Úgy gördülnek át a határon az autókkal teli szerelvények Tiszacsernyőnél, mint régen

Régen szinte heti rendszerességgel érkeztek hasonló szerelvények
Tiszacsernyő/Ágcsernyő |

Bár az elmúlt hónapokban egyre többször láthatták a helyiek a vadiúj autókkal megpakolt vonatszerelvényeket az ukrán-szlovák határ felé vagy felől gördülni, a fellendülésben lévő, vagy legalább is az annak tűnő autóipari áruforgalom az átrakó alkalmazottainak véleménye szerint nem növeli a terhelést.

Jól emlékszem, amikor gyerekkoromban, a kilencvenes évek derekán nagyszüleim kertjének végéből bámultam a tőlük kőhajításnyira húzódó szélesnyomtávú síneken heti rendszereséggel begördülő, Moszkvicsokat és Zsigulikat szállító emeletes vonatszerelvényeket. Az idősebbek elmesélései szerint a rendszerváltás előtt nem volt olyan hét, amikor ne jöttek volna ilyen vonatok az egykori Szovjetunióból. A vonatok természetesen nemcsak újonnan legyártott autókat hoztak, de motorkerékpárokat és rengeteg más terméket is, azonban az évek múlásával az áruforgalom fokozatosan csökkent, az autók pedig teljesen eltűntek a szerelvényekről. Pár nappal ezelőtt épp a szüleimnél voltam, amikor a szomszédos kerten áttekintve egy több száz autóval (Kia, Citroen, Volkswagen) megpakolt szerelvényre lettem figyelmes. Először azt hittem, hogy a vonat épp Ukrajna felé halad, de később láttam, ahogy a rakomány már a komplexum egy belsőbb sínpárján ellentétes irányba halad Kassa irányába. Nem tagadom, kissé nosztalgikus érzés uralkodott rajtam, egy pillanatra azt hittem, ismét olyan időket élhet meg a környék, mint akkoriban, amikor a tiszacsernyői vasúti komplexumot egy igazi tejjel-mézzel folyó Kánaénként emlegettek. Mert a vagonokban tényleg rengeteg áru jött, az akkori rendszer pedig nem állított különösebb akadályt azok elé, akik közelebbről is „szemügyre akarták venni” az ott dekkoló portékát.


Növekvő forgalom

Ahogy azt lapunknak Silvia Kuncová, a ZSSK Cargo vasúti teherfuvarozó vállalat alkalmazottja is megerősítette, a szóban forgó szerelvény az Automotive PSA nagyvállalat, vagyis a Peugeot megbízásából szállította a kocsikat Ukrajnából Szlovákiába. A fuvart a Cargo biztosította. „A 2021-es év elejétől a tiszacsernyői komplexum és az ukrajnai Csap település között összesen 17 alkalommal szállítottunk szerelvényeinkkel különféle gépjárműveket. A Kia vállalat megbízásából 11 szerelvénnyel hoztuk-vittük az autókat. Egy ilyen szerelvény összesen 228 autó szállítására képes, a szállítmányt a zsolnai állomásról indítottuk Csap irányába. További 5 megbízást a PSA-nak hajtottuk végre. Egy-egy szerelvénnyel összesen 235 darab gépjárművet szállítottunk. Az autók a nagyszombati állomásból indultak útnak Csapba. Egy alkalommal a Mercedesnek is szállítottunk, számukra összesen 17 vagonnyi gépjárművet juttatunk el A pontból a B-be” – közölte lapunkkal Kuncová. Annak ellenére, hogy a Cargo valóban több ezer gépjármű fuvarozását biztosította az adott szakaszon, a tiszacsernyői komplexum egyik vezető pozícióban dolgozó alkalmazottja szerint ez nem jelent különösebb változást a térségben.

„Igaz, hogy ezen az éven sokkal több gépjármű szállítására alkalmas vonat fordult meg nálunk, és viszonylag sok volt a tőlünk Ukrajnába irányuló kocsi is, a terhelés nem növekedett, ezért új alkalmazottakra sem volt szükség. Úgy tudom, hogy a kifelé irányuló autók egy részét ott értékesítik, némelyiket viszont csak adott alkatrészek beszerelése miatt exportálnak, de végül visszaküldik őket. Jó lenne, ha az ilyesfajta áruforgalom is fellendülne, de reálisan ennek semmi esélyét sem látjuk” – közölte lapunkkal a Cargo egy neve elhallgatását kérő alkalmazottja.  

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?