Régió

Új alapiskola nyílik Rimaszombatban

Rimaszombat/Tornalja/Feled/Bátka | Szeptembertől egy új alapiskola nyitja meg kapuit Rimaszombatban. A leendő diákok és szülők így nagyobb kínálatból választhattak, de az új oktatási intézmény a már meglevő iskoláktól vehet el tanulókat.
Hegedűs Norbert

2020. május 15. 14:00

Tompa Mihály Alapiskola
A Tompa Mihály Alapiskolába jelentkező elsősök száma megfeleződött - A szerző felvétele

A rimaszombati Tompa Mihály Alapiskolának jelenleg 31 beiratkozott elsőse van. Orosz István igazgató elmondta, hogy ez a szám elég komoly visszaesést jelent az előző évekhez képest, ami szerinte egyértelműen az új alapiskola számlájára írható. Orosz szerint nagyjából a tanulók fele választotta az új iskolát, így szeptembertől „csak” két elsős osztály kezdi meg tanulmányait a Tompa Mihály Alapiskolában. „Ez sem gazdaságilag, sem más szempontokból nem a legelőnyösebb, de ez van” – mondta az igazgató. Ami a távoktatást illeti, az iskola jól vette az akadályt: több rendszerrel dolgoznak, és mind a pedagógusok, mind a diákok részéről zökkenőmentesen zajlik a folyamat.

„Viszont azt el kell mondani, hogy szerintem minden kollégám várja, hogy újra visszamehessünk az iskolapadokba és a katedrára, mert sokkal nehezebb, kimerítőbb és problémásabb a távoktatás, mint a standard oktatás.”

Orosz szerint a tanulóknak csak egy kis része nem mutat semmiféle érdeklődést. Többnyire olyan diákokról van szó, akik már a standard oktató-nevelő munkából sem vették ki a részüket, többségük évismétlő. Ugyanakkor az igazgató nem ért egyet azzal a közkeletű vélekedéssel, hogy ezek a tanulók rajtuk kívül álló okok miatt nem vesznek részt a munkában.

„Nem arról van szó, hogy elérhetetlen lenne számukra az oktatás”

– fakadt ki, és emlékeztetett, hogy a szolgáltatók ingyen biztosítanak adatcsomagokat a tanuláshoz, telefonja pedig minden diáknak van. Véleménye szerint az iskola mindent megtesz annak érdekében, hogy a távoktatás működni tudjon, egyes szülők és a gyermekek érdektelensége miatt nem működik a dolog. „Lehet, hogy kritikus vagyok, vagy nyersen fogalmazok, de ez az igazság és ez a valós helyzet” – mondta Orosz István.

Cél az iskolaközpont

Szeptembertől egy új alapiskola is megnyitja kapuit Rimaszombatban, a Református Alapiskola, mely a már működő Tompa Mihály Református Gimnázium és a Gólyavár Református Óvoda mellett fog működni a Daxner utcában. A három intézménynek közös a fenntartója, és ahogy Molnárné Pelle Beáta igazgatónő elmondta az Új Szónak, a 2021. január elsejétől egy iskolaközpontban tervezik összevonni őket. Az új alapiskolába 29 elsős iratkozott be, egy tanuló kért halasztást, így szeptemberben két elsős osztállyal kezdik meg a működést. Emellett egy ötödikes évfolyam is indul, azt egyelőre nem tudni, hogy több osztály nyílik-e.

Azzal a váddal, hogy az új alapiskola „elszívná” a diákokat a többiek elől, Molnárné nem ért egyet. Az igazgatónő szerint az iskolát egy szülői igény hozta létre, illetve az alapiskola gyakorlati célokat is szolgál, hogy a református óvodában végzők itt folytathassák tanulmányaikat.

„Egyfajta alternatíva, lehetőség a szülők számára a választásban”

– mondta, hozzátéve, hogy különösen a gyermekeiket megkeresztelő szülők számára lehet érdekes az iskola. Az igazgatónő szerint azokat a vegyes házasságban élő, egyházi kötődéssel rendelkező szülőket is meg kívánják szólítani, akik inkább szlovák iskolába adnák a gyermekeiket.

„Én nem várok tömeges elvándorlást a Tompa Mihály Alapiskolából”

– mondta Molnárné, azt ugyanakkor elismerte, hogy a beíratott gyerekek fele nem rimaszombati, és lehetséges, hogy ezek a gyerekek a másik alapiskolába mentek volna. Az igazgató szerint azonban összességében az új iskola javítani fogja a magyarság helyzetét Rimaszombatban.

A távoktatással kapcsolatban az alapiskolában még értelemszerűen nincsenek tapasztalatok, de a gimnáziumban az igazgatónő szerint pár hét alatt megtörtént az átállás, különösebb bonyodalom nélkül. Molnárné szerint minden diákot el tudnak érni, azoknak, akik nem rendelkeztek megfelelő eszközökkel, az iskola laptopokat osztott ki.

GALÉRIA: Rimaszombati variációk  sok magyar iskolára és kevés gyerekre

2019. március 30. 12:00

GALÉRIA: Rimaszombati variációk sok magyar iskolára és kevés gyerekre

Feleden kevesebb elsős

A feledi Szombathy Viktor Alapiskolát jelenleg 23 beiratkozó választotta, ami valamivel kevesebb, mint a tavalyi 36. Mag Zsuzsanna igazgatónő szerint ez egyrészt azzal magyarázható, hogy kevesebb a környéken az iskoláskorba lépő gyermek, másrészt mindig vannak „később ébredő” szülők, akik csak szeptemberben íratják be a gyermekeiket, költözés, vagy más indok miatt. Egyelőre azonban az iskola két elsős osztály indításával számol. Ami a koronavírus-járvány alatti oktatást illeti, az igazgatónő szerint bonyolult a helyzet, leginkább azért, mert a diákok nagyon különböző szociális háttérrel rendelkeznek. „Van, akivel működik az online oktatás, nagyon szépen be tudnak kapcsolódni, hozzájutnak a gépekhez, minden felszereltség adott. De vannak olyan tanulók is, akikhez papíron juttatjuk el a feladatokat.” Ezeket az iskola alkalmazottjai hordják ki és szedik be. Az igazgatónő szerint már a diákok is érzik az iskola hiányát. Nem segített az az oktatási minisztériumból származó információ sem, hogy idén nem lehet buktatni, mert ezután több tanuló felhagyott a rendszeres munkával.

„Van olyan is, aki az elején szépen dolgozott, de aztán belefáradt, ami szerintem érthető”

– ismerte el az igazgatónő, aki szerint különösen a többgyerekes családok vannak nehéz helyzetben, ahol nem ülhet minden gyermek egyszerre a számítógép előtt. „Az otthoni tanulás eleve nem hasonlítható az iskolában tanuláshoz, ami 45 perces koncentrált figyelmet igényel. Otthon sok a zavaró tényező, ami elvonja a figyelmet” – mondta Mag Zsuzsanna.

20 elsős Bátkán

Sebők Csilla, a bátkai alapiskola igazgatónője lapunknak elmondta, hogy idén 20 beiratkozójuk volt, pont annyi, mint tavaly. A távoktatás során alkalmazott rendszert már harmadszor tervezte újra az iskola, és az igazgatónő szerint egy ideig eltartott a betanulás, de most már gördülékenyen használják a diákok és a tanárok. A bátkai alapiskola 500 diákjából kb. 120 van „levelező tagozaton”, ami azt jelenti, hogy feladatlap formájában kapják meg az elvégzendő munkát, a többiek az Edupage rendszeren, vagy a közösségi médiát használva kommunikálnak a tanárokkal. Az igazgatónő szerint a szociálisan hátrányos helyzetben lévő tanulókkal az iskola négy asszisztense tartja a kapcsolatot, ők viszik és hozzák a nekik szóló feladatlapokat, így senki nem marad oktatás nélkül. „Mindenkit el tudunk érni”– zárta Sebők Csilla.

Három osztály Tornalján

Nagy Katalin, a tornaljai Kazinczy Ferenc Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola igazgatónője elmondta, hogy az elsősök száma várhatóan 66 lesz szeptemberben. Ehhez jön 11 tanuló, akik jelenleg a nulladik osztályba járnak, így a következő tanévben három elsős osztályt és egy kisebb létszámú nulladikat indítanak. Az igazgatónő ismertette, hasonló volt a tavalyi létszám is. A koronavírus miatt bevezetett távoktatásba mostanra már belerázódtak mind a tanulók, mind pedig a pedagógusok. „A legtöbb osztályban és a legtöbb tanulónál működik a távoktatás, persze előfordul, hogy valahol nem” – mondta. Azokhoz a diákokhoz, akik nem tudnak részt venni a távoktatásban, az iskola szociális dolgozók segítségével feladatlapokat, munkalapokat juttat el.

„A nagy többség, nagyon szépen, rendszeresen dolgozik”

– erősítette meg Nagy Katalin. Azt azonban ő is kiemelte, hogy a tanulók hozzáállásának nem tett jót a minisztérium azon kijelentése, hogy senkit nem lehet megbuktatni: „Éreztük ennek a hatását” – fűzte hozzá.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
egyetem k

Sokba kerül a szülőknek az egyetem

útzár

Autómentes nap Dunaszerdahelyen – holnap lezárják a Fő utcát

Branislav Gröhling

Eddig 17 iskolának kellett bezárnia a koronavírus miatt

rendőrség k

Őrizetbe vették Dušan Kracinát

Somorja

Újabb fertőzöttek a somorjai Madách Imre Gimnáziumban

regiojet

Újraindult a vonatközlekedés Pozsony és Komárom között

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.