Régió

Újdonságokkal várja a turistákat a jászói apátság

Jászó | Megnyitották a jászói premontrei kolostor felújított turistafogadó központját.
TASR

2019. június 14. 10:42

Kassa megye anyagi támogatásának köszönhetően több újdonság várja a turistákat, például hangos idegenvezetés az új audio-guide rendszernek köszönhetően. „Felújítottuk a fogadópontot, emellett a legfőbb cél az volt, hogy még a nyári szezon kezdete előtt meglegyen a külföldi turistáknak szánt audio-guide idegenvezetés, hogy az anyanyelvükön tudhassanak meg minél többet erről a gyönyörű helyről” - mondta Martin Ambróz Štrbák jászói apát.

Szlovák, angol, magyar, német, francia és lengyel nyelvű hangos idegenvezetés is van. A megye a Terra Incognita program keretében 7000 euróval támogatta a kolostort, a fennmaradó összeget, 2000 eurót az apátság állta.

„Jászó még nem annyira ismert turistacélpont, de nagyon vonzó része a megyének. A barlangon és a váron kívül ezzel a kolostorral is büszkélkedhet, amelynek könyvtára az egyik legértékesebb Szlovákiában. Most már hat nyelven várja hangos idegenvezetés a turistákat, és reméljük, hogy megint valamivel többen jönnek, mint az előző évben” - jelentette ki Rastislav Trnka megyeelnök.  Lenka Vargová Jurková, a Kassa Régió Turizmus ügynökség igazgatója követendőnek nevezte az apátság hozzáállását az idegenforgalmi fejlesztésekhez.

A kolostor kapui májusban nyíltnak meg a turisták előtt, péntektől (június 14.) idegenvezetés is lesz történészek bevonásával, időnként pedig maga az apát vezeti végig az érdeklődőket.

Trnka az egyre bővülő megyei turisztikai együttműködést is kiemelte. A jászói gótikus kolostor látogatói a belépőjük felmutatása után engedményt kapnak a Jászói barlang felkeresésekor. Emellett a község csatlakozott a Gömöri Expressz projekthez, a nyári vasúti turistajáratok utasai autóbusszal utazhatnak Jászóra.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A PS magyar platformja

A legjobb idővel került a döntőbe a szlovákiai kajak négyes

Bugár Béla videóban magyarázza a találkozását Kočnerral

Csak a hulladékelhordást bíznák külsős cégre Párkányban

Gelle csak magára számíthatott, de így is olimpiai kvótát szerzett

Vonzóbbá tennék 
a felsőoktatást

Legfrissebb galériák
Olvasta már?