadására, közel egy évet késtek az átadással. Ahogy azt Trnka a megnyitón hangsúlyozta, a késés az állami hivataloknak köszönhető. „Igazából már két évvel ezelőtt beindíthattuk volna a kötélpályát. El kell mondani, hogy a munkát kivitelező cég által biztosított jótállás már múlt éven lejárt, de még egy extra évbe került, mire megkaptuk a hivataloktól a szükséges engedélyeket” – tette hozzá Trnka. Milan Červenka, Imrikfalva polgármestere elmondása szerint bár egy teljes körű felújítást hajtottak végre, a kötélpálya pontosan olyan formában és elvek alapján működik, mint korábban. „Az eredeti kötélpálya újraindításához a kritikus berendezések diagnosztikai ultrahangos vizsgálatát kellett elvégezni, új csigaelemeket, új szállítókötelet, új biztonsági elemeket és vezérlőelektronikát, új meghajtást és sok más alkatrészt szereltek be. Természetesen fontos része volt az ülések beszerelése is. A szakemberek homokkal töltött zsákokkal terheléses teszteket végeztek, és a fékrendszerek beállításait és biztonsági tesztjeit is elvégezték. A hivatalos műszaki vizsgálatot a RiCOS végezte el, egy olyan szervezet, amely az ilyen típusú berendezésekre jogosult. Elvégezték az LD pályatartók statikai vizsgálatát. A fontos műszaki munkálatokon kívül mind az alsó, mind a felső állomás homlokzatát rendbe hozták, és felújították az épületek és a személyzeti helyiségek belső tereit is” – mondta a polgármester. 

kotelpalya

Nem gyerekjáték

A kötélpályán való utazás azonban nem kevés bátorságot és önfegyelmet igényel, éppen ezért nem mindenki utazhat rajta. A korhű megjelenés és a műszaki paraméterek miatt csak azok élvezhetik a kötélpályát, akik 125 cm-nél magasabbak, és nincs tériszonyuk. A 15 év alatti, 125 cm-nél magasabb személyeket csak rögzítő eszközökkel biztosítva lehet szállítani. A megye tájékoztatása szerint az ezen személyek részére történő jegyvásárlással a felnőtt teljes jogi felelősséget vállal a szállításáért a felszállástól a kötélpálya épületéből való kiszállásig. A drótkötélpályát a helyi önkormányzat vállalata üzemelteti, a fel- és leszállóállomásokon személyzet áll a látogatók rendelkezésére.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?