Régió

Turizmusfejlesztés az Ipoly mentén

Ipolydamásd/Párkány | Az uniós pályázati forrásból készült tanulmány alapos, részletes útmutatóként szolgál az Ipoly menti szervezett turizmus fejlesztésére, különös tekintettel a környezet- és természetvédelemre.
Buchlovics Péter

2021. augusztus 31. 15:04

Turizmusfejlesztés az Ipoly mentén
A sajtótájékoztatón a tanulmány rövidített, nyomtatott változatát mutatták be. - A szerző felvétele

Nem csak a határ menti folyami és folyó menti turizmus közös szabályzó rendszerének kialakítása, de az Ipoly növekvő sportturisztikai kihasználásának (horgászat, vízi sportok, kenuzás, csónakázás, kempingezés, gyalogtúrák) környezetvédelmi szempontjait prioritásként kezelő, ugyanakkor az ezekhez kapcsolódó szolgáltatások és termékek bővítését, színvonalának emelését, kulturális vonatkozásait is elemző tanulmány jelent meg Ipolydamásd önkormányzata és a párkányi Déli Régió Régiófejlesztési Ügynökség együttműködésében. Az uniós Interreg program nyertes pályázatának köszönhetően az Ipolytour című projekt arra kínál megoldásokat, hogy miként lehet elkerülni a folyó mentén a környezetszennyező tömegturizmust, miként lehet ezt értelmesen szabályozni úgy, hogy a horgászok, a kenusok és a túrázók se zavarják egymást. Ráadásul milyen rendezvények, események szervezhetők és tervezhetők a folyó mentén, az élővilág megóvásával.

Ötletek tárháza

Mint azt a kiadvány sajtótájékoztatóján Rományik Ferenc, Ipolydamásd polgármestere elmondta, a magyarul, szlovákul és angolul is megjelentetett tanulmány azért is roppant hasznos, a gyakorlatban is, mert nem egyszerű környezetterhelési, megvalósíthatósági jelentés, hanem konkrét, részletes ötletek tárháza mindazoknak, akik látnak fantáziát az Ipoly menti turizmus fejlesztésében. Továbbá azért is tanulságos, mert a folyó menti vadkempingezés, a szervezetlen turizmus okozta szemetelés, a vadhorgászat egyre nagyobb károkat okoz, előbb-utóbb pedig visszafordíthatatlanul káros folyamatokat generálhat a természetben. Minderre márpedig most kell gondolni, mert a Helemba-Ipolydamásd közti leendő új híd megnyitásával az Ipoly menti turizmus is nőni fog, a folyót és közvetlen környezetét is egyre inkább terhelve. A kiadvány remek kézikönyvként is olvasható, abban az értelemben, hogy mit érdemes és lehet megvalósítani, kialakítani az Ipolynál – Ipolyságtól Szobig, magyar és szlovák oldalon egyaránt – taglalta a polgármester.

Weboldalon is elérhető lesz

Tóth Attila, a párkányi régiófejlesztési ügynökség igazgatója szerint a tanulmány nem csak az önkormányzatoknak szól, haszonnal forgathatják civilek, társulások és vállalkozók is, továbbá mintaként szolgálhat arra, hogy milyen turisztikai fejlesztéseket lehetne megvalósítani a Garamon és a Dunán is. A kiadvány a vízi sportturizmus, a horgászat és a kempingezés kapcsán a kiszolgáló létesítmények megtervezését és kialakítását, kiszállóhelyek, vizesblokkok, kemping- és táborhelyek, tájékoztató táblák, térképek és tájékoztató anyagok elhelyezésének és kihelyezésének módszertanát is tartalmazza – állapította meg Csókás Judit projektmenedzser. A tanulmány rövidített változatát háromezer példányban nyomtatták ki, a teljes kiadvány a hamarosan elérhető ipolytour.eu weboldalon is olvasható lesz. A sikeres projekt egyúttal alapként szolgálhat egy komplex turisztikai stratégia kialakításához, turisztikai központok, állomások kialakításához az Ipoly mindkét partján.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
sav

Őszre elegünk lett az óvintézkedésekből

A kisebbség nyelvén is fel lehet tüntetni az információkat az útjelző táblákon

A kisebbség nyelvén is fel lehet tüntetni az információkat az útjelző táblákon

iskola

Egyre több állástalan talál magának munkát

Vladimír Lengvarský

Lengvarský: Bérpótlékot kapnak, akik az első vonalban dolgoznak a járvány idején

Tompa Mihály Alapiskola

GALÉRIA: Megújult a Tompa Mihály Alapiskola

koronavírus Románia

Romániában két hétre bezárnak az iskolák, kötelezővé válik a maszkviselés

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.