Régió

Továbbra sem emelik a szemétdíjat Érsekújvárban

Érsekújvár | Hosszadalmas, de terméketlen vita kísérte a kommunális hulladék elszállításával, a szemétdíj emelésével kapcsolatos városi rendelet módosítását az augusztusi önkormányzati ülésen. A testület ellenzéki szárnya végül nem szavazta meg az illeték emelését, így Érsekújvárban továbbra is évi 23 eurót fizetnek a hulladék elszállításáért.
Száz Ildikó

2020. augusztus 12. 12:15

Érsekújvárban is gondot jelent a közterületek tisztán tartása, rendezése
- A szerző felvételei

Nyolc éve változatlan illeték

Peter Velecký a városi hivatal pénzügyi osztályának a vezetője elmondta, 2012-től nem emelték a szemétdíjat a járási székhelyen, emiatt a városnak több mint félmillió euró többletkiadása van a szemét elszállításával. Ha minden ezzel kapcsolatos kiadást a város lakosaira hárítanának, akkor évi 43 euró szemétdíjat kellene kérniük, ám a város vezetése évi 35 euró illetéket javasolt az új városi rendeletben. Velecký hangsúlyozta, hogy 2012-ben egy lakos évente 324 kilogramm szemetet produkált, 2019-ben már évi 435 kilogrammot. Ha beleszámítják a gyűjtőudvarban leadott hulladékot is, akkor az érsekújvári lakosok 50,74 százaléka osztályozza a hulladékot, ám ha csak a háztartási hulladékot tekintik, akkor alig húsz százalékuk szeparál.

„Tizenkét euróval emelnénk az évi szemétdíjat, holott évente ötvenkétszer szállítjuk el a szemetet a családi házak elől. A közeli Andódon évi 33 eurót fizetnek a lakosok, és csak kéthetente viszik csak el a szemetet”

– érvelt Velecký.

Lukáš Štefánik, Érsekújvár alpolgármestere módosító javaslatban indítványozta, hogy a jelenlegi 23 euróról 29 euróra emeljék az éves szemétdíjat a járási székhelyen, ám a testület ezt a variánst sem hagyta jóvá.

Biohulladék gyűjtési kísérlet

Monika Kutenicsová a városi hivatal közterület-fenntartó osztályának a vezetője elmondta, augusztus elején sikeresen beindították a kísérleti projektet a biológiai hulladék szeparálására. Huszonhárom lakóházat választottak ki, valamint egy kertvárosrészben lévő utcát, a program szeptember végéig tart. Múlt héten már el is szállították az első adag osztályozott konyhai szerves hulladékot.

„Két célunk van a projekt beindításával: megtudni a biohulladék reális mennyiségét a kiválasztott háztartásokban, és megtapasztalni, hogyan reagálnak a lakosok. A lakosok első reakciója az volt, hogy a többség kihívásnak tekinti a szeparálást, de akadnak családok, ahol ez továbbra sem működik. Sokat jelentett,hogy a város kiosztotta a biológiailag lebomló zsákokat és a vödröket, a lakóházak előtt ott a zárható gyűjtőharangok”

– mondta Kutenicsová. Štefan Pivoda képviselő elmondta, nem támogatja a szemétdíj emelését, mert úgy gondolja, meg kellene várni, milyen eredménnyel zárul a kísérleti program.

Pivoda nehezményezte, hogy a szemétdíjat érintő városi rendelet megtárgyalása előtti munkaértekezleten semmilyen konkrét elemzéseket, jövőbeni tervekre vonatkozó részletes tanulmányt nem kaptak. Ivan Katona képviselő szerint másképp kellene hozzáállnia a városnak a hulladékgazdálkodáshoz, és ha lejár a Brantner céggel kötött szerződése, saját közterület-fenntartó vállalatot hozhatna létre, amely elszállítaná a hulladékot.

„Ez már a negyedik önkormányzati ülés 2019 júniusától, amelyen a szemétdíjjal foglalkozunk, és volt néhány munkaértekezletünk is. Szinte minden környező városban meghaladja a harminc eurót az éves szemétdíj, mi sem teszünk semmi rendelleneset. Akinek fontos a városunk tisztasága, az jóváhagyja a városi rendelet módosítását” – hangsúlyozta Pavol Uhrin képviselő.

Az Érsekújvári Városi Hivatalban munkaértekezlet előzte meg az önkormányzati ülést


Cégalapítási tervek

Marián Balogh képviselő elsősorban azt nehezményezte, hogy amikor a legutóbbi önkormányzati ülésen elnapolták a döntést a szemétdíj emeléséről, a testület elfogadott egy határozatot arról, hogy javaslatot dolgoznak ki a zöldterületek karbantartásáról, de ilyen tanulmányt nem kaptak. Ľudovít Lebó, a városi Novovital cég igazgatója azzal érvelt, hogy ha nem módosítják a szemét elszállításával kapcsolatos korábbi rendeletet és nem emelik az illetéket, akkor továbbra sem lesz pénz arra, hogy saját közterület-fenntartó céget hozzon létre a város. Ha a lakosok magasabb illetéket fizetnének, akkor a 60 - 100 ezer eurós alaptőkéből megalapíthatnák a céget. Érsekújvárban tanulmány készül a zöldterületek zónásításáról, a koncepció része lesz, milyen gépparkra, hány munkaerőre volna szükség.

„Két választásunk van, vagy fokozatosan, vagy hitelre vásárolunk technikát. A város vezetésével egyetértettünk abban, hogy a járdák takarítását gyakrabban kell végezni, a növényeket hatékonyabban gondozni a városi parkokban, a játszótereken, a főutak mentén, valamint a vasútállomás és az autóbusz-megálló közelében”

– egészítette ki az elmondottakat Ľudovít Lebó.

Néhány ellenzéki képviselő azzal érvelt, hogy a szemétdíj emelése komoly érvágást jelentene a hátrányos helyzetű családok számára. Klein Ottokár, Érsekújvár polgármestere elmondta, a képviselők minden szükséges anyagot megkaptak és a munkaértekezleteken is lehetőségük volt tájékozódni.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
R2-es

A déli úthálózat többé nem prioritás az államnak, mutatjuk miért

NAKA illusztráció

VIDEÓ: A Komáromi járásban akciózott a NAKA

koronavírus

A világban már 30 millió fölött van a fertőzöttek száma, a felgyógyultaké pedig 20,4 millió

napos idő

Ilyen időnk lesz pénteken

koronavírus Magyarország

Hatan meghaltak, 941-gyel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

a

Varjú mint társ és terápia

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.