Régió

Újra fénykorukat élik a csehszlovák veteránok

Kelet-Szlovákia | Valószínűleg még most is sok garázsban vagy pajtában bukkanhatnánk olyan motorkerékpárokra, melyeket a háborús évek derekán, hosszú évtizedekkel ezelőtt gyártottak, és csodálatra való módon még most is működőképesek. Az egykori Csehszlovákiában a Jawa és a ČZ márkájú járgányok voltak a legsikeresebbek, melyek időtálló tervezésüknek és a hozzáértő kezeknek köszönhetően napjainkban újra fénykorukat élik.
author
Németi Róbert

2022. január 26. 17:45

Édesapám 1962-es gyártású, ČZ 175/450 deluxe típusú veteránja egy évnyi kemény munkánk után újra régi fényében pompázik
Édesapám 1962-es gyártású, ČZ 175/450 deluxe típusú veteránja egy évnyi kemény munkánk után újra régi fényében pompázik  - Németi Róbert felvétele

Igazából sohasem rajongtam különösebben a motorkerékpárokért és nem is vágytam arra, hogy kétkeréken száguldozzak az országutakon, azonban édesapám ČZ 175-öse, mely hosszú éveken át mozdulatlanul állt a műhely sarkában, nemrégiben mégiscsak felkeltette az érdeklődésemet. Mivel a járművet apám huzamosabb ideig nem használta, nemcsak hogy vastag por lepte be és külsőleg is jócskán megviseltté vált, az érvényben lévő törvények értelmében évekkel ezelőtt a forgalomból is kivonták. Hazánkban szerencsére lehetséges a forgalomból kivont gépjárművek ismételt engedélyeztetése, ezért miután eldöntöttük, hogy új életet lehelünk bele, első lépésként át kellett esnem a kötelező hivatali körökön. Szerencsére minden rendben volt, a jármű szakmai és eredetiségi vizsgálata, illetve a kötelező rendőrségi ellenőrzések után ismét saját rendszámot kapott. Bár a motorkerékpár működőképes volt, távolt állt attól az állapottól, mint amilyet egy ilyen eszmei értékkel bíró, 1962-ben legyártott gép érdemel, ezért úgy döntöttünk, hogy az utolsó csavarig szétszedjük és teljesen felújítjuk. Igazából csak ekkor szembesültem azzal, hogy egy látszólag jó állapotban lévő veteránba nemcsak rengeteg időt, de állapotától függően akár több ezer eurót is be kell fektetni ahhoz, hogy újra régi fényében ragyoghasson.

Ilyen volt


Globális őrület

Ahogy azzal már a felújításhoz szükséges alkatrészek beszerzése során is szembesültem, nemcsak hazánkban, hanem a világ számos részén egyre nagyobb sikernek örvednek az egykori Csehszlovákiában gyártott járgányok. Ahogy azt Ján Macáktól, az ország egyik legnagyobb veterán alkatrészüzletének tulajdonosától megtudtuk, a kezdetekben ők is csak kedvtelésből foglalkoztak a veteránok felújításával, de idővel észrevették, hogy rajtuk kívül idehaza is több ezer embernél „diagnosztizálható” a veteránmotorok iránti őrület. „2008-ban megalapítottuk a Motoren nevű cégünket. A kezdetekben a motorkerékpárok felújításával, az alkatrészek krómozás előtti előkészítésével, a motorkerékpárok festésével, polírozásával foglalkoztunk saját és külföldi ügyfeleink részére, majd azt követően elindítottuk a honlapunkat, melynek köszönhetően az általunk készített alkatrészeket is elkezdtük árulni. Mivel ezekhez a motorkerékpárokhoz hosszú évek óta nem gyártanak új alkatrészeket, külföldi kapcsolataink révén több „elfeledett” raktárból importáltuk a dolgokat. Az alkatrészeket olyan európai, kanadai és amerikai lerakatokból szereztük be, ahová korábban a Jawa és a ČZ motorkerékpárokat is exportálták. A vásárlók sokrétű terméket vásárolnak, elsősorban eredeti alkatrészeket, de természetesen sokkal jobban fogynak az újonnan gyártott alkatrészek, mert azok olcsóbbak. Aki komolyan veszi a szakmát, az megpróbál eredeti alkatrészekből dolgozni vagy azokat felújítani, bár az utángyártott dolgok beszerzése gyorsabb és kényelmesebb folyamat” – nyilatkozta az Új Szónak Macák.

Munka


Eltérő minőség

A tapasztalt szakember azt állítja, hogy bár a szóbeszéd miatt a vásárlók túlnyomó része tart az Indiából, Kínából vagy Tajvanból importált alkatrészek minőségétől, a külföldről behozott árucikkek is képesek garantálni a minőséget. „A hazai vevők elsősorban a Szlovákiában vagy Csehországban gyártott alkatrészekben bíznak leginkább, de ha a megrendelő a gyártás során hajlandó megfizetni a minőséget, akkor a Tajvanon készült termékek is megbízhatóak lesznek. Természetesen az sem igaz, hogy az olcsóbb mindig rosszabb. Ha össze kellene hasonlítanom a termékeinket, akkor bátran állíthatom, hogy egy-egy importált termék ritkán különbözik a drágább szlovák-cseh terméktől” – tette hozzá Macák, aki a termékek minősége mellett arra is figyelmeztetett bennünket, hogy egy veterán motorkerékpár csak akkor lesz igazán tökéletes, ha a felújítás folyamatának is megadjuk a módját. „Ha valaki úgy dönt, hogy nekivág egy felújításnak, akkor alapos munkára van szükség. A renováció a teljes szétszereléstől, a homokozástól, az alkatrészek javításától, a javíthatatlan és hiányzó alkatrészek cseréjétől, a festéstől és a végleges összeszereléstől a gép végleges behangolásáig mindent magába foglal. Egy alaposan felújított veterán értéke több szemszögből is minősíthető, hiszen ezeknek a gépeknek nemcsak hogy hatalmas eszmei értéke van. A motorkerékpárok értéke legalább a felújításba fordított alkatrészek árával és a bele fektetett energiával változik. Egy-egy alapos és szakszerű felújítás a többszörösére növeli a gépjármű értékét. De az utolsó szó az aktuális árfolyamé, melyet a piac diktál. A veteránok iránti őrület egyre nagyobb, számomra már-már hihetetlen, és ezt az is jól bizonyítja, hogy olyannyira sok megbízásunk és rendelésünk van, hogy az elkövetkezendő 36 hónapra már levagyunk szerződve” – zárta Ján Macák, a Motoren s.r.o. tulajdonosa.

Iyen lett

 

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
čaputová k
Frissítve

Čaputová: Ha tovább mélyül a politikai válság, jobb lesz új választást tartani

fd

A 14. nyugdíjat novemberre várták, de a biztosító csak ekkor fogja kifizetni!

káčer k

Káčer: Addig kell segítenünk Ukrajnának, amíg csak lehet

autóbaleset k

TRAGÉDIA: Autóbalesetben szörnyethalt két fiatal férfi

A középiskolások harmada már próbálta a marihuánát

16 évre rács mögé kerülhet egy férfi, aki gyógyászati célokra termesztett marihuánát

f

Így spórolhat a karácsonyi ajándékokon!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.