Tíz éve találkoznak Nagyráskán a veterán gépek szerelmesei

A rendezvényre való belépés és a regisztráció ingyenes, mindenkit nagy szeretettel várnak
Nagyráska/Nagykapos |

Az egykori Csehszlovákiában a Jawa és a ČZ márkájú járgányok voltak a legsikeresebbek, melyek időtálló tervezésüknek és a hozzáértő kezeknek köszönhetően napjainkban is fénykorukat élik. A régi gépek szerelmesei e hétvégén a Nagykaposhoz közeli Nagyráskán is megcsodálhatják ezeket a gyönyörű gépeket, amelyeket immár nyolcadik alkalommal mutatnak be helyi gyűjtők a faluban működő Skarabeus mezőgazdasági cég területén.

Valószínűleg még most is sok garázsban vagy pajtában bukkanhatnánk olyan motorkerékpárokra vagy személyautókra, melyeket a háborús évek derekán, évtizedekkel ezelőtt gyártottak, és csodálatra való módon még napjainkban is működőképesek. Valójában a nagyráskai veterántalálkozó is egy afféle "pajtaleletből" indult, ugyanis a napjainkban már több száz érdeklődőt és száznál is több kiállítót magához vonzó rendezvény is néhány olyan helyi motoros kezdeményezése volt, akik kedvtelésből nekivágtak a garázsban porosodó régi motorkerékpárok felújításának. „A mi veterántalálkozónk lényegében onnan indult, hogy az egyik szenvedélyes falubeli gyűjtő, Kročko János autó- és motorgyűjteménye megpróbált összetoborozni egy olyan baráti társaságot, akik szintén ennek a hobbinak hódolnak. Jani bácsi gyűjteménye olyannyira kinőtte magát, hogy már nem tudta hol tárolni a gépeket, ezért a faluban működő mezőgazdasági udvarban 2016-ban egy veteránmúzeumot nyitott. Míg a múzeum nagyjából 7 éve működik, az első baráti veterántalálkozóra három évvel korábban, valamikor 2013 júliusában kerítettünk sort. Valójában egy olyan rendezvényről van szó, mely évről évre nagyobb sikernek örvend, s egy nyílt nap keretében nemcsak az udvarban található mezőgazdasági gépeket, hanem az oda érkező veterán motorkerékpárokat és autókat is bemutatjuk” – közölte lapunkkal Magyar István, a veterántalálkozó egyik főszervezője.

Veteranok

Növekvő érdeklődés

Annak ellenére, hogy egy évtizeddel ezelőtt egy tucatnál is kevesebben gyűltek össze, múlt éven már 107 gyűjtő mutatta be náluk a szebbnél szebb kedvenceket. „Az idei rendezvényen reményeink szerint még többen leszünk. Míg tavaly legmesszebbről Szepsiből jöttek vendégek, idén már Miskolc mellől, Homonnáról, sőt Németországból is várunk egy-egy kiállítót. Ettől függetlenül bárkit szívesen látunk, és igazán nagy öröm számunkra, hogy már a környékbeli településeken is egyre többen foglalkoznak vagy térnek vissza ehhez a gyönyörű "motorsporthoz". Míg korábban csak egy-két környékbeli gyűjtőt ismertünk, mára már Battyánban, Ágcsernyőben, Tiszacsernyőben, Királyhelmecen, Nagykaposon és számos más faluban vagy kisvárosban is vannak hozzánk hasonló, aktív veteránosok. Van, aki pusztán kedvtelésből, saját maga szórakoztatása céljából újít fel egy-egy gépet, s persze vannak olyanok is, akik inkább másoktól veszik meg a már felújított, jó állapotban lévő járgányokat. A lényeg, hogy egyre több olyanról tudunk, akik hozzánk hasonlóan új életet lehelnek ezekbe a gondosan megtervezett gyönyörű gépekbe, s egy-egy kiruccanás során újraélik a régi emlékeket” – tette hozzá Magyar István.

jawa

Gazdag program

Akik Nagykaposon szeretnék szemügyre venni a régi gépeket, azoknak a szervezők azt javasolják, hogy szombaton délelőtt tíz és tizenegy között jelenjenek meg a városháza előtti téren. „A találkozón résztvevők reggel fél nyolctól háromnegyed kilencig regisztrálhatják járműveiket. Az ünnepélyes megnyitó kilenckor veszi kezdetét, majd fél tízkor egy díszfelvonulás keretében indulunk el Nagyráskáról Nagykaposra. Terveink szerint tíz óra tájékában érkezünk meg a városi hivatal előtti térre, ahol az érdeklődők tizenegy óráig gyönyörködhetnek a felvonuláson résztvevő gépekben. Ezt követően, ugyancsak egy felvonulás keretében visszatérünk Nagyráskára, ahol egy színes programot követően délután négykor kihirdetjük a zsűri által legszebbnek vélt gépeket” – zárta a rendezvényszervező.

plakat
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?