Iskolai beíratások: Párkányban négy első osztályt is nyitnak

iskola k

Párkányban, az Ady Endre Alapiskolában szeptemberben négy osztályt is nyitnak, de sok a halasztó is a beíratottak közt. A környék alapiskolái nem is egymástól szipkázzák el direkt a gyerekeket, sokkal inkább a demográfiai mutatók, a szociális körülmények és a háttér, a válások, az elköltözések, a család helyzete és a munkahelyek a meghatározóak abban, hogy a gyerek hova, melyik iskolába jár.

Párkányban és vonzáskörzetében évről évre kevesebb az iskolaköteles gyerekek létszáma, idén viszont nem alakultak rosszul a beiratkozások. Az Ady Endre Alapiskolába összesen 105 gyermeket írattak be, ebből fizikailag 76 beíratott elsős van, 17-en halasztanak, azaz csak jövőre kezdenek, a többiek pedig külföldön tanulnak. Az iskolában szeptemberben négy első osztályt nyitnak, de jövőre is legalább 3 osztályra számítanak – tudtuk meg Bacsó Péter igazgatótól. 

Muzslán, az Endrődy János Alapiskolában szeptemberben 1 elsős osztályt nyitnak, 10 tanulóval – közölte lapunkkal Ölveczky Árpád igazgató. Muzslára Ebedről, Párkányból és Nánáról is járnak tanulók. 

Köbölkúton, a Stampay János Alapiskolában szintén egy elsős osztályt nyitnak szeptembertől, ide 14 gyermeket írattak be, ebből ketten halasztanak. A köbölkúti magyar tannyelvű alapiskolába Libádról és Fűrről is jönnek gyerekek. Az iskola viszont már most készül az új reformra, azaz az 1-3, 4-5 és 6-9 –es évfolyambontásra, ezért a pedagógusok 50 órás tanfolyamot is elvégeznek, a tantervben is lesznek változások, tudatta lapunkkal Czibor Katalin igazgató. Az új reform országosan 2026-tól indul, Köbölkúton már hamarább bevezetik. 

Kéménden, a Petőfi Sándor Alapiskolában szintén 1 osztály indul, 9-10 gyermekkel ősztől, tavaly 19 gyermekkel tudtak első osztályt nyitni – reagált megkeresésünkre Lelocký Kristína igazgatóhelyettes. A kéméndi iskolában vannak évfolyamok, ahol még tíz gyerek sincs, a hatodik osztályban például csak nyolcan tanulnak. Az is igaz, hogy nagyon sok az iskola a környéken, többfelé szóródik a potenciális gyermeklétszám. Idén a kéméndi magyar alapiskolából 18-an ballagnak el, jövőre pedig 16-an. Járnak viszont ide Bartról, Bényből és Kőhídgyarmatról is gyerekek. 

Ipolyszalkán, a Turczel Lajos Alapiskolába 27 gyermeket írattak be a szülők, ebből nyolcan kértek halasztást – közölte az Új Szóval Zalaba Zsófia igazgató. „Örülök ennek a szép eredménynek és bizakodóan tekintek a jövőbe, mert a diáklétszám az elmúlt öt évben folyamatosan növekszik” – tette hozzá az igazgatónő. 

Szinte az összes, általunk megkérdezett intézményvezető úgy véli, hogy manapság már nem az elszipkázós közelharc a jellemző a beiratkozásokkor, azaz nem folytatnak direkt, erőszakos kampányt a többi iskola rovására, főleg, hogy több iskolának saját beiratkozási körzete van. Ugyanakkor a demográfiai tényezők mellett más dolgok is befolyásolják a jelentkezők létszámát. A szociális körülmények és a háttér, a válások, a gyereket egyedül nevelő szülők helyzete, az elköltözések, a családi állapotok és a munkahelyek is meghatározzák azt, hogy a gyerek hova, melyik iskolába jár.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?