Régió

Többen is jelentkeztek lapunk felhívására

Érsekújvár | Luzsicza Lajos Munkácsy-díjas festőművész mintegy harminc alkotását mutatják be a Vunar Galériában, ahol a szerző születésének 100. évfordulójára emlékeznek február 13-án. Gémesi Julianna, a Vunar Galéria alapítója és vezetője elmondta, az Új Szóban megjelent felhívást követően további hét festménnyel, illetve grafikával és számos dokumentummal bővült a tervezett jubileumi kiállítás anyaga.
Száz Ildikó

2020. január 22. 12:54

Luzsicza
- Száz Ildikó felvétele

Gémesi Julianna elmondta, mára Luzsicza Baráti Társasággá bővült a szervezők köre, kezdetben a Nobilitas Carpathiae civil szervezettel és a Luzsicza Lajos emlékbizottsággal együtt szervezték az emlékünnepséget és a kiállítást. „Sokat segített a napilapban megjelent cikk, jelenleg mintegy harminc alkotást ígértek nekünk azok tulajdonosai. Az Érsekújvári Városi Hivatalban található öt képet is bemutatjuk.ˮ

Képekkel, fotókkal

„Jelentkezett számos szlovákiai magyar képzőművész, ők egy-egy alkotással emlékeznek meg a művészről, a téma Luzsicza Lajos festőművész munkássága, személyisége”

– mondta Gémesi Julianna.

A szervezők képzőművészeti versenyt hirdettek a fiatalabb generáció számára Városom, Érsekújvár címmel. Érsekújvár történelmi, kulturális, építészeti, művészeti, társadalmi és egyéb nevezetességeiről készíthetnek alkotásokat a pályázatra jelentkezők. „Luzsicza Lajos unokája, Luzsicza Fanni egy fotósorozattal lepi meg a közönséget, a felvételek azokon a helyeken készültek, ahol az alkotó megfordult” – tette hozzá Gémesi Julianna. 

Be nem mutatott képek

A szervezővel meglátogattuk a nyolcvanas éveiben járó érsekújvári Budinsky Etelkát, aki alkotásokat ajánlott fel a két hétig látható jubileumi kiállításra.

„Családi barátunk volt Luzsicza Lajos, akit a férjem még a gimnáziumi évek alatt ismert meg. Gyakran járt festeni az Alacsony-Tátrába, ezekből a csodálatos alkotásokból hozott nekünk ajándékba egy-egy képet, amelyeket még sohasem látott a közönség. Az egyik alkotás 1957-ből származik. Kedves, szimpatikus ember volt Luzsicza Lajos, mindig örömmel tért vissza Érsekújvárba, nemegyszer vendégeket is hozott magával, hogy bemutassa nekik a szülővárosát, amelyre nagyon büszke volt”

– mondta Budinsky Etelka. Az egyik festményt Horváth Árpád, Gúta polgármestere ajánlotta fel a szervezőknek.

„Úgy 5-7 évvel ezelőtt kezdtem el képzőművészeti alkotásokat gyűjteni, később a figyelmem a szlovákiai magyar alkotókra összpontosult. Különös varázsa van egy-egy alkotásnak, így ragadta meg a figyelmemet egy hirdetésben Luzsicza Lajos festménye, amely talán az erdélyi hegyekben, vagy az itteni Alacsony-Tátra lankáin készült” – mondta Horváth Árpád.

A kilencvenes éveiben járó érsekújvári Matkovcsík Szabó Anikó fiatal kora óta ismerte Luzsicza Lajost, aki családi barátként végigkísérte az életét, és bátyjának, Szabó László képzőművésznek is jó barátja volt. Anikó néni elmondta, az édesanyja is, ő is festett, végül a lánya is a képzőművészeti pályát választotta.

„Gyakran ellátogattunk Lajosékhoz a pesti otthonukba, nagyon szép házassága volt. A bátyámról, régi barát lévén, egyszer készített egy grafikát, amelynek az eredeti változata a galériában van. A másolatát megőriztem, és felajánlottam a kiállítás szervezőinek. A Liptói táj című festményét a lányomnak ajándékozta. Rokonai már nem nagyon éltek Érsekújvárott, ezért egészen a haláláig nagyon ragaszkodott az itt élő barátokhoz”

– mondta Matkovcsík Anikó. 

Továbbra is várják a felajánlásokat

A szervezők továbbra is várják a Luzsicza-alkotások tulajdonosainak jelentkezését. 
Bővebb tájékoztatást a következő elérhetőségen kapnak: Gémesi Juliannától a 0902 925 588-ös, Csémy Évától a 0940 601 364-es és Berényi Margittól a 0903 368 285-ös telefonszámon.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Autógyárak munkaerő nélkül

Egyre vonzóbbak a magyar állásajánlatok

A karbantartást is Pozsonyba hozza a RegioJet, 30 új munkahely létesül

Késik a RegioJet a Komárom–Dunaszerdahely–Pozsony szakaszon

Sebők Szilárd

Miért menjünk el minél többen szavazni február 29-én? Válaszol: Sebők Szilárd

alena zsuzsová

41 politikus Zsuzsová listáján

Boris Kollár

Az egészségügyi tárca elutasítja a beteg gyerekek felhasználását kampánycélokra

Andrej Kiska

Kiska úgy véli, egy Smerhez közeli személy áll a birtokvitáról szóló videó mögött

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.