Régió

Tavasszal a kerékpárokat is ajánlatos szervizeltetni

Szepsi | Egy működőképes fékrendszer vagy a kerékpár fényvisszaverő elemei sokszor életet is menthetnek.
Németi Róbert

2018. március 30. 17:14

Szepsi
Szaniszlóék szepsi műhelyébe évente átlagosan 100-150 kerékpárt hoznak tavaszi szervizre - Németi Róbert felvételei

Tavasszal egyre többen veszik elő a kerékpárjukat. A szervizek és az Országos Rendőr-főkapitányság azt ajánlják, a bicikliket is vigyük évente egyszer műszaki vizsgálatra.

Denisa Baloghová, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, nem elég lepucolni a rozsdát a vázról, a gumikat és a fékeket is alaposan meg kell vizsgálni. Jó ha tisztában vannak az aktuális közlekedési szabályzattal is azok, akik csak tavasszal veszik újra elő a biciklijüket. „A rendőrök nem azért ellenőrzik egyre gyakrabban a kerékpárosokat, hogy büntetéseket osztogathassanak, hanem azért, hogy csökkentsék a balesetek számát, és életeket mentsenek. A közúti forgalomban résztvevők közül ellenőrizni kell a legsérülékenyebbeket, azaz a kerékpárosokat is. A forgalmi rendőrök rendszeres képzéseket tartanak az óvodákban és az iskolákban is, hogy a közúti forgalom legfiatalabb résztvevőit is pozitívan befolyásolják. 

Párkányt a határon átnyúló kerékpárkölcsönzés is össze fogja kötni Esztergommal

2018. február 13. 11:45

Párkányt a határon átnyúló kerékpárkölcsönzés is össze fogja kötni Esztergommal

A közlekedési szabályokat – elsősorban azokat, amelyek az emberek életét és egészségét védik – áthágókat szigorúan büntetik” – magyarázta Baloghová. A közúti forgalom minden egyes résztvevőjét, köztük a gyalogosokat, a kerékpárásokat és az autósokat is megbüntethetik a rendőrök. Büntetés a szabályzatnak nem megfelelő felszerelés vagy hibás, hiányos közlekedési eszköz használata miatt is kiszabható.

„Fontos, hogy a kerékpárosok is a szabályzat szerint közlekedjenek. A bukósisak viselete nem mindenhol kötelező, azonban az lenne az ideális, ha már indulás előtt automatikusan feltennék. Mivel a kerékpárosok a közúti forgalom legsérülékenyebb résztvevői, a szabályos közlekedés mellett a kerékpárok műszaki állapotára is figyelni kell. Egy működőképes fékrendszer vagy a kerékpár fényvisszaverő elemei sokszor életet is menthetnek” – tudatta a szóvivő.

Szaniszló Attila szepsi kerékpárszerviz-tulajdonos arra figyelmeztet, hogy az első tavaszi út előtt nem árt jól megtisztítatni és végignézni a vázakat, bekukkantva minden hajlatba és szögbe, hogy nincsenek-e rajta repedések vagy törések. Ellenőrizni kell a fékeket, a láncot és a kerékpár hajtókarát, egy szezonnyitó olajozás sem árt a csapágyaknak és a mozgó-forgó alkatrészeknek. „A feladatok egy része otthon is megoldható, de jobb, ha a munkát szakember végzi. A tavaszi szerviz során átnézzük és átkenjük az agyakat és a csapágyakat, centírozzuk a kerekeket, meghúzzuk a csavarokat, ellenőrizzük és behúzzuk a középső hajtókart, megnézzük – és ha szükséges, lecseréljük a fékhuzalokat és a fékbetéteket, a gumiabroncsokat is megnézzük” – magyarázta Szaniszló.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Szépe János

A DAC-ban is megfordult Szépe János alapemberré vált Zalaegerszegen

böjt

Böjti bűnbánat és babona

Felvidéki magyar pedagógus dí

A pedagógusszövetség idén is díjazta a legjobb pedagógusokat

Milan Krajniak

Krajniak: Hétfő déltől lehet kérvényezni az állami segítséget

megmondóember pletyka

Bárczi Zsófia: A megmondóember

koronavírus olaszország

Ismét emelkedett a diagnosztizált fertőzöttek száma Olaszországban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.