Új ivókút és rajzpályázat a víz napja alkalmából Nagymegyeren (KÉPEK és VIDEÓ)

73 beérkezett rajz közül választották ki a legjobbakat (A szerző felvétele)
Nagymegyer |

Gyerekeknek meghirdetett rajzpályázattal, helyszíni akadályversenyekkel, vízminta vizsgálatokkal, vízügyi eszközök és gépjárművek bemutatásával tartották meg víz nemzetközi világnapját Nagymegyer belvárosban, ahová egy nappal előzőleg egy új, többfunkciós ivókutat is elhelyeztek.

A Nyugat-szlovákiai Vízművek és a helyi önkormányzat közös szervezésében valósult meg a J. A. Komenský Alapiskola előtti területen és a parkban az idei víz napja. Délelőtt akadályversenyt szerveztek a gyerekeknek, az egyes osztályok fél óránként váltották egymást és álltak rajtvonalhoz. A futamok után ajándéktárgyakat osztottak ki nekik, memóriajátékot, kirakóst és kisebb csokikat kaptak a vízművek dunaszerdahelyi és nagymegyeri munkatársaitól. Mindeközben a vízmű által felvonultatott járműveket tekinthették meg közelebbről is az érdeklődők: egy lajtos kocsit, valamint egy markolót. Utóbbiba a gyerekek is beülhettek. A kihelyezett standoknál különféle vízgazdálkodással, az ivóvízzel kapcsolatos témákban kaphattak válaszokat a látogatók. Elmagyarázták nekik a kollégák, hogy mire használják az ott látható eszközt, anyagot, vagy szerszámot.

Minden gyerek egyenként kipróbálhatta az új, többfunkciós ivókutat (A szerző felvétele)

A nap folyamán a vízvizsgálattal foglalkozó standnál volt a legnagyobb forgalom, ahol ingyenesen vizsgálták meg a lakosok vizét. Legtöbben kútvizükből hoztak mintát, melyek egyes esetekben zavarosabbak voltak a többinél. A szakemberek elmondása szerint érdekes módon, annak ellenére, hogy a mindannyian helyi lakosok, mégis nagyon különböző minőségű vizekkel találkoztak. Volt amelyik zavarosabb, sárgásabb volt a többinél, de volt olyan is, amelyik a többihez képest sokkal jobb eredményeket mutatott. A víz zavarosságát magasabb vas-, illetve mangántartalom is okozhatja. A helyszínen összesen csak két fontos indikátort vizsgáltak, a víz keménységét, illetve a nitráttartalmát. Akik arra voltak kíváncsiak, hogy iható-e a hozott víz, nem kaptak egyértelmű választ, ugyanis ehhez átfogóbb vizsgálat szükséges, melyhez megadták a pontos elérhetőségeket.

A helyszínen a hozott víz keménységét, illetve a nitráttartalmát vizsgálták (A szerző felvétele)

A nagymegyeri víz napjának fő momentuma a gyerekeknek szóló rajzpályázat kiértékelése volt, melyen az összes pályázó diák és tanáraik is részt vettek. Több mint 70 alkotás közül választották ki a legjobbakat.

„Szeretnénk felhívni a világ figyelmét arra, hogy bolygónk vízkészletei egyre súlyosabban veszélyeztetettek és sajnos nagyon sok ember számára nincs biztosítva. Mi egy olyan vidéken élünk, itt Kárpát-medencében, a Csallóközben, ahol ezzel a problémával még nem küszködünk, de a világon minden hatodik embernek nincs megfelelő mennyiségű ivóvize”

– mondta az eredményhirdetés köszöntőjében Sebő László, a Nyugat-szlovákiai Vízművek Dunaszerdahelyi üzemegységének igazgatója.

„Gratulálok minden gyermeknek, aki részt vett a versenyben és kívánom folytassátok a rajzolást és továbbra is vigyázzatok az ivóvizünkre”

– tette hozzá az igazgató.

"A világon minden hatodik embernek nincs megfelelő mennyiségű ivóvize" - mondta Sebő László, igazgató (A szerző felvétele)

Nagymegyer város nevében Soóky Marián, a város polgármestere köszöntötte a jelenlévőket. Elmondta, hogy minden gyermek ajándékban részesül, aki nevezett a versenyre. Majd Estergajoš Mária vette át a szót, aki megkezdte az eredményhirdetését.

„Két kategóriára osztottuk a versenyzőket. Első kategóriában az első és második osztály szerepelt, a másodikban pedig a harmadik és a negyedik osztály. A város mindkét iskolájából itt vannak a gyerekek. Összesen 73 rajz érkezett be és ezek közül egy szakmai bizottság döntötte el az eredményt”

– mondta el az igazgatóhelyettes. A nyertes rajzokat a közönség is megtekinthette, ugyanis egy nagyobb táblára helyezték őket, majd kitették az iskola bejárata elé. Miután a dobogós helyezetteknek átadták a nyereményeket és gratuláltak nekik, Sebő László és Soóky Marián még két különdíjat is kiosztott a gyerekek között.

A gyerekek két különdíjat is kaptak (A szerző felvétele)
Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!