Régió

Új iskola épül a Csallóköz közepén

Hodos | Lerakták az új alapiskola alapkövét. Szerdán kezdődik az építkezés.
author
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. április 30. 17:39

 iskola
Illusztrációs felvétel - Michal Šmrčok (Plus Jeden Deň)

Az újfajta technológiának köszönhetően mindössze három hónap alatt épül fel az iskola, szeptember harmadikán már ebben az épületben indulhat a tanítás. A telek községi tulajdonban van, az építkezésre hitelt vesznek fel, 15 éves futamidővel. A havi törlesztés körülbelül annyi lesz, mint az eddigi bérleti díj, amit a két iskolaépületért fizettek. „Az iskolában négy tanterem lesz a két magyar és a két szlovák összevont osztálynak, plusz egy klubhelyiség, amely egyben a számítógépes terem is lesz, valamint tanári szoba és ebédlő” – mondta Szabó Katalin, a Hodosi Községi Hivatal vezetője, az iskolaprojekt koordinátora. „Pillanatnyilag 40 gyerek jár ide, nem számítunk nagy létszámnövekedésre, de ha szükséges lenne, ez a technológia lehetővé teszi, hogy az épület bármikor még egy szinttel bővíthető legyen. A jövő héten elkezdik az alapozást és remélhetőleg június elején megérkeznek az első kamionok az előregyártott elemekkel, amelyeket itt helyben fognak összeállítani kb. egy hónap leforgása alatt” – mondta Szabó Katalin. A testület úgy döntött, az iskolát Kmeť Mihályról, a falu lakosáról, mindenki Misi bácsijáról, fogják elnevezni. „Kmeť Mihályt szüleivel együtt 1948-ban, a magyarországi Domonyból telepítették át, így vált hodosi lakossá. A szlovák iskola egyik alapítója, tanára volt, később tanfelügyelőként dolgozott, nagy sportrajongóként ő indította el a hodosi sportéletet” – mondta Balódi László polgármester.

Somogyi Katalin

Zoboralja

2018. április 29. 19:51

Nincs elég magyar gyerek Zoboralján? Alapítsunk még egy iskolát!
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Matovic

Több száz eurós béremelést kaphatnak a nővérek

Krajniak

Nyáron tovább csökkent az állástalanok száma

hőség

Eddig kell még bírni a meleget! Változás érkezik az időjárásban…

adóhivatal

Így fosztja ki az állam a munkavállalók pénztárcáját

ff

Ne hagyja az utolsó pillanatra! A szakértők szerint ekkortól kell készülődni a tanévre

kullancs

Vigyázzunk a kullancsokkal, egyre többen kapják el az agyvelőgyulladást!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.