Több száz migráló békát mentenek meg naponta az autók kerekei elől a természetvédők

Idén az időjárás miatt korábban kezdték el a munkát az önkéntesek, a gyűjtéssel elsősorban a vízfelületekhez közeli helyeken védik a varangyokat
Kissolymár (Veľký Folkmár) |

A kassai Városi Erdők (Mestské Lesy) már hetekkel ezelőtt felhívták az autósok figyelmét a migráló békákra, amelyek az elmúlt napokban már megkezdték a tavaszi vándorlásukat. Mivel a varangyok tömegesen vándorolnak a telelőhelyeikről a Ruzsíni-víztározóban is található szaporodóhelyeikre, arra kérik az arra közlekedő sofőröket, hogy legyenek tekintettel a védett állatokra és a szakaszon kijelölt korlátozásokra. A békák migrálását aktivisták is segítik, napnyugta után vedrekben viszik át őket az út túloldalára.

A kassai erdészek Ivana Fabianova, az önkéntesek vezetőjével együttműködve már hetekkel ezelőtt megkezdték a vándorló békák védelmét, amelyek a szokatlanul meleg február és a korán kezdődő tavaszi szezon miatt jelenleg a telelőhelyeikről a szaporodóhelyeikre vándorolnak. Ahogy azt Fabianovától a helyszínen megtudtuk, a Ruzsni-víztározó közelében migráló békák védelme elsősorban a vándorlási útvonalukat keresztező közutak mentén műanyag fóliás korlátok felállításából áll. „Ez elsősorban a varangyok védelmére vonatkozik a vízfelületekhez közeli helyeken, mint például a Ruzsíni-víztározó vagy a kisebb tavak Kisladna (Malá Lodina) közelében, ahol a varangyok egy volt pisztrángkeltetőben rakják le petéiket. Néhány héttel ezelőtt fejeződött be a műanyag korlátok felszerelése a víztározó menti úttal párhuzamban, Kassabéla (Košická Belá) településtől szinte a Hotel Lesanka leágazásáig. A békák úton való átkelését meggátoló korlátokat a Városi Erdők munkatársai helyezték el, a békák vedrekbe történő gyűjtését és oda-vissza hordásukat pedig a hozzánk kapcsolódó aktivisták és természetvédők végzik” – mondta az Új Szónak a helyszínen Fabianova, aki szerint az időjárási viszonyok függvényében a békák mozgását szinte állandóan figyelemmel kísérik, és a korlátok mentén gyülekező békákat összegyűjtik, átviszik az út túloldalára, hogy onnan haladhassanak tovább a víz irányába. A békák éjszakai begyűjtését és a békák átrakását azokon a szakaszokon is végzik, ahol nincsenek korlátok. „Biztonsági szempontból fontos, hogy a sofőrök az érintett szakaszokon tartsák be az ideiglenes 30 km/h-s sebességkorlátozást, hogy a gépjárművezetők elkerülhessék az esetlegesen útra tévedt békákat, ugyanakkor ne veszélyeztessék a gyűjtő önkénteseket. Ettől függetlenül fontos megemlíteni azt is, hogy míg az előző évek során a szakasz két végénél ideiglenes közlekedési táblákkal jelölték meg a sebességkorlátozást, idén ezeket a táblákat valahogy elfelejtették kitenni. Ennek ellenére a sofőrök türelmét és figyelmességét kérjük” – tette hozzá Fabianova. 
 

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?